– Når vi ikke blir varsla om slike hendelser blir vi betenkt. Kommunen bør få varsel slik at krisestab kan vurderes. Det er spesielt viktig i tilfeller der mange blir evakuert slik at disse kan ivaretas om det blir nødvendig, sier brannsjef Ove Frantzen.

Da Harstad brann- og redning leste på ht.no om funnet av stridsvognminen, ringte de 110-sentralen, som er lokalisert i Bodø. Og etter hvert ble de anmodet om å hjelpe til med å sperre området sammen med politiet.

– Hvis det hadde skjedd en eksplosjon ville vi ha en mer aktiv rolle, forklarer han.

Godt forhold mellom etatene

– Lokalt er det et veldig bra forhold. Vi møtes på skadesteder og vi øver sammen. Samarbeidet med politi og ambulanse er eksemplarisk, sier Frantzen.

Han forteller at Harstad brann- og redning hadde ingen anelse om hendelsen før det ble lest om det i lokalavisa.

– Denne praksisen håper vi endres, forklarer han.

Brannvesenet vil ved en senere anledning ta ei orientering om hvordan dette ble håndert.

Hovedoppgaver

Ifølge beredskapsbloggen.no står det at når en hendelse oppstår er det beredskapsorganisasjonens oppgave å umiddelbart etablere krisestab for å ta kontroll på situasjonen. Gjennom grundige forberedelser og trening er det mulig å være i forkant av situasjonen og slik kunne styre utviklingen i ønsket retning. En krisestab som havner bakpå fra start, er prisgitt det som skjer utenfor egen organisasjon. Dette oppfattes som svært dårlig håndtering.

Beredskapsorganisasjonen er bindeleddet mellom skadested og strategisk nivå i virksomheten. Den er operativ, men skal også skaffe informasjon til enhetene som trenger denne for å ta gode beslutninger. Den skal også holde kontakten med myndighetene og eksterne aktører.