Dette spionskipet skal ha base i Harstad

For første gang i historien skal Norge operere med to spionskip. Det ene skal stasjoneres i Harstad.

EGER: Det gamle spionskipet Marjata er omdøpt til Eger og skal ha base i Harstad. Her er skipet på besøk i byen i 2003.   Foto: Børge Hoseth

Det nye spionskipet er allerede på plass i Barentshavet.   Foto: Kjell Rune Henriksen

nyheter>>

Russland har rustet kraftig opp i nordområdene. Derfor øker Norge kontrollen med nabolandet i øst, skriver Aftenposten.

Ifølge avisen er Norges splitter nye spionskip, Marjata, nå på plass øst i Barentshavet. Der skal skipet holde seg mer eller mindre permanent, for å overvåke russernes aktivitet. Dette er et direkte svar på Russlands voldsomme oppbygging og økte aktivitet i nord. Dette skipet skal ha base i Kirkenes.

Gamle Marjata er nå inne til ombygging og blir sendt nordover så snart det er ferdig utrustet. Da skal skipet ha base i Harstad.

Kraftig modernisert

Om noen måneder får derfor nye Marjata selskap av skipet det var ment å skulle erstatte, som nå er kraftig modernisert og omdøpt til Eger.

- Det var ikke den opprinnelige planen, men behovet er der, vi observerer økende russisk militær aktivitet i våre nærområder. Derfor vurderte vi om det fortsatt kunne være noe å hente ut av Eger. Vi ønsker å være flere steder, i Barentshavet og Norskehavet, sier sjefen for E-tjenesten, Morten Haga Lunde til Aftenposten.

Han forteller at Eger skal følge aktivitet på overflaten, som sivil og militær transport, inkludert risikotransport, i tillegg til aktivitet i luften og under vann.

Følger russisk aktivitet

Mens Marjata har tilholdssted i det østlige Barentshavet, skal Eger følge russisk og annen aktivitet på havoverflaten, under vann og i luften i det nordlige Norskehavet og vest i Barentshavet.

Da E-sjef Lunde introduserte det nye spionskipet Marjata i mars 2016, understreket han at overvåkingsskipene i særlig grad har bidratt til situasjonsforståelse i nord, og har fremstått som tydelig norsk tilstedeværelse i området, skriver Aftenposten.