Ledende sykehusprest Ingun Fossland ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) tar det hele humoristisk.

- Dessverre, vi fikk ingen søkere til stillingen som sykehusprest ved UNN Harstad. Litt merkelig egentlig, for dette er jo drømmejobben. Det må jo være fantastisk å overta etter en personlighet som Odd Bjarne Bruun, sier Fossland.

Prestemangel

26. juni gikk fristen ut for å søke prestestillingen ved sykehuset. Det var den første ledige stillingen på 35 år. Fossland tror den generelle prestemangelen spiller inn.

- Vi på sykehusene må konkurrere med menighetene rundt om i landet. Og i en tid da det mange steder er mangel på prester, rammer det også oss.

- Betyr det at sykehusene ikke er konkurransedyktig nok, for eksempel i forhold til lønn?

- Nei, det vil jeg ikke si. Lønnsmessig kan vi konkurrere. I Harstad går heller ikke presten beredskapsvakter eller har akuttberedskap. Det burde derfor være en attraktiv stilling, sier Fossland.

Skal ha prest

Etter 35 år med Odd Bjarne Bruun er presten godt innarbeidet på UNN Harstad.

- Prestestillingen på sykehus er mye konsentrert rundt sjelesorg og samtale. Man møter ofte, naturlig nok, folk i krise. Ja, det er utfordrende, men det handler ikke bare om det triste. Det handler like mye om livet, om det å forstå, om å oppsummere – og samtaler om hva som gir mening i tilværelsen. Dette er viktige spørsmål for mange som står i krevende livsfaser. Sykehusprestens jobb er å møte dem der de er og bistå dem i en vanskelig situasjon. På denne måten får en sykehusprest gjøre viktige ting hele tiden. Det er meningsfullt, og det er et privilegium å få være med på.

- Men dere vil fortsatt ha en prest ved UNN Harstad?

- Ja, vi gir oss ikke. En ny utlysning kommer over sommeren. Da håper vi at noen vil se muligheten.

Sier ledende sykehusprest Ingun Fossland ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Ledende sykehusprest Ingun Fossland ved Universitetssykehuset Nord-Norge sier de vil lyse ut stillingen på nytt. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UNN