Alf-Kondrad gikk fra panelovn til varmepumpe: – Jeg sparer opp mot 1000 kroner i måneden

Det er halvannet år siden Alf-Kondrad Wilhelmsen byttet ut panelovn og vedfyring med varmepumpe. – Jeg har halvert strømregningen i vintermånedene, sier en fornøyd Wilhelmsen.

foto
SVÆRT FORNØYD: – Jeg er superfornøyd med varmepumpa. Den varmer raskt opp hele huset og er veldig lettvint i bruk, sier Alf-Kondrad. Foto: Tom Benjaminsen, iNord
Annonsørinnhold produsert av iNord

Alf-Kondrad Wilhelmsen bor i et hus fra 1972 som ikke er etterisolert, og har tidligere måtte bruke panelovner og fyrt med ved for å ha en behagelig temperatur hjemme i Tromsdalen.

– I månedene november til mars-april har jeg tidligere hatt 1500-2000 kroner i måneden i strømregning. Etter at jeg fikk installert varmepumpe bruker jeg mye mindre strøm og har ikke hatt ei strømregning på over 1000 kroner!

foto
ENKEL INSTALLASJON: – De spurte hvor jeg ønsket varmepumpa, men jeg ba installatøren om å sette den der den ga mest effekt. Nå henger den høyt på veggen i stua. Foto: Tom Benjaminsen, iNord

Stabil varme i hele huset

Selv om Alf-Kondrad synes det er godt å få rimeligere strømregninger, er det noe annet som betyr enda mer.

– Det viktigste er faktisk komforten. Det er utrolig godt å ha stabil varme uansett tid på døgnet og uansett om jeg har vært borte på reise. Jeg slipper å stå opp for å fyre i ovnen eller ha parkas på meg når jeg kommer fra reise fordi det er så iskaldt, humrer Alf-Kondrad.

Installasjon inkludert i prisen

Han slo til på Ishavskrafts tilbud om å betale ned varmepumpa sammen med strømregninga.

– Det er en gunstig måte å få varmepumpe i hus, og du slipper et stort innhogg i økonomien. Med månedlige avdrag merker du ikke en gang at du har kjøpt varmepumpe. Strømregninga er uansett lavere nå enn før, sier Wilhelmsen.

Han er glad for at varmepumpe-kjøpet inkluderte installasjon.

– Jeg ringte og bestilte, og så kom de og installerte. Når man er så lite handy som jeg er, da er det utrolig godt at alt ble ordnet, ler Alf-Kondrad.

foto
STRØM-APP: I starten fulgte Wilhelmsen grundig med strømforbruket i Ishavskraft-appen. Den viser fortsatt et langt lavere strømforbruk nå enn tidligere. Foto: Tom Benjaminsen, iNord

Lønnsom strømsparing

Hos Ishavskraft tilbyr de kundene sine kjøp av varmepumpe som de kan betale ned over strømregninga.

– Grunnen til det er ganske enkel: Å installere varmepumpe er et av de mest lønnsomme strømsparingstiltakene du kan gjøre hjemme, sier handelssjef i Ishavskraft, Tom Eirik Olsen.

For tro det eller ei, Ishavskraft ønsker faktisk at kundene skal bruke minst mulig strøm.

– Ja, det høres kanskje rart ut, men energieffektivisering er det som gjelder framover, og vi ønsker ikke at kunder skal bruke unødvendig strøm. Vi vil ikke at folk skal «fyre for kråka», for å si det så enkelt!

foto
MINDRE STRØM: Ishavskraft ønsker at forbrukerne skal bruke mindre strøm - og gjennom appen kan du selv følge med. Foto: Tom Benjaminsen, iNord

Tre modeller

Ishavskraft lar kundene velge mellom tre ulike varmepumper, alle utviklet for norske forhold:

1: Fujitsu Norgespumpa 5.9 er prisgunstig og passer for leiligheter og små eneboliger (månedspris 599 kr, totalt 28 752 kr).

2: Fujitsu Norgespumpa 6.4 er bestselgeren og den kraftigste varmepumpen, som passer til boliger med høy varmelekkasje og større eneboliger (månedspris 699 kr, totalt 33 552 kr).

3: Fujitsu Extreme Gulv 5.5 egner seg best for kalde gulv eller rom med liten veggplass (månedspris 599 kr, totalt 28 752 kr).

I prisen er standard installasjon inkludert, og varmepumpa betales ned over strømregninga i 4 år.

foto
STYRING: Med en par «knepp» på fjernkontrollen styrer Alf-Kondrad Wilhelmsen temperaturen i huset opp eller ned. På varme sommerdager fungerer varmepumpa som aircondition. Foto: Tom Benjaminsen, iNord

Smart strømforbruk

– Vår jobb er å hjelpe kunden til å være så smart som mulig når det gjelder strømforbruk, og her er varmepumpe en god investering, mener Olsen.

Han forteller at det allerede er mange Ishavskraft-kunder som har kastet seg på tilbudet.

Allikevel tror han fortsatt det finnes mange som ikke vet hvor lønnsomt en varmepumpe egentlig er.

– Hadde alle visst det, tror jeg alle hadde hatt varmepumpe, sier han.

– Energibesparende

Det er FJ Klima som leverer og installerer varmepumper for Ishavskraft-kundene. De er Norges eneste offisielle distributør av Fujitsu varmepumper.

– Grunnen til at man burde velge varmepumpe er at det er en av de mest energibesparende og miljøvennlige oppvarmingene vi har i dag, sier daglig leder Geir Rune Larsen.

– Og grunnen til at dette er en av de mer miljøvennlige løsningene, er at varmepumpa skaper mer energi enn den forbruker, og ikke gir noen utslipp ved bruk, slik som oljefyring, eller vedovn gjør, forklarer han.

De mest vanlige varmepumpene i dag er «luft-til-luft-varmepumper», som henter varme fra luften ute, og blåser den inn i boligen.

– Varmepumpa gir en behagelig og jevn innetemperatur, og i tillegg filtrerer den bort støvpartikler i lufta. Pumpene kommer i forskjellige størrelser, og det finnes ei for alle hjem, sier Larsen.

Spar penger

Nøyaktig hvor mye man kan spare på å installere varmepumpe, avhenger naturligvis av hvor mye strøm man bruker. De som har et stort behov for varme, vil også spare mest.

Enova skriver: «En vanlig enebolig bruker cirka 25.000 kWh i året. Du kan spare 4.800 kWh på en luft-til-luft-varmepumpe. Ut fra en gjennomsnittlig strømpris på 1 kr per kWh, vil du spare omtrent 72.000 kroner i løpet 15 år.» Enova eies av Klima- og miljødepartementet, og ble opprettet i 2001 for å bidra til omlegging av energibruk og energiproduksjon. Organisasjonen arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunn. – Man kan si at varmepumpen «betales ned» ved at man sparer strøm, sier Larsen.

Installer nå – slipp kø

Sommeren er kanskje ikke høysesong for å tenke på oppvarming av boligen, men ifølge Larsen kan det være klokt å planlegge litt fram i tid: – Høysesong for installasjon og salg av varmepumpe er naturlig nok høst og vinter. Da er det kaldt, og prisene på strøm er ekstra høye. Høsten og vinteren kan det dog være stor ventetid på montering, og derfor kan det være en fordel å benytte anledningen nå. Under våren og sommeren har montørene våre ledig kapasitet, og man slipper å vente på montering. Da er man klar, når kaldere tider kommer! Larsen legger til at varmepumpen også kan brukes til å kjøle ned luft. – Med andre ord kan den komme godt med også på varme sommerdager!

At dette er en kjærkommen funksjon, kan Alf-Kondrad Wilhelmsen skrive under på.

– Ungene synes det er utrolig deilig å kunne kjøle seg ned!

Er varmepumpe aktuelt for deg? Få ferdig installert varmepumpe fra 599 kroner måneden!

Gode grunner til å velge luft-til-luft-varmepumpe:

  • Er lett å installere, og kan benyttes i de fleste boliger

  • Har termostatstyring som gir reduserte strømkostnader

  • Koster relativt lite med tanke på hvor mye energi du sparer

  • Kan kjøres i revers, og dermed fungere som aircondition

  • Sørger for jevn varme og filtrerer vekk støvpartikler.

Kilde: Enova