HARSTAD: Grytøy Idrettslags styreleder har bodd i Harstad siden han var ferdig med førstegangstjenesten i Forsvaret på siste halvdel av 90-tallet. Han har aldri streifet innom tanken om å være en frivillig i idretten for andre enn klubben på Grytøy selv om han er bosatt i tjukkeste Kilkam-land og har storklubben Medkila som nabo.

– De har vel aldri spurt, men det ville ikke vært et tema uansett. Jeg takket faktisk høflig nei til en forespørsel om å hjelpe til i Landsås en gang, sier 39-åringen.

Jobber for andre

Engasjementet er ekte og kommer fra en kjærlighet til Grytøy.

– Jeg er fra Grytøy. Bedre forklaring enn som så har jeg ikke.

– Det et lettere å engasjere seg for plassen jeg kommer fra enn noe annet. Noen fra Grytøy er med i byklubber, men de har barn der og da er det naturlig å følge barna. Jeg har derimot meg selv å tenke på, og vil derfor jobbe for å fremme aktivitet først og fremst for de som bor på Grytøy, sier Rasmussen.

Han er selveste definisjonen på den genuint opptatte ildsjelen, som uselvisk gjør en innsats for sitt idrettslag. Rasmussen gjør jobben for andre. Han er ikke dratt inn i arbeidet gjennom egne barn.

– Jeg har ingen barn, i alle fall ikke som jeg vet om. Og nå begynner jeg å bli for gammel til å få egne unger, humrer Rasmussen.

– Ser du på deg selv som en ildsjel?

– Jeg er i alle fall av typen som hiver meg rundt og står på for fullt helt når jeg først har sagt ja. Typen som sier ”kanskje” er den verste. Da bør man heller si nei.

Verdensklasse

Av de som har nominert Rasmussen til ildsjelprisen, trekkes spesielt fram innsatsen for at Grytøy skal vises på fotballkartet. Mot alle odds stiller Grytøy med a-lag for 10. sesongen på rad. Rasmussen er limet mellom spillere, trener, krets, offentligheten og sponsorer.

Spillere Harstad Tidende har snakket med i løpet av disse årene omtaler Rasmussen som ”en oppmann i verdensklasse”. Hovedpersonen prøver å tone ned egen rolle.

– Jeg vasker 12 overtrekksvester hver 14. dag. Det er jo ikke så mye arbeid. Det tar ett minutt å putte vestene i vaskemaskinen. Så venter jeg en time. Deretter tar det fem minutter å ta ut vestene for tørk i en time eller to, sier han.

A-laget fikk en ny start i 2005 på intiativ fra Kenneth Hammer, Vidar Hammer og noe til. Rasmussen var ikke med i selve oppstarten, men ble raskt forespurt om å bidra.

– Jeg spilte bedriftsfotball for Medico fordi jeg jobbet på sykehuset den gang. Resten er ti års historie med opprykk til 4.-divisjon som et sportslig høydepunkt. Det ble et dyrt år der vi blakket oss litt, og som gjorde at vi var på nippen til å droppe videre spill etter nedrykket. Men vi tok samling i bånn, og har hatt en oppadgående kurve de siste årene. Vi har veldig lyst til å bli kretsmester i år, men ikke å rykke opp igjen. 10 sesonger er en milepæl, sier Rasmussen, som ga seg som spiller i 2009. Noen innhopp er det blitt senere, og han deltar på treninger.

I utgangspunktet var laget for folk med tiknytning til Grytøy, Sandsøy og Bjarkøy, men etter hvert er dette blitt noe mer utvannet.

Veldrevet

Som 21-åring påtok Rasmussen seg ledervervet i idrettslaget første gang, og var kasserer to år senere på 90-tallet. I årene fram til a-lagets comeback, styrte han blant annet de klassiske øyturneringene. Siden 2008 har han vært tilbake i styret. Først tre år som kasserer. Deretter fem år som leder.

– Halvparten av papirarbeidet til idrettslaget er knyttet til fotballen. Det skal ikke andre belastes for. Derfor tok jeg dette ansvaret. Jeg jobber med regnskap i det daglige, har inne rutinene og kjenner etter hvert godt til mulighetene som ligger i idrettssystemet. Jeg vet hvor jeg skal søke etter penger for å skape aktivitet for de som bor på øya, sier han.

– Det meste av arbeidet går på autopilot; derfor tar det ikke all verdens med tid, sier han beskjedent.

Idrettsgruppa arrangerer egen Ti på topp etter at Rasmussen fikk ideen gjennom et verv i Harstad Bedriftsidrett. Det arrangeres skirenn på vinteren, og for barna er det en populær barneidrettsskole. Også for seniorene er det trim, både fotball og volleyball.

Idrettslaget er veldrevet, og gikk i fjor med et overskudd på 162.000 kroner med ei omsetning på cirka 350.000 kroner. I løpet av Rasmussens lederperiode, er ny scooter og henger til 180.000 kroner innkjøpt for å legge best mulig til rette for ski i lysløypa. Gymnaster og gymsaltrim har fått en air track til 70.000 kroner. Nå har styret bevilget 100.000 kroner til en ballbinge på Lundenes skole, og Rasmussen er i prosjektgruppa.

– Å få fullfinasiert prosjektet er viktig. Da vil vi få enda mer aktivitet på øya, sier han.

Slik stemmer du:

  • Kandidat 1: Svein Rist, Lødingen IL (send HT ildsjel 1 til 2399)

  • Kandidat 2: Ronald Nilssen, Medkila IL (send HT ildsjel 2 til 2399)

  • Kandidat 3: Tormod Johnsen, IF Kilkam (send HT ildsjel 3 til 2399)

  • Kandidat 4: Ole-Johan Rasmussen, Grytøy IL (send HT ildsjel 4 til 2399)

  • Kandidat 5: Yngve Lange, Ibestad IL (send HT ildsjel 5 til 2399)

Avstemmingen er åpen og pågår til 9. juni klokken 14.00. Maks åtte stemmer per mobilnummer. Koster 5 kroner per gang.