Forrige onsdag fikk Harstad Turnforening vist fram hele sin sportslige bredde i et to timer langt stevne for en nær fullsatt hall. Men her fikk ikke alle av foreningens aktive medlemmer delta. I ett av turnpartiene fikk deltakere klar beskjed. Utøverne som av ulike grunner ikke stilte opp på den siste treningen, fikk heller ikke delta under den aktive delen av Våroppvisningen. De fikk kun være med på å defilere inn under arrangementets innledende innmarsj. Resten av oppvisningen måtte derimot observeres fra tilskuerplass.

Beviset på at dette følgelig har skjedd kommer fram i en e-post som er forelagt Harstad Tidende.

Sterke reaksjoner

Den gjennomførte praksisen fra turnstevnet har i ettertid skapt sterke reaksjoner. Men kritikken hadde så vidt nådd leder Ann Helen Haukebøe Eikeland. Hun fikk påfyll av informasjon om saken fra Harstad Tidende torsdag formiddag. Hennes tilsvar kom kontant og er ikke til å ta feil av.

– Det er ikke slik vi skal ha det i Harstad Turnforening. Vi skal finne ut av hva som er skjedd i saken, og skal rydde opp. For vi skal være en turnforening for alle, understreker Haukebøe Eikeland.

Hun hevder at det i etterkant av oppvisningen er blitt rettet en personlig beklagelse til de ekskluderte barnas foreldre. Turnlederen benytter også anledningen til å offentlig poengtere at den uheldige hendelsen er et engangstilfelle fra foreningens side.

– Vi legger oss flate i denne saken og beklager at dette har skjedd. Både vi i styret og gruppas trenere er lei oss over det som har skjedd. Det er også viktig at vi som turnforening må ta lærdom av saken. Om saken blir gjenstand for en statuttendring, er noe som klubbstyret må vurdere, mener turnforeningslederen.

Ikke imponert

Troms Idrettskrets’ leder Knut Bjørklund er ikke imponert over at denne formen for ekskludering av barn.

– Jeg anbefaler sterkt at Harstad Turnforening leser gjennom barneidrettsbestemmelsene. Dette er en veldig uheldig måte å håndtere ting på. Her stemples barn og unge for ting som de ofte ikke kan noe for. Samtidig er det merkelig at den siste treninga skal være avgjørende for deltakelse på en slik oppvisning. For i lave alderstrinn er det ikke C- og D-momentene som er det avgjørende for at en slik oppvisning er vellykket. I barneidretten står derimot barns entusiasme og idrettsglede derimot som avgjørende faktorer, sier Bjørklund.