Fortøyninga tuller inn seg sjøl

Prinsippet er velkjent, men oppfinnelsen er spådd en lysende framtid.
ht.no|båt

Løse fortøyningsender kan være en estetisk utfordring i båthavner, men den tida er snart over hvis en ny norsk oppfinnelse får utbredelse.

Når du legger fra med båten snurrer fortøyningstauet opp av seg sjøl og forsvinner inn i utriggeren på brygga. Omtrent som et målebånd på ei snelle.

Åge Wee står bak oppfinnelsen, og har tatt patent på automatsnella. Fortøyninga mater ut det som trengs for å låse båten, resten holder seg pent og pyntelig inne i fortøyningsbommen.

Når du returnerer til båtbrygga er det bare å trekke de fire tauene ut igjen, og båten fortøyes raskt og enkelt.

– Jeg har brukt båt hele livet og har alltid irriterte meg over vått, begrodd og utslitt fortøyningstau ved brygga. Etter litt tankearbeid kom jeg opp med denne konstruksjonen, som jeg håper vil lette litt på tilværelsen for mange båteiere der ute, forteller oppfinneren, Åge Wee i Wee Marine AS.

Fortøyningssystemet er utstyrt med ekstra dempere som begrenser rykk og slitasje når båten blir utsatt for sjø eller vind. En keramisk ring hindrer slitasje på tauet. Prisen blir et par tusen kroner pr bryggeplass, skulle du velge å bruke oppfinnelsen.

ht.no|båt