Vi skriver høysommer i 2017. Fylkeslegen i Nordland sitter og forfatter en avgjørelse i en tilsynssak mot Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes. Den formelle klageprosessen startet mye tidligere, da Pasient- og brukerombudet i Troms sendte en klage til Fylkesmannen i Nordland. Klagen gjelder behandlingen som en kvinnelig pasient mottok ved Nordlandssykehuset Vesterålen.

– Det klages over at pasienten fikk en alvorlig bakteriell infeksjon etter gjennomføring av et kirurgisk inngrep, og at pasienten ikke fikk informasjon om forholdsregler etter inngrepet, skriver fungerende fylkeslege Jorun Simarud Stabell i sin avgjørelse i tilsynssaken mot Nordlandssykehuset Vesterålen.

Henvist

Historien er at en kvinne har bedt fastlegen om å henvise henne til Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes. Pasienten blir telefonisk innkalt til sykehuset, og inngrepet gjennomført.  Det oppstår ingen komplikasjoner under inngrepet, men det ble ikke gitt antibiotika.

– Det foreligger ingen dokumentasjon i journal om at pasienten ble gitt muntlig eller skriftlig informasjon om forholdsregler etter inngrepet eller hvilke eventuelle varselsymptomer som kunne oppstå og burde foranledige kontakt med lege, skriver Fylkeslegen.

Det skulle vise seg at den manglende informasjonen til pasienten skulle få store og uante konsekvenser for pasienten etter oppholdet ved Nordlandssykehuset på Stokmarknes.

To uker senere

Fordi pasienten etter hjemkomst fra sykehuset fikk nedsatt allmenntilstand, tok hun kontakt med lege og møtte til øyeblikkelig konsultasjon to uker etter sykehusbesøket. Hun hadde da hatt et stort forbruk av smertestillende medikamenter. Hun hadde også spist og drukket lite.

– Ved undersøkelsen fremsto hun som sterkt smertepåvirket, og beskrev sterke smerter i hele kroppen, men mest i rygg og brystkasse samt tegn på infeksjon i kroppen. Det ble umiddelbart iverksatt behandling med væskeinfusjon, antibiotika og morfin, og pasienten ble sendt til innleggelse ved Nordlandssykehuset Vesterålen, skriver fylkeslegen videre.

Etter innleggelsen viste deg seg at pasienten hadde høy puls, lavt blodtrykk, høy respirasjonsfrekvens og lav surstoffmetning.

– Det var mistanke om infeksjon, og det ble derfor startet opp med blant annet intravenøs antibiotikabehandling. CT-undersøkelse av overkroppen og indre organer viste at hun hadde lungebetennelse.

Legges i respirator

På dette tidspunkt forverret tilstanden seg for pasienten. Hun måtte legges i respirator (maskin for kunstig åndedrett). Ytterligere undersøkelser viste alvorlige følgeskader.

Gule stafylokokker

Gule stafylokokker er en bakterie som kan påtreffes i normal flora i hud og slimhinner. Gule stafylokokker kan forårsake alvorlige, potensielt livstruende, infeksjoner og er kjent som en kilde til sykehussmitte.

– Hun hadde alvorlig respirasjonssvikt og var avhengig av respirator. Det ble også påvist fortsatt multiorgansvikt. Resultatet fra blodkultur tatt ved Nordlandssykehuset Vesterålen viste oppvekst av gule stafylokokker i én av tre prøver. Dyrking av sekret viste også oppvekst av gule stafylokokker.

Senere måtte pasienten gjennom en annen alvorlig operasjon.

Skriftlig informasjon

Ifølge sykehusets redegjørelse overfor Fylkeslegen, fremheves det spesielt i informasjonen til pasientene at de etter slikt inngrep må ta kontakt med lege dersom det for eksempel oppstår temperatur over 38 grader uten annen årsak, kraftige smerter eller smerter som ikke forsvinner.

– I redegjørelsen opplyses det at informasjonsskriv i henhold til rutiner vedlegges den skriftlige innkallingen. Den aktuelle pasienten ble innkalt til inngrepet telefonisk, og fikk dermed ikke tilsendt informasjonsskrivet. Sykehuset mener at hun likevel i henhold til rutiner skal ha mottatt dette.

Faglig forsvarlig

Den sentrale vurderingen som Fylkeslegen har tatt stilling til, er om inngrepet var faglig ansvarlig, og om pasienten mottok tilstrekkelig informasjon om forholdsregler ellet inngrepet og mulige komplikasjoner etter lov om spesialisthelsetjenester.

– Kravet om forsvarlighet er også et krav om forsvarlig organisering av tjenesten. Det følger av dette at virksomheten må styre sin virksomhet med siktemål om at tjenestene er i samsvar med god praksis, konkretiserer Fylkeslegen overfor sykehuset.

– Etter spesialisthelsetjenesteloven har helseinstitusjonen plikt til å sørge for at det gis slik informasjon som pasienten har rett til å motta etter pasient- og brukerrettighetsloven. I helseinstitusjoner påligger det arbeidsgiver som systemansvarlig å sikre adekvate informasjonsrutiner.

– Ikke uforsvarlig å gjennomføre

Fylkeslegen sier at det er omdiskutert hvorvidt det generelt bør gis forebyggende behandling med antibiotika ved denne typen inngrep. Dersom det ikke er mulig, anbefales det å gi forebyggende antibiotika ved inngrepet. At dette ikke ble gjort er dermed et avvik fra sykehusets egne rutiner, men kan ikke sies å være faglig uforsvarlig. Med dette og andre grunner som underlag, mener Fylkeslegen at det ikke var uforsvarlig av sykehuset å gjennomføre inngrepet.

Fylkesmannen sier for øvrig at stafylokokk-bakterien er normal bakterieflora på hud, og at infeksjonen kan stamme derfra.

– Fylkesmannen finner ikke at Nordlandssykehuset kunne forutsett dette i forbindelse med inngrepet, og finner ikke grunnlag for at selve inngrepet skulle være faglig uforsvarlig.

Manglende informasjon

Fylkesmannen poengterer at det generelt er anbefalt at pasienter ved denne typen inngrep blir gitt informasjon om hvilke forholdsregler kvinnene selv bør ta for å redusere faren for infeksjon, og hvilke symptomer som gir indikasjon om at man bør kontakte lege.

– Nordlandssykehuset hevder i redegjørelsen at pasienten skal ha fått denne informasjonen fordi det er en del av rutinen. Det finnes imidlertid ingen dokumentasjon på at pasienten faktisk mottok slik informasjon, verken muntlig eller skriftlig.

Fylkesmannen mener derfor at det ikke ble gitt slik informasjon til pasienten, og at slik informasjon bør gis i forbindelse med inngrepet, ikke måneder eller år tilbake. Fylkesmannen finner at gjennomføringen av inngrepet var faglig forsvarlig.

Mangelen på informasjon til pasienten i forbindelse med inngrepet er ikke i tråd med lovkrav. Det foreligger derfor brudd på lovverket.

– Nordlandssykehuset HF bes om å redegjøre for hvordan de vil sikre at pasienter som skal gjennomføre inngrep gis nødvendig informasjon, også i de tilfeller pasienten innkalles telefonisk, heter det i avgjørelsen fra Fylkeslegen.

Risiko

Kommunikasjonssjef Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset HF opplyser at det i forbindelse med alle operative inngrep eksisterer en risiko for infeksjon.

– Derfor er det strenge krav til hygieniske rutiner både før, under og etter operasjon for å sikre at dette ikke skjer. Fylkesmannen har ingen merknader til våre rutiner på dette punkt, hevder hun.

– Med hensyn til informasjon til pasienter har Nordlandssykehuset innarbeidet rutine med sjekkliste ved utskriving der det skal krysses av om pasienten har mottatt skriv der det redegjøres for komplikasjoner som kan oppstå etter inngrep, sier kommunikasjonssjef Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset HF til Vesterålen Online.