Diskusjonen i kommunestyret i Evenes onsdag gikk først på om man skulle gi fritak til ordføreren fra 1. august, slik det sto i forslaget fra rådmannen. Senterpartiet og Arbeiderpartiet foreslo at hvis man ga Kristiansen fritak så måtte det gjelde umiddelbart. Ifølge «avtale om folkevalgtes arbeidsvilkår» foreslo Svein Nilsen (Sp) at man også bør gi ordføreren etterlønn i inntil tre måneder, slik at Kristiansen ikke skal bli økonomisk skadelidende.

Men Høyre mente at det burde være anledning til å gi Kristiansen fritak fra 1. august, hvis det er det man ønsker.

- Jeg synes han har strevd nok med å komme seg til Narvik, så jeg synes vi skal innvilge søknad om fritak fra i dag. Men jeg synes vi verken kan eller har råd til å lønne to ordfører, sa Sidsel Haldorsen (Frp).

Men Svein Nilsen mente at det er alminnelig behandling av alminnelige folk, å tilby ordføreren etterlønn, noe de også har vedtatt i avtalen om folkevalgtes arbeidsvilkår.

Etter gruppemøter ble det presisert fra rådmann og varaordfører at fritak umiddelbart kun gjelder i konstituerende møte at man trer inn umiddelbart.

Men Senterpartiets Svein Nilsen holdt fast på at det var lov om konstituering etter valg man har å forholde seg til, derfor mente han at fritaket måtte gjelde fra det er vedtatt.

Presisering fra fylkesmannen ble lagt fram av konstituert rådmann Stine Fedreheim, var at siden dette er et suppleringsvalg, så gjelder ikke regel om å fritas umiddelbart.

Så gikk diskusjonen lenge på om man skulle avstemme over saken punktvis eller samlet til slutt. Men konklusjonene ble at man måtte stemme punktvis over saken, da man i punkt 2 må velge ny representant til formannskapet, før man kan velge ordfører blant formannskapets medlemmer.

Knut Erik Hansen (SV) foreslo plutselig å utsette ordførervalget til junimøte, men at man gir Kristiansen fritak fra 1. august. Men etter en liten pause så trakk han forslaget sitt.

Så ble Sisilja Viksund foreslått av Høyre, mens Svein Nilsen ble foreslått som kandidat for Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Arne Martin Hauan, uavhengig representant, sa at han ville stå for det han sa til velgerne under valgkampen, derfor foreslo han Heidi Olsborg (Ap) som ordfører.

Sisilja Viksund fikk ni stemmer, Svein Nilsen fikk seks stemmer, mens Heidi Olsborg fikk en stemme og en stemme var blank.

Om den nye ordføreren

Sisilja Viksund bor på Tårstad i Evenes, og er i dag ansatt i Avinor som butikksjef for Taxfree-butikken på Harstad/Narvik lufthavn Evenes.

Hun har vært fast medlem i kommunestyret i Evenes de siste sju årene, siden 2011. Hun har vært gruppeleder for Høyre fra 2015 og fram til i dag. Hun har sittet i formannskapet fra 2011 til 2015. Men hun har vært politisk aktiv siden 2007, til tross for sin unge alder. Da som varamedlem i kommunestyret. Viksund er 34 år, har to barn og samboer på Tårstad.

Hun har hatt aktive roller internt i Evenes Høyre, blant annet som styremedlem, nestleder i styret og som kampanjeleder i forbindelse med Stortingsvalget 2017.

-    Sisilja er politisk allsidig og engasjert, og vil fremme kommunens interesser på en offensiv og positiv måte, mener Evenes Høyre.

Svein Erik Kristiansen har vært ordfører de siste fem årene.

Her foreslår Knut Erik Hansen (SV) at de skal utsette å velge ny ordfører til junimøtet. Varaordfører Viveka Teräs tar imot forslaget, med Petter Paulsen ved sin side.
Aina Heimdal (Ap) og Petter Paulsen (H) teller opp stemmene. Konstituert rådmann Stine Fedreheim noterer.
Vinner av valget, Sisilja Viksund sammen med Heidi Olsborg (Ap), en av de andre ordførerkandidatene som ble lansert.