ANNONSØRINNHOLD

placeholder_logo_pm_n

Feirer 1000-årsjubileet med vikingforestillingen «Trond og Tyra»

I familiespelet «Trond og Tyra» får du bli med tilbake til vikingtida i Tore Hunds rike. Her er det sverdkamp og blot, men også humor og kjærlighet.

Viking-spelet «Trond og Tyra» gjenoppstår i forbindelse med feiringen av «Tore Hunds rike, som er en del av det 1000-års jubileet for Norge.

Stykket vises ved skytterbanen på Borkenes i Kvæfjord lørdag og søndag 17. og 18. juni.

– Forestillingen ble først vist i 2010, og andre gang i 2012. Det er med skrekkblandet fryd at vi har funnet fram manus, musikk, kostymer og rekvisitter. Det blir en forrykende forestilling med humor og alvor, sverdslag og kjærlighet, sier initiativtaker og primus motor Ellen Eliseussen i Vikinglauget Sigrid Skjalgsdotter.

Feirer 1000 år

I 2030 skal Norge feire at landet har bestått som eget rike i 1000 år. I årene fram mot jubileet skal mange steder og aktører være med å fortelle sin historie om Norge.

I Harstad-regionen samles dette i 2023, og «Trond og Tyra» viser den lokale vikinghistorien. Manus og musikk er skrevet av Ola Bremnes, og historien finner sted i en brytningstid på 1000-tallet.

Den unge vikinghøvdingen Asbjørn Selsbane får klar beskjed fra Olav Digre at han må slutte å blote.

I stykket møter vi barna Trond og Tyra som går rundt på Trondenes og kjeder seg. Onkelen deres, han Asbjørn, har trosset Olav Digre sitt forbud og er dratt ut på Vikingtokt.

Alle på Trondenes går og venter på at skuta skal komme hjem, full av korn og andre skatter. Spåkona Volveguri ser noe helt annet, hun ser at Asbjørn kommer hjem med blod på kappa…

SKJOLD OG KOSTYMER: Bak forestillingen ligger det mye arbeid for å få tidsriktige kostymer og rekvisitter. I enkelte av årets kostymer trekkes det linjer til samisk kultur. Alle foto: Camilla Nordvoll

People in nature, Flash photography, Sleeve, Smile, Happy

Rollene spilles av barn, unge og voksne fra Kvæfjord, Harstad og Tjeldsund.

I tillegg deltar barne- og ungdomsteateret Uten Sidestøkke, elever fra Borkenes skole, Kvæfjord kulturskole, statister og et teaterorkester på 7 musikere.

– Å sette opp et stykke som dette krever mye arbeid, da det er mange ulike aktører som er involvert. Rollene i stykket besettes i hovedsak av amatørskuespillere, som får være med i en større kulturproduksjon.

Eliseussen håper at spelet kan være et springbrett for unge talenter.

– Hovedrollene Asbjørn og Trond spilles av to gutter som går dramalinjen på Heggen videregående skole. Begge har lyst å teste ut om teater og musikk kan være en levevei, sier teaterentusiasten.

Fur clothing, Animal product, Outerwear, Hairstyle, Cap, Organ, Textile, Happy, Gesture

HISTORISK: Forestillingen er basert på historien i Sorres Kongesagaer om vikinghøvdingen Asbjørn Selsbane fra Trondenes.

Vikingmarked

17. – 18. juni inviteres det til jubileumshelg med marked og spel ved skytebanen i Kvæfjord.

– Før forestillingen – fra klokka 11 begge dagene – er det et gratis vikinginspirert marked. Her kan man spise vikinginspirert lokalmat, og Trondenes vikingelag er på plass med leker, håndverk og musikk. Jeg håper at folk har lyst å komme i god tid før spelet og tilbringe tid på markedet først.

Fra parkeringen kan du gå opp til vikingmarkedet og spelet, eller sitte på i skyttelbuss.

Som Harstad Tidende-abonnent får du rabatt på billettprisen.

VIKING: I forkant av spelet blir det marked inspirert fra vikingtid. Her ler skjoldmøy Eida (Christine Hanssen).

Clothing, Hand, Outerwear, Beard, Entertainment, Gesture, Music, Happy

Stykket er satt opp to ganger før, men det er første gang det spilles i Kvæfjord. Her har de funnet et naturlig amfi hvor publikum kan sitte, og så er scenen på sletta nedenfor. Det betyr at alle vil se og høre godt.

– Folk sitter i bakken og ser på forestillingen. Vi oppfordrer folk til å ta med sitteunderlag, men vi har også fått laget litt over hundre sitteunderlag av tre, som kan lånes hos oss.

Hvis noen har fysiske utfordringer med å sitte rett på bakken, så kan de ta med seg en klappstol og finne et egnet sted å sette opp denne.

– Bakken er bratt, og det er ikke plass til så mange klappstoler, men vi skal finne plass til alle, sier Eliseussen og håper selvfølgelig på godt vær.

ASBJØRN: Victor Valør Noreng spiller hovedrollen Asbjørn Selsbane.

Historisk forestilling

Forestillingen starter klokka 15, og varer i cirka 1 time og 10 minutter.

– Det er masse flott musikk, og erfaringene fra tidligere er at det fenger både små og store.

Forestillinga tar utgangspunkt i historien fra Snorres Kongesagaer om vikinghøvdingen Asbjørn Selsbane fra Trondenes, men Ola Bremnes har samtidig hatt kunstnerisk frihet til å innføre fiktive personer som eksempelvis Trond og Tyra, og skrevet historien slik at den skal fenge barn og unge spesielt.

– Tema som maktkamp, hat, hevn og miljø står sentralt i historien, tema som lett kan overføres til vår tid, spesielt med tanke på krigen som nå pågår i Europa.

Mange forberedelser

For å få vikingspelet i havn har det vært mange forberedelser.

Bare de siste dagene har jeg hatt hjelp fra fantastiske folk i Kvæfjord som har bidratt med blant annet å kloppe over myra til spillplassen slik at alle aktørene kan gå tørrskodd til sceneområdet.

Jan Meyer som er av ildsjelene i Kvæfjord har ryddet busker, eine og kratt i amfiet, kostymer er sydd og skjold er snekret. Uten ildsjeler som Jan hadde dette ikke vært mulig å få til.

– Vi blir som en stor familie, og det er mange frivillige som har vært i sving. Slike prosjekter krever mye, men spel bidrar til både næringsutvikling, stedsutvikling og bolyst, og gode eksempler på det er blant annet Stiklestad og Røros som er blitt kjent blant annet for sine fantastiske spel.

TYRA: I rollen som Tyra finner du Pia Jakobsen Steiro.

Facial expression, Smile, Lip, Outerwear, Photograph, Human, Mammal, Happy, Cap, Red

Støttespillere

Bak forestillingen står Vikinglauget Sigrid Skjalgsdotter, men med gode støttespillere og sponsorer.

– Mye tid har gått med til å skrive søknader om støtte, og uten økonomisk drahjelp blir det ikke spel. Kvæfjord kommune er den viktigste samarbeidspartneren.

I tillegg har spelet fått sponsormidler fra Equinor, Nordkraft, Kulturdirektoratet og Samfunnsløftet.

– Denne uka fikk jeg i gladmelding fra Harstad kommune som bidrar med litt midler, og et lite beløp fra 68 grader nord, og det er kjærkommen støtte til et prosjekt som har et budsjett rundt en halv million.

Håper på godt vær og fullt «hus»

Da stykket ble spilt sist, kom det til sammen 2000 publikummere.

– Alle aktørene har timevis med øving bak seg, og vi har lyst å vise fram det enorme arbeidet vårt. Det er jo derfor vi gjør dette, vi elsker å stå på scenen foran et publikum som forhåpentligvis vil like det de får se.

Det er Ine Mariel Solrød som har hatt regi på forestillingen sammen med regiassisten Stine Sjanett Slettbakk. Ine Mariel har også bearbeidet manus og gjort noen nye grep.

– Grunnhistorien er den sammen, men nye elementer er lagt til så ingen grunn til å bli hjemme selv om du så stykket i 2010 og 2012, sier Eliseussen med et smil.

I dagene fram mot forestillingen står det rigging og den siste finpussen på timeplanen. Det hele sys sammen når skuespillere, dansere, kor, gjøglertroppen, statister, musikere og teknikk samles for første gang.

– Dette kommer til å bli magisk, så vi håper selvsagt at små og stor finner veien til Skytterbanen for å få med seg denne opplevelsen. I vårt naturlige amfi har vi plass til alle som kommer, avslutter Eliseussen.

Kunstnerisk team

 • Manus og musikk: Ola Bremnes
 • Initiativtaker og produsent: Ellen Eliseussen
 • Regi ogmanusbearbeidelse: Ine Mariel Solrød
 • Regiassistent: Stine Sjanett Slettbakk
 • Arrangement og musikalsk ansvarlig: Lasse Skalle
 • Ansvarlig for ungdomskor ogdansere: Marie Bendiksen
 • I enkelte av årets kostymer trekker vi linjer til samisk kulturog i den forbindelse rettes en spesiell takk til Nina Johanne Nupuk Johansen, Bente-Lill Dankertsen og Vardobaiki Samiske senter.

I rollene

 • Trond: Aleksander Fredrik Johansen
 • Tyra: Pia Jakobsen Steiro
 • Asbjørn: Victor Valør Noreng
 • Sigrid: Marianne Vaskinn
 • Volveguri: Soz Redland
 • Svein Smiske: Arne Joachim Nordhøy
 • Krigertroppen: Even Mannerud, Gyrd Harstad, Terje Johansen, Eirin Cecilie Gabrielsen, Rune Kværnan, Christine Hanssen, Gabriel Rennemo og Ellen Eliseussen
 • Rytter til hest: Gro Schjøtner Andreassen
 • Gjøglertropp: Barn- og ungdomsteateret «Uten Sidestøkke»
 • Kor og dansere fra Borkenes Skole i samarbeid med Kvæfjord Kulturskole.
 • Statister

Teaterorkester

 • Lasse Skalle: kapellmester, trombone og neverlur
 • Asbjørn Abelseth: trombone
 • Maren Ingeborg Tjernsli: trompet
 • Henrik Åsaunet: trompet 
 • Harald Lind-Hansen:keyboard
 • Lars Eliseussen-Skalle: bass
 • Trommesett: Martin Lien

Om artiklene fra Inord

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av iNord som er en del av mediehusets annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnholdet fra iNord merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.

© Copyright Harstad Tidende

placeholder_logo_pm_n_disc