For snart tre år siden vedtok fylkestinget i Troms å utarbeide en strategi for forsvarsindustri- og utvikling, men fortsatt er ikke noe kommet på plass. Bangstad jobber blant annet med et leverandørutviklingsprosjekt i regionrådet sammen med Harstad kommune. Han mener det nå er på tide at fylket får på plass strategien. Bangstad la vekt på dette i innledningen av et møte i Sør-Troms regionråd, som foregår på Sørrollnes i Ibestad fredag.

Les mer: Jager lukrative forsvarskontrakter

- Store penger er i spill, men en overordnet strategi mangler, sier Bangstad.

Han viser til at det også var et koordineringsmøte i regi av fylket om dette på Finnsnes for over ett år siden, men likevel foreligger ingen strategi.

- Nå må strategien på plass slik at vi ikke lengre famler lenger i blinda, sier Bangstad.

Troms fylkes SNU fra høsten 2017 inneholder ikke noe om næringsutvikling knyttet til kapitalisering av forsvarsaktivitet. Sør-Troms regionråd har vedtatt leverandørutvikling mot forsvaret som en viktig del av næringslivsstrategien.  Midt-Troms regionråd la nettopp fram sin regionale næringsstrategi, der forsvarsutvikling er ett av tre områder. Troms-dokumentene peker på næringsutvikling innenfor forsvaret, med flere uforløste strategiske konsepter, mener Bangstad.

Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk, som også deltar i regionrådsmøtet på Ibestad, forteller at de har hatt ganske mange arbeidsmøter om forsvarsstrategien, men at man har valgt å dele opp arbeidet i et kortsiktig og langsiktig perspektiv.

- Vi har brukt de siste to årene på å jobbe mot langtidsplanen for forsvaret og brukt mye ressurser på en ny landmaktsutredning. Vi har prioritert å jobbe med styrke- og basestruktur for forsvaret i Troms I- og Troms II-dokumentene. Så har fokuset vært å stable regionreformen på beina, men nå må leverandørutvikling for forsvaret bli neste steg, sier Ørnebakk.

Han lover at de skal gjøre så godt de kan nå, for å få fart i dette arbeidet.

Langtidsplanen for forsvaret ble vedtatt høsten 2016. Troms II-dokumentet ble lagt fram i august 2017.