TROMSØ:  Det sier den ferske triple NNM-mesteren Martin Mikkelsen. Han sørget for å være i godt slag da han hentet hjem helgas tre titler. Det håper han også skal være melodien når han stiller på startstreken under det tradisjonsrike langrennet på 21 kilometer som slynger seg rundt Spanstinden.

– Mange turrenn justerer ned pengepremiene og skrur opp deltakeravgifta. Her går Spanstinden Rundt motsatt vei, sier Mikkelsen om turløpets dobling av pengepremier i forhold til fjoråret.

– Det er utvilsomt med på å skape attraktivitet også rettet mot aktive langrennsløpere og å også bygge opp en sterk gruppe av toppløpere som fristes til å delta. Det er med på å fronte løpets sportslige kvalitet, mener Mikkelsen.

En ukes sommerjobb

Vinneren av årets turrenn - som går av stabelen på skjærtorsdag - kan maksimalt stikke av med 5.000 kroner.

– Langrennssatsende mennesker lever ikke akkurat noe rikmannsliv. Det er som regel snakk om studenter eller folk som har en deltidsjobb. Når man da kan tjene det som for meg vil være resultatet av en ukes sommerjobb på å gå dette turrennet, er det noe som får de aller fleste i regionen til å tenke på en start her, sier Mikkelsen.

– Er økte pengepremier framtida som kan være med på å gjøre turrennene moderne igjen?

– Jeg tror det er riktig vei å gå. Det er klart at det til sjuende ogs sist handler om hvilken profil hver enkelt arrangør vil ha på sitt løp. Men i utgangspunktet synes jeg at dette er med på å gjøre den sportslige delen av turrennene mer attraktiv.

Mistet rekorden

Mikkelsen har vunnet dette turrennet ved flere anledninger tidligere år. Men i fjor måtte han strekke våpen da verdensmester Finn Hågen Krogh ble for sterk i avslutningen. Han mistet også hans egen løyperekord da Krogh for første gang i historien gikk løpet på under en time.

– Jeg tror at det blir hardt å hente hjem løyperekorden i år. I fjor var det spesielt. Føret var raskt i gjennom hele løypa. Det er uvanlig. For her bruker det vanligvis å være store lokale forskjeller som gjør det til en utfordring å smøre, sier Mikkelsen.

Frykter broren mest

Selv om 23-åringen har planer om å kjempe i fremste rekke, har han ifølge seg selv ingen grunn til å innkassere noe på forskudd.

– Løypa passer meg bra, med tanke på at den går direkte inn i en lang fiskebeinsbakke. Kapasitet er vel en av mine styrker, så akkurat det passer meg bra. Når det er sagt, kommer det garantert til å være mange sterke konkurrenter på startstreken. En av de jeg frykter mest er min bror, Eirik. Han har vært sterk på trening gjennom hele vinteren og har vært i god form den siste tida. Jeg går bare og venter på at han plutselig skal klinke til for fullt. Den dagen det skjer kan han fort vinne et renn som dette, mener Mikkelsen.

Dette er et ledd i satsingen inn imot NM- del 2 for Mikkelsen. Derfor vurderer fjorårets Hinnøyløp-vinner det som for tøft å kaste seg ut i et nytt turrenn få dager før NM - del 2 er i gang.

– Det var kun plass til ett turrenn denne påsken. I år ble det Spanstinden Rundt som passet best, sier Mikkelsen.