Kommunestyret i Evenes behandlet onsdag igjen hvordan de skal gå videre med interkommunale samarbeid, som man tidligere har hatt med i hovedsak Skånland og Tjeldsund. De to nabokommunene går fra 2020 over til å bli en ny og sammenslått kommune. I den forbindelse blir også alle interkommunale avtaler sagt opp. Evenes har bestemt å fortsette videre som egen kommune, men vil jobbe videre for samarbeidsavtaler med andre kommuner.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet hadde felles forslag i saken. Svein Nilsen (Sp) kom inn på at de mener det ikke er blitt gjennomført reelle forhandlinger på politisk nivå, med nye Tjeldsund, og ville gi det en ny sjanse.

- Vi har egentlig ikke gjennomført forhandlinger. Det møtet som ble holdt i mars med Fellesnemnda var et orienteringsmøte. Vi har bare behandlet vedtaket fra Fellesnemnda i nye Tjeldsund som vi fikk sendt over i brevsform, men en sånn måte å forhandle på, ved å bare sende brev til hverandre, bærer sjelden frukter, sa Svein Nilsen.

Sp og Ap foreslo sammen blant annet at man må hente inn faglige uttalelser for hvordan det blir med større enheter. De la vekt på at administrasjon i samarbeid med avdelingen må vurdere hva man klarer i eget hus, men at politikerne må gjennomføre forhandlingene etter å ha rådført seg med de ansatte.  Ap og Sp kom med et justert tilleggspunkt fra fellesforslaget de la ut tirsdag, om at man også må vurdere samarbeid også med nye Narvik, ikke bare nye Tjeldsund.

- Det er noe oppsiktsvekkende at det fremstilles som om Evenes ikke har vært i forhandlinger, og jeg er overrasket over at man ikke vet hva en selv har vært med på, når man nå foreslår at man skal løfte dette til politisk nivå. Tror dere virkelig at dette ikke er noe politisk nivå har jobbet med tidligere, spurte ordfører Svein Erik Kristiansen (H).

Han gikk gjennom kontakten og møtene som har vært med nye Tjeldsund. Han mente også at det har vært rikelig med anledning for representanter fra Sp og Ap til å si fra om at man vil ha forhandlinger, for eksempel i møtet i formannskapet i Evenes 22. mars.

Arne Martin Hauan, uavhengig representant, antydet at man i stedet for å diskutere dette burde ta opp på nytt det overordnede spørsmålet, om man skal søke mot Narvik eller mot ETS. Men ordfører Svein Erik Kristiansen avviste det spørsmålet. Han sa at det ikke var tema i dag.

Aina Heimdal (Ap) sa at hun ser at samarbeidsordninger blir en prøvestein for Evenes.

- Jeg er enig med Hauan. Kanskje bør kommunereformen komme tilbake hit til behandling, og kanskje gjør den det en dag, sa hun.

- Jeg er skuffet over at flere i saker som omhandler samarbeid med nabokommuner, sier at det er kommunereformen vi diskuterer. Jeg opplever ikke det. Kommunereformen er vi ferdige med å vedta, og der sto det at vi skulle søke samarbeid videre med andre kommuner, og det er det vi gjør nå, sa Svein Nilsen.

Aina Heimdal (Ap) sa at hun ikke vil ta opp spørsmålet om kommunereformen nå, men at hun ser at det blir vanskelig å lande alle avtaler.

- Men jeg vil være lojal mot vedtaket om å vær egen kommune, sa Heimdal.

Rune Hamnes (H) sa dermed at det bare er nyanser som skiller de to politiske grupperingene, så at det er mulig å bli enige om et felles vedtak.

- Vi er alle enige om at vi ikke klarer å gjøre noe alene, sa han.

Men etter gruppemøter, der man skulle se på om man kunne enes om noe, sto man likevel tilbake med de to grupperingene sine ulike forslag. Forslaget fra Ap og Sp falt med sju stemmer. Dermed ble forslaget fra rådmannen med noen mindre justeringer fra Høyre vedtatt mot en stemme, som var Sidsel Haldorsen (Frp).

Høyres tilleggsforslag til punkt 4, der man vil søke samarbeidsløsning for barnevernstjenesten mot Narvik, sier at de også gjerne imøteser et større regionalt samarbeidsområde.

- Vi må fortsatt ha lys i rådhuset i 2. etasje der barnevernstjenesten holder til, sa Sisilja Viksund (H) blant annet. Hun la til at Høyre er enige med rådmannen om at Evenes må ha plan og utvikling i eget hus.