Ber journalistene ligge unna Sophie Elise:

- Det som bedrives er avansert klikkhoreri

Slutt a bruke en 21 år gammel jente til å generere klikk, skriver journalist Lisbeth van Bergen.

STOPP Lisbeth van Bergen har fått nok av medienes dekning av blogger Sophie Elise Isachsen fra Harstad.  Foto: Frank Roksøy/sophieelise.blogg.no

nyheter>>

Journalist Lisbeth van Bergen fra Harstad har fått nok. I et debattinnlegg til Harstad Tidende ber hun landets redaksjoner ta seg en bolle og ta en pause fra dekningen av Sophie Elise Isachsen. Bloggeren fra Harstad har de siste dagene blitt flittig diskutert etter at journalist Anki Gerhardsen publiserte dette debattinnlegget.


Harstadordføreren forsvarer harstadblogger:

- Ville en gutt fått samme behandling som Sophie Elise?

Ordføreren i Harstad etterlyser journalister med folkeskikk.

 

Her følger Lisbeth van Bergens debattinnlegg:

I en verden full av kaos, er en 21 år gammel jente fra Harstad i ferd med å sette klikkrekord i landets nettredaksjoner. En 21 år gammel jente får kommentarfeltene til å gå brennheite. Alle skal mene noe om denne jenta, og mye ligger mange tungt for brystet. De får det ut, de beint ut sagt spyr det ut, ufiltrert og i alle kulører.

Ta dere en bolle, sier jeg. Ikke minst alle redaksjonene og alle journalistene. For det er ikke vanskelig å forstå at man drar nytte av å legge ut saker om Sophie Elise. Ikke bare en gang, men gjerne samme saken i reprise. Med nye vinklinger og nye stemmer inn i debatten. Dag ut og dag inn.


Og på nettet klikkes det vilt og varmt. Med et engasjement som få andre saker kan vise til. Krig og nød blekner i forhold. Sånn utnyttes en 21 år gammel jente. Man trykker på de rette knappene, og gir folket brød og sirkus. Jeg vet hvordan dette fungerer. Jeg har jobbet i noen redaksjoner i de siste 25 år. Jeg vet også hvordan slikt vurderes, hvordan man samler sine tropper i å få dagens saker til å gi flest mulig klikk, eller flest mulig aviser solgt.


Harstad-blogger føler seg mobbet:

- Grusomt urettferdig

- Det er ingen som har båret meg på en trone inn i den posisjonen jeg har, sier Sophie Elise Isachsen om kritikken.


Tilbake sitter en jente som må forsvare seg selv. Fordi så mange har så utrolige sterke følelser rundt henne. Det må utdypes, finslipes og skarpladdes. Og meningene om hennes makt og myndighet findyrkes inntil det absurde. Og til forskjell fra journalistene har hun ingen som er med på å ta støyten om hun skriver noe som kan provosere. Ingen redaksjon eller redaktør som man kan ta vurderinger sammen med, som er med på å dempe kritikk og støy når det kommer. Denne jenta tar støyten selv, tar kampen selv, tar ansvaret selv. For det hun skriver, og for det hun mener. Ingen slingringsmonn der i gården nei!

Sophie Elise står alene.

Ta dere en bolle til. Eller en pause. Slutt a bruke en 21 år gammel jente til å generere klikk på Nettavisen, VG, Dagbladet og alle aviser som må føle seg truffet.

- Jammen det er viktig samfunnsdebatt, sier dere.

- Er det det? spør jeg.

Da burde alt som kan kalle seg for media rydde opp i eget rede. Helseangst, skjønnhetsoperasjoner og kostholdskriser spres i tonnevis i avisspaltene. Det burde kalle til en langt større samfunnsdebatt enn en blogg fra ei jente på 21 år.

Sophie Elise truer ikke samfunnsdebatten, hun skaper heller ikke noen samfunnsdebatt av verdi.

Det som bedrives nå er en utstrakt og avansert form for klikkhoreri og oppmerksomhetstrang fra både journalister og redaksjoner. Noe som generer oppmerksomhet og inntekter. På bekostning av er 21 år gammel jente.

Ta dere en pause nå!

Er du enig med Lisbeth van Bergen? Si din mening i vårt kommentarfelt eller på Harstad Tidendes Facebook-side.