Det er nemlig det de aller fleste svensker tenker på når de skal si hva som er deres nasjonalrett.
Og ikke bare svensker, rundt om i hele verden er «köttbullar» det første som renner i hu hos folk når de hører ordet «svensk mat».
En av dem som har bidratt mest til standingen som de små, rullede kjøttkakene har i bevisstheten til folk er Ikea-gründer Ingvar Kamprad.
Hver dag serverer et av de over 400 Ikea-varehusene tonnevis av delikatessen fra restaurantene rundt om på kloden.
For noen uker siden døde Ingvar Kamprad, så ukas matspalte er til ære for ham – og den svenske kjøttbollen.
Svenska köttbullar
400 g oksekarbonadedeig
200 g karbonadedeig av svin
1,5 dl strøkavring
2,5 dl helmelk
1/2 dl kjøttkraft
1 egg
1 eggeplomme
Salt, hvitpepper, allehånde
Bland sammen egg, strøkavring, kraft, melk og krydder. Krafta skal ikke være for kraftig, og om du får tak i kalvekraft er den ekstra godt egnet. La alt sammen hvile i et kvarter til væsken er sugd opp.
Bland inn kjøttet og rør rundt til du får en luftig farse. Det er viktig at den ikke blir for kompakt, kjøttbollene skal være løse uten å falle fra hverandre.
Fukt en skjærefjøl med rikelig med lunkent vann. Dypp en spiseskje i et vannglass og fukt håndflaten din. Bruk skjeen til å forme boller med to – tre centimeters diameter og legg dem på den våte fjøla.
Når du har laget alle kjøttbollene – det burde bli mellom 60 – 70 stykker så steker du dem i en varm steikepanne i rikelig med smør. Stek ikke for mange av gangen – og vent med å snu bollene til du har fin stekeskorpe. Legg til side.
Om smøret blir svidd så kan du skylle panna mellom hver runde kjøttboller.
Gräddsås
25 g smør
25 g hvetemel
7 dl kjøttkraft/buljong
1 dl fløte
Salt, pepper, muskat
Smelt smøret og rør inn melet.
Stek melblandingen til den er nøttebrun, da rører du inn kraft litt etter litt mens du visper godt. Kok sausen på svak varme til den har ønsket tjukkelse – da krydrer du den og har i fløte.
Legg over kjøttbollene i sausen og trekk i fem – seks minutter til de er varme. Server kjøttbollene med potetmos, sylteagurk, tyttebær og ønsket grønnsak – eksempelvis brekkbønner.
Smaklig måltid!