UNNs nye styreleder har to hovedoppgaver fremfor seg: Å finne en ny direktør til sykehuset, og bidra til dempe konfliktnivået etter den såkalte PCI-saken.

I dag var han innom innom sykehuset for første gang etter at han takket ja til rollen som ny styreleder torsdag i forrige uke.

Lang CV

Utnevnelsen av Gabrielsen har vakt oppsikt da både kommunen, fylkeskommunen og universitetet heller ønsket Arnfinn Sundsfjord som ny styreleder.

– Jeg har ikke noen mening om andre kandidater. Jeg ble spurt om jeg ville ta rollen, og etter litt betenkningstid valgte jeg å takke ja, fortalte Gabrielsen da han møtte pressen.

Gabrielsen var ordfører i Lindesnes fra 1987 til 1993 da han ble stortingsrepresentant. Han har også vært næringsminister mellom 2001 og 2004, og helseminister fra 2004–2005. Høsten 2005 meldte han seg ut av rikspolitikken og startet opp eget foretak for å drive konsulentvirksomhet.

PCI-saken

62-åringen har lest seg opp på PCI-konflikten som har preget sykehuset de siste månedene.

– Jeg følger nøye med i media, og har lest meg opp på situasjonen her. På mange måter kjenner jeg igjen konflikten. Det dreier seg om interesser og meningsbrytningene mellom byer og distrikt. Standpunktene til politikere er ofte definert av postnummeret de har. Som helseminister var jeg selv med på å legge ned to sykehus. Jeg vet hvilket bråk det kan bli rundt strukturendringer. Det er krevende. Forskjellen er kanskje at det er friskere språk her enn vi er vant med på Sørlandet.

Omdømme

– Hva er dine umiddelbare utfordringer som UNN-styreleder?

– Jeg har inntrykk av UNN som et veldrevet sykehus. Det viktigste for meg er å videreføre en god klinisk behandling. Pasientene skal komme først. Når det gjelder omdømme og forhold til eier – Helse Nord – så er det et ansvar som også tilfaller styrelederen, og det må man jobbe med, sier Gabrielsen, før han understreker:

– Men meningsbrytninger og utfordringer er det i ethvert ekteskap.

Må jakte ny direktør

Gabrielsen blir også nødt til å jakte en ny direktør etter den mye omtalte avgangen til Tor Ingebrigsten. Konstituert direktør Marit Lind avkrefter overfor iTromsø at hun vurderer å søke på stillingen.

– Nå er vi i den heldige situasjonen at vi har en ledelse som fungerer, i løpet av relativt kort tid må vi inn i en prosess for å finne permanent ny toppleder for organisasjonen. Vi må nok gå bredt ut i en slik sammenheng. sier Gabrielsen.

Konstituert direktør Marit Lind beskriver den siste tiden som krevende.

– Vi har vært i en unntakstilstand nå i påvente av et nytt styre, etter alt som har skjedd synes jeg det er bra at ting ramler på plass så vi kan begynne å se fremover. Jeg har akkurat vært i møte med Gabrielsen – før vi møtte pressen her nå. Jeg kjenner ham ikke fra før, men han har gjort et godt inntrykk. Han har mye erfaring vi nok skal få stor glede av i UNN, sier Lind.