Vi nærmer oss sommerdekk-sesong: Derfor bør du være tidlig ute i år!

Trenger du nye sommerdekk, kan det derfor være lurt å bestille med en gang, mener sjef for Bil i Nord Tromsøs dekkhotell, Kristoffer Lockert.

foto
DEKKSKIFTE: Dekkhotellsjef Kristoffer Lockert ved Bil i Nord Tromsø anbefaler å være tidlig ute. Foto: Trond Tomassen/iNord
Annonsørinnhold produsert av iNord

– Vi har fått noen spørsmål fra kundene våre om tilgangen på dekk i år, sier Lockert.

– Våre dekkleverandører har signalisert at det kan bli lavere tilgang på dekk utover våren. Årsaken er at mange leverandører har fabrikker i Russland, og ikke kan eksportere til resten av Europa, legger han til.

– Akkurat nå er ikke dekktilgjengeligheten et problem, men på litt lengre sikt kan tilgangene begynne å bli dårligere.

– Vær tidlig

Lockerts tips er derfor å være litt ekstra tidlig ute med å planlegge sommerdekk-skiftet i år.

– Dersom du vet at du er nødt til å få nye dekk i løpet av sommeren, så kan det være lurt å bestille tidlig. Det handler både om å sikre seg dekk, men også om å slippe å betale mer for dekkene enn nødvendig.

foto
LAVERE TILGANG: Bil i Nords dekkleverandører har signalisert at det kan bli lavere tilgang på dekk utover våren. Foto: Trond Tomassen/iNord

Kvalitetssikrer

Fristen for å skifte fra piggdekk til sommerdekk er satt til 1. mai i Nord-Norge. På dekkhotellet i Tromsø har Bil i Nord nå 1636 hjulsett inne. Før dekkskifte-sesongen starter går de over alle dekkene, og kvalitetssikrer dem.

– Vi ser over alle sommerdekkene på hotellet, for å sjekke at de er i orden før vi skal begynne å legge om. Dersom vi ser at det er behov for å bytte ut dekk, melder vi fra til eieren, forteller Lockert.

Oppbevarer dekkene riktig

Som dekkhotellsjef er det kanskje ikke overraskende at Lockert anbefaler nettopp dekkhotell – men han mener oppriktig at det har stor betydning for dekkene.

– Vi opplever at folk kommer til oss fordi de har punktert, og så er grunnen at dekkene deres er helt utslitte. Iblant kan gummien ha sprukket fordi den har blitt gammel og hard. Det er fordelen med dekkhotell – vi sikrer deg riktig lagring av dekkene dine. Her oppbevares dekkene kaldt, og beskyttet for UV-stråling. På den måten beskyttes gummien best mulig, forteller han.

Mange sliter også med plassen, og opplever at dekkene tar opp unødvendig mye plass i bod, garasje, eller på veranda.

– Jeg ser også folk som oppbevarer dekkene sine utendørs, og eksponert for UV-stråling. Det er ikke heldig for gummien. Dekk på dekkhotell gir veldig enkelt dekkhold, til en gunstig pris. Da vet du at dekkene dine er lagret riktig, de tar ikke opp masse plass hjemme hos deg, og du slipper å selv stå ute og jekke og skru, når det er på tide å legge om.

foto
SLITTE DEKK: Er det på tide med nye sommerdekk i år? Foto: Trond Tomassen/iNord

Slitte dekk

Prisen for lagring i et halvt år, vask og ett dekkskift hos Bil i Nord er 995,-. Dersom du bestiller på nett får du 100 kroner i avslag, og sluttsummen ender på 895,-.

Varighet på sommerdekk kommer selvsagt helt an på kjøremønster, kjørelengde og type bil. Tunge biler sliter dekkene vesentlig raskere.

– Men begynner man å nærme seg 3 mm mønsterdybde, så burde man begynne å tenke på nye dekk, råder Lockert.

– I tillegg må man se på om dekkene er jevnt slitt. Dersom de er skeivt slitt, kan det handle om feil hjulstilling.

Piggfritt på sommeren?

Enkelte lurer på om det er farlig å kjøre med piggfrie vinterdekk på sommeren, og til dem har Lockert svar:

– Piggfrie vinterdekk har en spesiell gummiblanding som er utviklet for bruk i kaldt vær og glatte underlag. Å bruke disse på sommerføre er potensielt livsfarlig. Gummien i vinterdekk blir veldig myk i varmen og dette gir lengre bremselengde, mindre sidestabilitet og økt sjanse for vannplaning, sier han.

– Du bør med andre ord skifte til sommerdekk. Bestill gjerne time hos oss. Her kan du ta deg en kaffe mens du venter, og når du er ferdig med kaffen, er bilen din klar. Vi setter av 30 minutter per bil, forteller han.

foto