Font

ANNONSØRINNHOLD

Azure, Font
Smile

Arnt ble lam etter en bilulykke. Nå hjelper han andre med trening.

Hver tirsdag leder pensjonisten Arnt Horsberg et 50-talls eldre på trening på Family Sports Club Harstad. – Vi trener ikke for å bli ung, men for å bli gamle, ler Arnt.

Kroppen knust

Klokka er så vidt passert 6 om morgenen, og de første sprekingene er allerede på plass på Family Sports Club i Harstad. Arnt har selv dyrebar erfaring med hvor viktig trening er.

– Jeg ble lam etter en bilulykke i Sverige, der omtrent alle bein i kroppen ble knust. I 3 mnd lå jeg i «gipsform» på sykehuset i Umeå i Sverige. Da var hele overkroppen og høyre fot gipset. Jeg ble lam, og måtte lære å gå igjen, sier Arnt som i dag er pensjonist.

Etter ulykken ble han ufør, men har aldri latt det stoppe seg. Gode venner fikk han ut av huset og på trening igjen.

– Det er bare én ting som virker. Det er å komme seg opp og ikke synes synd på seg selv.

Møtested for alle

Mange eldre føler kanskje at de ikke passer inn på et treningssenter, men der er Family Sports Club i Harstad helt unike. Her satser de på å være et møtested for trening, også for folk over 60.

Gjennom mange års opptrening og rehabiliteringer har Arnt tilegnet seg stor kunnskap om trening.

– Jeg liker å vise hvordan man trener riktig, men som jeg ofte sier; vi trener ikke for å bli ung, men for å bli gamle!

Arnt startet «Tirsdagsklubben» i 2012, og på det første julebordet var de sju personer. Året etter var de 21 og på det meste har de vært 64.

– Jungeltelegrafen gikk, og det tullet på seg.

For Arnt har det sosiale hele tiden vært like viktig som den fysiske treningen. Han ønsker at medlemmene skal kunne mestre hverdagens utfordringer og få en best mulig livskvalitet. Latter, historier og gode samtaler er minst like viktig som treningen.

– Det sosiale er forferdelig viktig, og det skal man ikke glemme.

BALANSE: For mange eldre er balansetrening viktig, blant annet for å forebygge fall.

Active pants, Joint, Shoulder, Flooring, sweatpant

SPINNING: Kondisjonen trenes på spinningsykkelen, forteller Lillebeth Knutsen.

Trener styrke og balanse

Å ha en kropp som fungerer, og som gjør det enklere å bli eldre, er det som er viktig for disse medlemmene.

– Arnt har vært til uvurderlig nytte. Han viser oss hvordan vi skal bruke apparatene og hvordan vi skal gjøre øvelsene riktig. Mange av oss har vært igjennom operasjoner og sykdommer, og da vet han hvordan vi skal trene oss opp igjen, sier Lillebeth Knutsen.

De andre rundt kaffebordet nikker samstemt.

– Arnt er så inspirerende, pluss at han er morsom. Det er «bære lækkert» å være her. Han ser alle og tar alle under sine vinger. Ingen blir sittende i en krå alene.

Merker stor forbedring

På onsdager er det mange med Parkinsons sykdom som møtes for å trene sammen. En av dem er Bjørn Birkeland.

– Jeg har trent her i halvannet år, og merker stor forskjell. Arnt har vist meg øvelser og gitt meg et grunnlag til å trene bedre. Venstrearmen min er betydelig bedre enn tidligere, og nå klarer jeg også å løpe på mølla uten å holde meg, sier Bjørn.

Andre igjen trener seg opp etter hjerteoperasjoner eller operasjoner i knær eller hofter.

PARKINSON: Bjørn Birkeland har Parkinsons sykdom, og merker stor bedring etter at han begynte med regelmessig trening på Family Sports Club Harstad.

GODT TEAM: Driftsleder Siw Sjøgren er svært fornøyd med innsatsen Arnt Horsberg gjør for å skape et godt treningsmiljø på Family Sports Club Harstad.

God stemning og mye latter

Driftsleder Siw Sjøgren kan ikke få rost Arnt nok.

– Arnt er god til å forklare trening på en enkel og folkelig måte. I tillegg er det underholdning på høyt nivå å være på treningene hans. Han forteller vitser og skaper god stemning.

Family Sports Club har ingen egne gruppetimer for seniorer, men det spinning- og styrke-timer på dagtid som er populære blant seniorer. Hun forteller at medlemmene i Tirsdagsklubben skaper liv og røre på senteret, og at alle nye blir tatt varmt imot.

– Det er artig å se hvor stor effekt treningen har, både på livsglede og livskvalitet. I spinningsalen er det ofte Elvis på full guffe fra høyttaleren.

De kaller treningene for «Tirsdagsklubben», men de spreke seniorene kommer mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.

– Da tar vi helg!

SOSIALT: Etter treningen vanker det kaffe og vafler på tirsdagsklubbens medlemmer.

Steker vafler etter trening

De første møter opp allerede klokka 6.15 om morgenen, og så avsluttes klubben utpå formiddagen. Litt over klokka 8 er de første ferdigtrent, og da setter Arnt i gang vaffelpressa.

– I starten fant vi ut at vi skulle koke kaffe, og så tok det ikke lang tid før vi begynte å steike vafler. Jeg har ikke tall på hvor mange vafler som er stekt disse årene, men det er ikke få. Når man trener fire ganger i uka, så kan man unne seg en vaffel, humrer Arnt.

Uten å fornærme kjerringa, så er dette mitt virkelig hjem.

Arnt Horsberg

Stortrives på trening

Det er ingen tvil om at Arnt betyr mye for «Tirsdagsklubben», men det tar heller ikke lang tid før du forstår at Tirsdagsklubben og Family Sports Club betyr mye for Arnt.

– Uten å fornærme kjerringa, så er dette mitt virkelige hjem, ler Arnt.

Treningen er slutt, og nå nyter gjengen kaffe og vafler før de med en god følelse tar fatt på resten av dagen.

– Vi ser hvor stor effekt dette har. Vi blir sterkere, friskere og gladere av å være her.

LIVLIG: Praten går og latteren sitter løst blant medlemmene av tirsdagsklubben på Family Sports Club Harstad.

Furniture, Table, Chair

Family Sports Club Harstad

  • Family Sports Club Harstad er byen største treningssenter på ca. 2000 kvm.
  • Treningssenteret er bygget opp over flere etasjer og 5 ulike treningssoner + aerobicsal og sykkelsal, noe medlemmene liker veldig godt.
  • I tillegg til store garderober med skiftesone, dusjer og badstuer, finner du både squash-hall og klatrevegg i senteret.
  • Family Sports Club Harstad er et godt utstyrt fullservicesenter med bemannet resepsjon, gruppetreninger og Personlig Trening.
  • Gruppetimeplanen er interaktiv og varierer i forhold til sesong og besøkstall. Denne vinteren er det 23 gruppetimer i uken fra morgen til kveld.
  • På dagens gruppetime meny finner du alt fra aerobic/dans, yoga, sykkel og flere ulike styrketreningstimer.
  • I løpet av våren lanseres flere gruppetime-nyheter.

ANNONSØRINNHOLD

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av iNord, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

Informasjon om bruk av personopplysninger og informasjonskapsler.

© Copyright Harstad Tidende

Azure, Font