HARSTAD: Sprintløypa i Kilbotn skulle være publikumsvennlig og innby til action. Den siste bakken var designet for å skille de smarteste og beste fra resten av feltet. På toppen av den sto løypesjef Tormod Johnsen da Petter Northug lå på halen av feltet ved inngangen til stigninga, og med tre-fire råsterke kliv passerte og parkerte Martin Johnsrud Sundby og de øvrige.

– Det var vanvittig, og det største NM-øyeblikket slik jeg ser det, sier Johnsen.

Sterke følelser

Han begynte å fikse traseer tidlig i tenårene sammen med den daværende eldre garde i IF Kilkameratene. De siste 30 årene har Johnsen vært sjef for løypene og utviklingen av skiarenaen, som i vinter fikk godkjent stempel fra det internasjonale skiforbundet. Løypetrassene i Kilbotn er av internasjonal standard.

For jobben har han høstet så mange lovord at han blir rørt - og stolt. Derfor var det et sterkt øyeblikk da den som skulle bli NM-dronninga, Heidi Weng, la ut på prologen til sprintstafetten første NM-dag.

– Jeg må innrømme at da forbundets teknisk delegert ga tommelen opp, publikum strømmet til og verdens beste skiløpere koste seg på stadion, da strømmet følelsene på. Jeg måtte gå en runde for meg selv for å bearbeide tankene og følelsene. Da kjente jeg at alt arbeidet jeg har lagt ned virkelig er verdt det, sier Johnsen.

– Tilbakemeldingene fra publikum, trenere, ledere og løpere varmet et gammelt skihjerte. Jeg vet ikke hvordan skistjernene visste hvem jeg var, men mange av dem kom bort til meg og takket for de gode løypene vi serverte dem.

Da han sto for seg og prøvde å samle seg, kjente han plutselig et håndtrykk. Sønnen Frank Formo, som har arvet ildsjelgenene og går i sin fars fotspor, dukket opp for å gratulere. Da ble det nesten for mye for dem begge.

– Det handler om lagfølelse. Den er viktig, og den må være ekte. Jeg har fått med meg Frank, men vi er mange, ikke bare Frank og jeg. Jeg synes vel egentlig at jeg har fått for mye ros for arrangementet. Jo visst er løyper viktige og jeg har stått på, men for å dra et slikt lass må vi være mange. Ellers går det ikke. Vi snakker tross alt ikke om et barneskirenn.

Ingen ener

Johnsen har vært med på å arrangere Harstad maraton, Kilkamrunden, Jentemila, Barnas skidag, diverse kretsrenn og kretsmesterskap, områderenn, nordnorsk mesterskap på ski i 1978 og 2005, norgescup i 2009, hovedlandsrennet i 2012 og norgesmesterskapet del to i 2015. Han sto også på for de to lysløypene i marka, Kilkamhuset, grillbua med inventar, gapahuken ved Buvei-toppen, samt å lage kart og merke løyper i skog og mark for turer både sommer og vinter.

Som aktiv spilte han fotball fra puttestadiet til og med oldboys, og han gikk på ski. Sistnevnte gjør han fortsatt. Med rødt startnummer stiller han i Hinnøyløpet; fargen indikerer at han har fullført over 40 ganger. 43 for å være nøyaktig. Reistadløpet er gått 40 ganger. Birkebeinerrennet 11 ganger. Vasaloppet og Marcialonga er med på merittlista. I 1990 klarte han superhardhausen ved å sykle Trondheim-Oslo, delta i Birkebeinerrennet og løpe Oslo Maraton én og samme sesong.

– Fotballen kostet med en finger, to tenner og ga meg en skjev arm. På ski klarte jeg aldri å vinne Hinnøyløpet, men jeg ble nummer to én gang. Som utøver var jeg aldri en ener. Etter hvert som årene gikk, var det derfor naturlig å gli over til å bli en del av arrangementsstaben, sier Johnsen.

Hele tiden har han stått på for bygda og klubben. Løypene er hans skaperverk i samarbeid med internasjonalt anerkjente Hermod Bjørkestøl. Allerede i 1970 fikk han Kilkams ærespris, men styreverv har ikke vært noe for Johnsen.

Gjentakelse frister

– Jeg var kasserer og sekretær i styret på 60-tallet for en kort periode, men å sitte inne har aldri vært noe for meg. Jeg må være ute i skogen og marka, der har jeg min naturlige plass. Der er min hjemmebane. Så har det alltid vært andre dyktige folk til å administrere. For eksempel dagens Kilkam-ledelse, som er kunnskapsrike og dyktige fagfolk. Det er en ære å få jobbe for dem i team sammen med andre, sier han.

Så lenge helsa holder, ønsker han å stå på en stund til. Han har jo tross alt bare holdt på i rundt 55 år med frivillig arbeid...

– Jeg kan gjøre mye ennå, og har en god tone med grunneierne, som er vår viktigste samarbeidspartnere. I forbindelse med NM snakket jeg med Bjørkestøl og Vegard Ulvang og fikk tips for å forbedre løypene enda mer, og kanskje ta et steg til på arrangementsstigen. Hvis Kilkam sammen med Medkila vil, får vi det til. Sammen er vi gode, og jeg fristes av å satse og være med én gang til, sier Johnsen.

Slik stemmer du:

  • Kandidat 1: Svein Rist, Lødingen IL (send HT ildsjel 1 til 2399)

  • Kandidat 2: Ronald Nilssen, Medkila IL (send HT ildsjel 2 til 2399)

  • Kandidat 3: Tormod Johnsen, IF Kilkam (send HT ildsjel 3 til 2399)

  • Kandidat 4: Ole-Johan Rasmussen, Grytøy IL (send HT ildsjel 4 til 2399)

  • Kandidat 5: Yngve Lange, Ibestad IL (send HT ildsjel 5 til 2399)

Avstemmingen er åpen og pågår til 9. juni klokken 14.00. Maks åtte stemmer per mobilnummer. Koster 5 kroner per gang.