Fornem, fransk og nordnorsk

Polets eneste rødvin laget på portan-druer har hjemstavn i Harstad og Tromsø.
iGlasset

Auriol Fondateur 2008 heter den, og sto fram til oktober i 2008 i fornem fransk vinjord. Men det er vinentusiaster fra Harstad og Tromsø som er ansvarlig for at den er blitt til.

At etablissementer og institusjoner henter hjem franske viner med egen etikett er ikke uvanlig. At de nærmest tar et komplett ansvar for hvordan vinen er satt sammen er litt mer uvanlig.

Hovedvin

Vinressursen Nils Harald Opsahl har i mange år skrevet om vin i nordnorske aviser, og han er hovedperson i iGlassets vinskole på video, som du finner her på sida. Han har også forfattet flere bøker om vin, og holder kontinuerlig foredrag om emnet. Som beveragesjef i Nordic-kjeden tok han med seg Bengt Markussen fra Grand i Harstad til Languedoc i Frankrike for å finne kjedens hovedvin.

- Vi måtte finne en vin som skal dekke et bredt spekter egenskaper, og kunne brukes til all maten vi serverer. Med et mulig unntak av fylte sjampinjonger, som for enkelte kan gi en anelse metallsmak, synes jeg vi har fått det bra til.

Sjekk iGlassets anmeldelse av vinen!

Opsahl risset opp tilblivelsen av prosjektet, arbeidet på vingården, og den omfattende smakejobben som skal til for å sette sammen en anstendig rødvin. Han kunne underskrive på at pulsen dundret da han løsnet skrukorken på den første flasken som ankom landsdelen. Det var like oppunder jul.

Klar på polet

Så bra synes han det har gått, at femten hundre av de seks tusen flaskene han satte sammen og fikk produsert ved det store Auriol-huset i Languedoc, er blåst. Torsdag feiret noen titalls gjester på Grunder i Harstad at vinen er blitt tilgjengelig på Vinmonopolet. Foreløpig er den ikke hyllevare på utsalgene, men må bestilles.

iGlasset