Fellesnemnda i nye Tjeldsund har tatt Fylkesmannen i Troms direkte inn i Fellesnemnda på telefon, i møtet, for å få prinsipielle avklaringer om samarbeid på tvers av to fylker.

Det handler om det videre samarbeidet med Evenes kommune om interkommunale avtaler.

- Det er ikke noe juridiske hinder i veien for at en annen kommune kan være vertskommune for tjenester i ny kommune, og at drift av tjenesten kan ligge i en annen kommune, svarte Jan-Peder Andreassen hos Fylkesmannen i Troms.

I forslaget til vedtak foreslår blant annet prosjektrådmann Torbjørn Simonsen at nye Tjeldsund skal ha vertskommuneansvar for barnevernet, som også må driftes fra nye Tjeldsund. I dag er tjenesten ETS barnevernstjeneste lokalisert i andre etasje på rådhuset i Bogen i Evenes.

ETS kulturskole er en annen samarbeidstjeneste der Evenes er vertskommune, men skolen er lokalisert i dagens Skånland.

Torbjørn Simonsen sier til Harstad Tidende at fylkesmannen bekreftet at det juridisk er mulig å sette ut både vertskommuneansvar og tjeneste til en annen kommune.

- Men samtidig sier han at han ikke kjenner til noen som gjør det sånn. Kommunen må selv finne ut av hvordan man gir den beste tjenestene til innbyggerne, men fylkesmannen sier samtidig at det er relativt komplisert om man skal styre en tjeneste for en annen kommune i samme rådhus, der en annen rådmann styrer, mener Simonsen.

Nå skal saken debatteres av Fellesnemnda, før deres vedtak sendes over til formannskapet i Evenes som diskuterer saken senere i dag.

Les også: Ga nye Tjeldsund noe å tygge på