– Vår forsvarspolitikk forsvarer hele landet, ikke halve. Regjeringen har prioritert økt aktivitet i nord. Med Evenes får Forsvaret en base i Nord-Norge som kan beskytte og understøtte Forsvarets evne til å drive luftoperasjoner i fred, krise og væpnet konflikt. Konseptvalgutredningen for Evenes og ekstern kvalitetssikrers rapport bekrefter viktige forutsetninger som lå til grunn for regjeringens anbefaling og Stortingets beslutning om å etablere de nye P-8 maritime patruljeflyene på Evenes, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Vesterålen Online.

Vil ikke utsette

– Vår vurdering er derfor at det ikke er behov for ytterligere gjennomganger eller å utsette beslutningen. Det er viktig å komme i gang med utbyggingen på Evenes, slik at basen er klar når de nye maritime patruljeflyene kommer til Norge og når QRA skal starte opp fra Evenes. Det er viktig for forsvarsevnen generelt at vi får en beskyttet base i nord. Stortingets vedtak om en samling på Evenes gir best operativ evne til lavest kostnad. Det betyr at vi kan bruke en større del av ressursene til operativ virksomhet og understøttelsen av denne, slik at vi får mest mulig forsvarsevne ut av hver forsvarskrone, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en kommentar til Vesterålen Online.

Døren er lukket

Statsråden slår på denne måten igjen døra som mange til nå har trodd sto åpen. I realiteten sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at beslutningen om å flytte overvåkingsflyene fra Andenes til Evenes etter hans skjønn blir stående. Det blir ingen ny returkamp om Andøya flystasjon.

Forsvarsministeren er med andre ord ikke i nærheten av å vurdere å endre på det vedtaket som Stortinget gjorde i fjor, som innebærer at Evenes skal stå ferdig som militært utrustet flybase når de nye P-8 maritime patruljeflyene kommer til landet.