Får ikke flyttet båten

Dette bildet sier sitt om skadene på Veolias nye hurtigbåt. Men fra nå er det opp til rederiet.
nyheter>>

Kommunikasjonsdirektør Eilif Fjon i Sjøfartsdirektoratet bekrefter at MS "Sollifjell" foreløpig blir liggende der den ligger - i Bud ved Kristiansund.

– Ja, feilen som er oppdaget er så alvorlig at vi holder skipet tilbake inntil videre, sier Fjon.

Bilder som vi har fått tilsendt fra kaia i Bud viser omfattende skrogskader i tunnelen på båten - under salongdekket.

Torsdag kveld opplyser Fjon at det fortsatt ikke vet årsaken til skaden. Ifølge han er det nå opp til verft og rederi å lage oppfølgningsplan. Enn så lenge står båten forsatt i Kristiansund.Skrogskader

Feilen på den nye hurtigbåten som skulle presenteres i Harstad torsdag ble oppdaget av mannskapet i titiden onsdag morgen. Båten ble umiddelbart tatt til land ved Bud sør for Kristiansund.

Det ble fra Veolia Transports side hevdet at det var snakk om tekniske feil på båten som gjorde at man avbrøt ferden nordover.

Sjøfartsdirektoratet, som hadde en inspektør til å gå igjennom båten onsdag, oppgir imidlertid skader i skroget som årsak til at "Sollifjell" holdes tilbake i Kristiansund.

– De skadene vi snakker om er skader i skroget, ja, sier Fjon, som ikke vil kommentere påstandene om tekniske problemer.

– Er båten da i stand til å gå tilbake til verftet i Mandal?

– Vi avventer til vi har avklart litt med verftet. Det er de som må vurdere det, i samråd med rederiet. Men det er manglende sjødyktighet som avgjør at den ikke får lov å gå nå, sier Fjon.

Vet ikke årsaken

Han sier at et utfall i saken er at båten kan gå til et lokalt verft for utbedring, om man skulle finne ut at båten ikke er i stand til å gå til Mandal.

Nå skal også Sjøfartsdirektoratet konkludere internt angående problemene på "Sollifjell" før de går ut med noe mer.

– Vet man om skrogskaden har vært der hele tiden, eller om den har oppstått på turen nordover?

- Da er vi inne på årsakssammenhenger. Vi har ikke kommet så langt som å konkludere med hvordan skaden har oppstått. Det blir neste kapittel, sier Fjon.

Han ønsker heller ikke å si noe om hvorvidt feilen på "Sollifjell" er en feil som også kan finnes på de andre båtene som skal leveres.

- Det har vi ikke forholdt oss til nå. Vi har ikke tatt stilling til det, sier Fjon.