I ærlighetens navn må det jo sies at «karbisens» dårlige rykte til viss del er velfortjent.

En tørrstekt kjøttpuck med svidd løk, ertestuing med snerk og en tørr skive kneip er ikke akkurat gourmetmat.

Dessverre er det denne versjonen som serveres i rikt monn rundt om i Norge.

Men det trenger ikke å være slik. Med få og enkle midler kan «karbisene» bli et festmåltid – enten du serverer den på brød til lunsj, eller med poteter og saus til middag.

Jeg bruker egg i karbonadene, det er ikke helt «koscher», men det gir en lettere og mindre kompakt «karbis».

Karbonader med løk og erter

  • 5–600 g karbonadedeig

  • 1 egg

  • 3 ss griljermel

  • Salt, sort pepper, litt revet muskat, samt en klype allehånde. Eventuelt litt cayenne.

  • 3 ss smør

Bland griljermel med pisket egg. La stå i ti minutter. Bland inn karbonadedeigen og rør inn krydderne.

Form runde burgere på cirka 100 g og bruk en kniv til å presse rutemønstre.

Stek biffene i smør i to-tre minutter på hver side på høy varme. Ta opp av pannen og legg til siden og hold dem varme.

  • 2 gule løk

  • 3 ss smør

  • 1 dl vann

  • 1 ss eddik 7 %

  • (1 ts sukker)

Skjær løken i tynne ringer. Stek i smør på ganske svak varme. Når løken har falt helt sammen og blitt myk heller du over vann og eddik, og lar dette koke helt inn. Det tar minst en halvtime.

Om løken da ikke er brun nok etter din smak, kan du strø over sukker og la den karamellisere.

Ertestuing (hurtigversjonen)

  • 400 g frosne grønne erter

  • 3 ss smør

  • 2 ss hvetemel

  • 4 ss fløte eller melk

  • 1 ss sukker

  • Salt, pepper

Kok ertene i lettsaltet vann til de er helt myke. Hell av, smelt smøret, rør inn mel og la frese i halvannet minutt. Hell over fløten og la koke til du har en tjukk stuing. Rør inn ertene med gaffel. Krydre.

Stek brødskiver – gjerne grovbrød – i smør på begge sider. Legg en «karbis» på hver skive, topp med rikelig med løk og server sammen med ertestuing – og kanskje litt tyttebær.

Vel bekomme!