Feirer 30 år med 30 timer radio

Fram til lørdag klokken 22 kan du høre jubileumssendingen fra Radio Harstad.
nyheter>>

Det er nå 30 år siden Radio Harstad først gikk på lufta og i dag vrimler det av ungdommer i bygget i sentrum som skal fylle 30 timer. Slik var det ikke tidligere på året da Tommy Vandalsvik tok over som sjef.

- Da hadde man ingen fast leder, økonomien var ikke helt i orden og det var ikke så mange ungdommer som det burde være her, sier han.

I løpet av året ble skuta snudd, og vi møter i dag rundt 20 ungdommer som er med på å feire radiojubileum. En av dem er lederen for ungdomsgruppa, Milosz Sieraszewski. Han har vært aktiv i radioen de siste fire årene og kan det aller meste, fra teknikk til å være programleder.

- Jeg er med fordi det er koslig å være her, og jeg blir kjent med folk som er morsomme å være sammen med.

Han sier at ungdommene ikke bare lager sendinger.

- Vi ser film sammen og akkurat nå har vi også lan i kjelleren der folk spiller data, sier han.

Hvis noen får lyst til å bli med, er det bare å dukke opp, sier Sieraszewski.

- Hvis folk liker å spille, kan de lage program om det. Liker man bøker, kan man lage program om det også. Her er det plass til alle. Man kan også holde på med teknikk eller andre ting.

I helga skal se holde sendingen gående fra klokken 16 fredag til 22 lørdag.

Eneste av sitt slag

Etter nyttår står planene for nye aktiviteter i kø, sier Vandalsvik.

- Nå straks lanserer vi ny hjemmeside og ny design og logo som er sponset av Hipp Hurra AS. Vårt driftsbudsjett er på rundt 350.000. Det er nok til å holde det gående, men ikke mer enn det. Derfor er vi flinke til å søke fra fond og stiftelser. Skandiabanken og Harstad Sparebank er blant dem som hjelper oss.

Vandalsvik begynte i jobben i april, og gikk inn i full stilling i juni.

- Det er artig å være sjef her. Det er mye å gjøre. Ved siden av kontoroppgaver og økonomi, gjelder det å være med ungdommene og utvikle prosjekter og programmer. Ungdommene er flinke til å ta ansvar, og det er målet. De skal bestemme det aller meste her.

Kanalen er den eneste i sitt slag i landet i og med at alt styres av ungdommer. Vandalsvik mener Radio Harstad har en viktig funksjon i regionen.

- De trives og er stolte over det de får til. Det ser man når de drar med seg venner og bekjente. Nye talenter dukker stadig opp. Det er viktig siden vi må rekruttere hele tiden. De vokser opp, flytter og bytter skoler.

Mer samarbeid

Kanalen jobber med flere prosjekter med Ungdommens hus, og vil også involvere kulturskolen i større grad i året som kommer.

- Vi skal blant annet lage påskekrim som radioteater. Da trenger vi musikk og skuespillere, sier Vandalsvik.

Mens mange radiokanaler nå går over på DAB, skjer det ikke med det første for Radio Harstad.

- En løsning vi har sett på koster 500.000 kroner. Det er det ingen lokalradiokanaler som har råd til. Men vi har fått vite at FM-bandet lokalt skal bestå i mange år framover, så vi tar det med ro i forhold til DAB, sier redaktøren.

Are Magnus Eriksen er en av veteranene i Radio Harstad.

- Jeg har vært tilknyttet radioen siden 2006. Nå ser vi fram mot 4-5 store prosjekter neste år. Vi skal streame UKM, jobbe med Rock mot rus, ha flere kurs og jobbe med Festspillene i Nord-Norge, sier han.