Nye Kostra-tall viser store forskjeller i hvor mye kommunene krever i saksbehandlingsgebyr ved boligbygging. I Troms spriker det fra 1.866 kroner i gebyr i Dyrøy, til 21.942 kroner i Harstad - dyrest i landsdelen.

I Bodø er gebyret 20.330 kroner, i Narvik 15.270 kroner og i Tromsø 10.860 kroner.

Men det finnes dyrere kommuner enn Harstad: Nittedal har "norsk rekord" med 49.878 kroner for å behandle en byggesøknad på en enebolig.

De siste fem årene har Nittedals byggesaksgebyrer mer enn doblet seg. I flere distriktskommuner er det gratis.

- Det er overraskende store forskjeller fra kommune til kommune. Reglene tilsier at kommunene ikke kan kreve mer enn det koster å behandle byggesøknaden, sier Kristin Gyldenskog, leder av samfunnsavdelingen i Huseiernes Landsforbund. Tallene er hentet fra SSB, hvor kommunene selv har rapportert inn hvor mye det kostet å få byggetillatelse for en enebolig i 2015.

Den nest dyreste kommunen er Frogn i Akershus som krever 41.800 kroner i byggesaksgebyr. Lørenskog kommune er på tredjeplass og krever 38.317 kroner.

- Det er grunn til å spørre om disse kommunene tar seg for godt betalt og om lokalpolitikerne er fornøyd med gebyrnivået i egen kommune, sier Gyldenskog.

Gratis i distriktskommuner

Gebyrer i byggesaksbehandling er hjemlet i plan- og bygningsloven. Brukerbetaling skal maksimalt dekke selvkost og det er ikke pålagt med full kostnadsdekning.

I distriktskommunene er byggesaksgebyrene langt lavere. I flere kommuner er det helt gratis å søke om byggetillatelse.

Du kan lese hele rapporten her.

Ifølge avisa Nordlys (pluss) er det ingen sammenheng mellom gebyr og saksbehandlingstid.

- Saksbehandlingstiden i Harstad og Dyrøy er omtrent den samme. Det betyr at Harstad ikke har noen mer effektiv tjeneste heller, sier distriktsleder Børge Martinussen i Huseiernes Landsforbund i Troms.

Ordfører Marianne Bremnes i Harstad kommenterer saken slik i Nordlys:

- Gebyret ble fastsatt i 2004, og har siden blitt automatisk regulert i tråd med kartverkets kartindeks. Denne har økt langt mer enn prisindeksen, og det kan være forklaringa på at gebyret er blitt så høyt. Vi må se nøye og ordentlig på om vi skal gjøre noe med dette.

Kan reduseres

Leder for samfunnsavdelingen i Huseiernes Landsforbund, Kristin Gyldenskog, sier det er god grunn til å spørre om de dyre kommunene tar seg for godt betalt.

– Vi vet jo at selvkostprinsippet fører til store variasjoner mellom kommunene, men her er forskjellene så ekstreme at det er oppsiktsvekkende. Vi ber Kommunaldepartementet undersøke om det er noen kommuner som tar mer betalt enn reglene tilsier, sier hun til VG.

SSB/Kostra/Huseierne har også sett på saksbehandlingstid for byggesaker.

– Hvis kommunen ikke har behandlet byggesøknaden innen fristen på 84 dager, har man krav på å få redusert byggesaksgebyret med inntil 100 prosent, sier Gyldenskog.