Inne på Facebook-gruppa «Folkeaksjon for å beholde dagens luftambulanseflytilbud», har det de siste dagene blitt rettet flere kraftige anklager mot Marianne Telle, styreleder i Helse Nord og administrerende direktør i Bedriftskompetanse AS. Hun anklages blant annet for rolleblanding og korrupsjon.

– Det er alvorlige og graverende påstander, sier Telle til iTromsø.

Kritikk fra Lufttransport

Etter at Lufttransport i fjor mistet milliardkontrakten med Luftambulansetjenesten, klagde selskapet på prosessen og krevde ny anbudsrunde. De mente Telle burde meldt seg inhabil i saken.

16. januar 2017 inngikk hun nemlig en intensjonsavtale mellom Bedriftskompetanse og anbudsvinner Babcock Scandinavian AirAmbulance BA (BSAA) om rekruttering av personell til en eventuell oppbygging i Norge.

GAMLE PÅSTANDER: Her er et av innleggene fra Facebook-gruppa. Da Lufttransport i 2017 problematiserte venneforholdet mellom Marianne Telle og Hilde Sjurelv, ble begge imidlertid funnet habile.

14. juni 2017 signerte hun så på styrevedtaket som ga Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord, økonomisk fullmakt til å finansiere anskaffelsen i regi av Luftambulansetjenesten.

I klagen problematiserte Lufttransport også Telles mangeårige vennskap med Hilde Sjurelv, prosjektleder hos BSAA.

Påstandene om inhabilitet og rolleblanding ble imidlertid raskt dementert av det regionale helseforetaket, samt Sykehusinnkjøp og Luftambulansetjenesten.

Vurderte habilitet

Helse Nord påpekte at ingen tilbydere hadde blitt omtalt i saksdokumentene, og at det ikke forelå noen innstilling i saken.

«Styreleder i Helse Nord RHF har ikke på noe tidspunkt hatt annen informasjon eller deltatt i evalueringen av tilbudene,» skrev Luftambulansetjenesten i sitt svar til Lufttransport i slutten av juni 2017.

– Nå kjøres altså samme sak på nytt, selv om min habilitet ble grundig vurdert etter Lufttransports klage i fjor. Det sto ingenting i Helse Nord-styrets sakspapirer som jeg kunne brukt til egen vinning eller for å påvirke prosessen. Jeg kunne ikke gjort meg inhabil om jeg så ønsket det, sier Telle.

I dag har hun meldt seg inhabil i alle saker som dreier seg om Luftambulansetjenesten og krisen der, ettersom Bedriftskompetanse har et løpende oppdrag på vegne av BSAA.

VENN: Hilde Sjurelv (midten) tar avstand fra korrupsjonsanklagene.

– Et profesjonelt forhold

– Mener du deg utsatt for en svertekampanje?

– Det oppleves hvert fall som om noen ikke er interessert i å få fram det som er realiteten i saken. Det er veldig vanskelig å se at påstander som allerede er tilbakevist igjen blir løftet fram som sanne, svarer Telle.

Også Hilde Sjurelv er gjort kjent med korrupsjonsanklagene. Hun ønsker ikke å kommentere dem, men viser i likhet med Telle til at habilitetsspørsmålet ble nøye utredet i 2017.

– Jeg bekrefter at vi er venner, og at vi samtidig har vært konkurrenter i mange år. Vi har et profesjonelt forhold til alltid å avklare habilitet, sier hun til iTromsø.

- Telle ikke fått informasjon

I en pressemelding onsdag skriver Helse Nord:

– Telle har ikke på noe tidspunkt i anbudsprosessen fått informasjon om anbudet. I likhet med resten av styret i Helse Nord RHF, fikk hun informasjon etter at anbudet var avgjort.  Det var Luftambulansetjenesten HF som gjennomførte anbudet, ikke Helse Nord RHF. Marianne Telle har ikke og hadde ingen rolle i Luftambulansetjenesten HF. Styreledere eller -medlemmer i styret i Helse Nord RHF har ingen del i anskaffelsesprosessen og har ikke fått informasjon underveis om hvordan tilbudene er vurdert, nettopp for å sikre at personer ikke skal kunne komme i habilitetskonflikter, heter det i ei pressemelding fra Helse Nord.

Her fortelles det videre at styret i Helse Nord RHF har hatt én rolle i anbudet: Å gi en fullmakt for en økonomisk ramme til administrerende direktør i Helse Nord RHF.

Denne fullmakten ble ifølge pressemeldingen gitt i styremøte 27. mai 2017, uten å vite hvilket beløp dreide seg om, og heller ikke hvem som var innstilt som valgt leverandør.

– Det stod ikke noe i sakspapirene jeg kunne bruke eller benytte meg av til egen vinning. Jeg kunne ikke gjøre meg inhabil om jeg så hadde villet, sier Marianne Telle.

Se styresaken her

Intensjonsavtalen med Babcock

Påstandene om dobbeltrolle kommer fordi Bedriftskompetanse, hvor Telle er administrerende direktør, i januar 2017 skrev en intensjonsavtale med Babcock om å bidra i tilretteleggingen for rekruttering av nøkkelpersonell og administrativt personell – dersom Babcock vant anbudet. Intensjonsavtalen ble underskrevet 16. januar 2017 av Marianne Telle. Dette er seks måneder før anbudsresultatet kom.

– Det blir framstilt som om jeg i løpet av dette halve året har påvirket anbudet slik at Babcock skulle vinne. Men jeg har ikke vært delaktig i anbudsvurderingene og jeg har heller ikke kunnet påvirke dem, sier Telle.

Ifølge Helse Nord ble Bedriftskompetanses intensjonsavtale først aktualisert da Babcock fikk kontrakten. Når den nå fører til at Bedriftskompetanse bistår Babcock i tilretteleggingen i å rekruttere personell, har Telle som administrerende direktør i Bedriftskompetanse en klar økonomisk interesse i oppdraget for Babcock, også om den innebærer å rekruttere piloter fra dagens operatør, Lufttransport, hevdes det.

– Rekruttering av personell fra dagens operatør kan svekke operatørens leveringsevne, som i så fall ikke tjener Helse Nord RHFs interesser. Dersom Marianne Telle derfor skulle delta i behandlingen av saker som berører kapasitetsutfordringene i tjenesten vil spørsmålet om hvilke interesser hun ivaretar kunne oppstå. Det vil være egnet til å svekke tilliten til hennes upartiskhet. Telle har derfor valgt å erklære seg inhabil i saken, sies det.

– På grunn av den situasjonen som nå har oppstått i flyambulansen, er det min vurdering at jeg er nødt til å erklære meg inhabil. Nestleder i styret i Helse Nord RHF, Inger-Lise Strøm, fungerer som styreleder i saker som vedrører flyambulansen, sier Telle.

Tilbakevist i juni 2017

De samme påstandene som nå fremmes i media, ble tilbakevist i juni 2017. Da omtalte nord24.no saken. Luftambulansetjenesten HF redegjorde også da hvordan anbudet var gjennomført.

– Det er framsatt flere grove påstander, som alle er grunnløse. Telle har ikke på noen måte vært delaktig i anskaffelsesprosessen. Det hun og styret i Helse Nord RHF har vedtatt, er kun å gi administrativ direktør en fullmakt til å forplikte helseforetaket økonomisk i forbindelse med kjøp av ny ambulanseflytjenester.  De samme vedtakene er gjort av styrene i de andre tre andre regionale helseforetakene. Det er med andre ord kun de administrerende direktørene som har hatt tilgang til sensitiv kunnskap om anskaffelsen, ikke deres styrer, sa kommunikasjonsrådgiver i Luftambulansetjenesten HF, Knut Haarvik til nord24.

Han la til at i behandlingen av fullmakt fikk RHF-styrene ikke vite hvem som har gitt det vinnende tilbud, og ikke hvilke beløp det dreide seg om. Haarvik sier at Telle kun har signert en fullmakt.

– Hun har ikke på noe tidspunkt i prosessen kunnet påvirke noe som helst, og da kan hun heller ikke være inhabil. Vi har vært svært opptatt av habilitet i hele prosessen. Alle som har deltatt i selve prosjektet er sjekket ut, og har underskrevet habilitets- og taushetserklæringer, slik prosedyren alltid er. Når anskaffelsene er så store må vi ha alt det formelle og praktiske på plass. Vi er svært opptatt av at dette skal gjøres riktig, nøyaktig og rettferdig, sier Haarvik.