ESPEN JOHANSEN"/>

Seiler i medvind

Første kvartal økte antall gjestedøgn med 46 prosent og inntektene med 53 millioner kroner.
nyheter>>

Økt fokus på vinteropplevelser har gitt flere passasjerer de fire siste årene, og i årets første kvartal var det hele 46 prosent flere gjestedøgn for rundreiser. Passasjerinntektene økte med 53 millioner kroner for Hurtigruten på norskekysten.

Driftsresultatet før avskrivninger ble 17 millioner kroner, en fremgang på 44 millioner kroner fra 2009. Driftsinntektene endte på 516,4 millioner kroner, sammenlignet med 443,4 millioner kroner i samme periode i fjor. Selskapet hadde et resultat før skatt på minus 134,2 millioner kroner, sammenlignet med minus 169,2 millioner kroner i samme periode i fjor.

- Resultatene for første kvartal 2010 er oppløftende, og det er stimulerende å se den store økningen i antall passasjerer. Dette viser at vinteren byr på helt spesielle opplevelser og gjestene setter pris på det, sier administrerende direktør Olav Fjell i Hurtigruten i en pressemelding.

Et godt kvartal forhindrer ikke at selskapet taper penger likevel.

- Det er slik vi er skrudd sammen. Vi taper normalt penger i siste og første kvartal, sier kommunikasjonssjef Ragnar Norum i Hurtigruten til E24.

Det, tross alt, oppløftende resultatet skyldes flere faktorer. Passasjerinntektene på norskekysten økte med 53 millioner kroner, mens kostnadene relatert til det høyere antallet gjester bare økte med 22 millioner kroner. I tillegg er salgs- og administrasjonskostnadene slanket med 26 millioner fra i fjor.

Fjell sier at selskapet merker at situasjonen i markedene er i ferd med å normaliseres etter finanskrisen.

– Bookingsituasjonen er derfor betydelig bedre enn for ett år siden. Per 1. mai er det booket 19 prosent flere gjestedøgn enn på samme tid i fjor, med priser omtrent på samme nivå, sier selskapet i en pressemelding.

Fremgangen kommer i alle markeder, men er spesielt sterk i Tyskland, Nederland, Sveits, England og USA. Norden viser også bookingtall over fjoråret.

Relaterte saker: