- Jeg liker dårlig den noe arrogante tonen i sakspapirene, oppsummerte varaordfører Viveka Teräs (H).

Ordfører Svein Erik Kristiansen (H) gikk gjennom forslagene til videre samarbeid fra nye Tjeldsund, og virket heller ikke spesielt begeistret. Han oppsummerte overfor konstituert rådmann Stine Fedreheim til slutt at hans prioritering er at administrasjonen nå utreder hva de kan ha selv av tjenester videre, og hva som er økonomisk og faglig hensiktsmessig å samarbeide med andre kommuner om.

Lønn tror han er naturlig at man tar seg av på eget rådhus, mens for eksempel skatt- og arbeidsgiverkontroll kan settes ut.

- Plan og utvikling bør vi så snart som mulig få i eget hus. Det er viktig for etableringen av forsvaret, og vi vil være svært sårbare hvis vi ikke kan styre dette på egen hånd.  Det skal være lokalisert i Evenes og styrt fra Evenes, sa Kristiansen.

I nye Tjeldsunds møte tidligere på dagen i Fellesnemnda, talte flere for å samarbeide om en robust større avdeling for plan og utvikling mellom Evenes og nye Tjeldsund.

Les også: - Vi har alltid vært store stygge Skånland - nå må vi rekke ut ei hånd til Evenes

Evenes-ordføreren sa han syntes det er rart at forslaget fra Tjeldsund om en robust avdeling innenfor dette området, var så lite utredet.

- Hvis det er noen tjenester vi kan kjøpe innenfor dette området, så er vi åpen for det, men det trenger ikke være hos nye Tjeldsund, sa Kristiansen.

Ordføreren reagerte på at Tjeldsund ville overta vertskommuneansvaret for barnevern, men la kontoret forbli i Evenes.

- Det er en merkelig formulering at Tjeldsund skal overta vertskommuneansvar, men at de kan få sitte hos oss. Det naturlige er at Evenes er vertskommune, sa Kristiansen.

Kulturskolen mente han Tjeldsund kan få overta vertskommuneansvaret for om de vil, og at den kan ligge der den ligger i dag i Skånland.

Resten av formannskapet i Evenes var enig i hovedtrekkene fra ordføreren, men skal ta debatten i kommunestyret, når administrasjonen har utredet nærmere framtidige samarbeidsmuligheter.

- I NAV-saken burde vi utrede andre samarbeidsmuligheter, fordi jeg liker dårlig at vi ikke er gitt muligheten til å delta, sa Teräs.

Kommunestyret i Evenes vedtok i februar at de ønsker et videre samarbeid med nye Tjeldsund om NAV, også fra 2020.

- Nye Tjeldsund vil være vertskommune for alt, eller lokalisere alt dit, bortsett fra for barnevernet.  Jeg ser drakampen som har vært i nye Tjeldsund i dag, og jeg ser at det er så langt de er kommet. Men jeg er i tvil om dette er godt nok for Evenes, sa Svein Nilsen (Sp).

Kun Heidi Olsborg (Ap) var litt positiv i forhold til samarbeidsforslagene fra nye Tjeldsund.

- De har prøvd å strekke ut ei hånd, selv om det ser ut som det bare var albuen de fikk fram. Jeg hadde håpet at de strakk ut hele hånda når det gjelder barnevernet, sa Olsborg.

Ordføreren sa at han i det siste var blitt kontaktet av mange ansatte som opplever usikkerhet, og at det nå er viktig å ivareta dem på best mulig måte.

- Derfor er det viktig å ta avgjørelser snarest mulig for ansatte sin del, slik at vi får en personellstrategi med innfasing og utfasing på en god måte, sa han.

Rådmann Stine Fedreheim sa at de skal ha et nytt møte med Tjeldsund fordi de må ta et felles ansvar for ansatte i alle de tre kommunene.

- Vi må ivareta alle på en god måte, også de som vi ikke er arbeidsgiver for, sa hun.

Hun antydet at de kan finne løsninger for glidende overganger, da de har en god del ansatte som nærmer seg pensjonistalder.

Formannskapet i Evenes vedtok ingenting, men kommer tilbake til saken i kommunestyret 25. april.

Les også: Her ringer de opp fylkesmannen - må ha eksperthjelp