Flere kvinner til bygg- og anleggsbransjen

Søkertallene til bygg- og anleggsteknikk har aldri vært høyere, og kvinnelige lærlinger har økt fra 3,5 prosent i 2010 til 6 prosent i 2020. Ledelsen i Byggteam Harstad ønsker flere kvinnelige lærlinger velkommen.

Annonsørinnhold produsert av Eksternt byrå
— I denne jobben tilegner du deg kunnskap hele tiden, praktisk kunnskap som også kan være nyttig ellers i livet. Byggteam Harstad satser på lærlinger. Fra venstre: Gunvald Abrahamsen, Randi Hall og Kenneth Abrahamsen.

Vi møter Byggteam Harstad på byggeplass, hvor 71 leiligheter er under oppføring på Pynten.

Den lokale bedriften med til sammen 14 ansatte, eies av far og sønn Gunvald Abrahamsen og Kenneth Abrahamsen.

Byggeprosessen er som togvogner

Det er mye som skal på plass før de første leilighetene skal stå klare allerede til jul, så alle er i full sving.

- Det kan se kaotisk ut, men vi jobber en god modell laget av Consto. Byggeprosessen kan beskrives med togvogner: når du er ombord i en vogn har du definerte oppgaver som skal være ferdige før vi når til neste stasjon og du skal over i ei ny vogn, forteller Gunvald.

Første kvinnelige lærling

Randi Hall gikk ombord i «toget» i februar, da hun startet som voksenlærling hos Byggteam Harstad, som eneste kvinne i bedriften.

Hun hadde ingen tidligere erfaring fra byggebransjen, og etter mange år i butikk i Trondheim hadde hun lyst til å lære seg praktisk arbeid i hjembyen Harstad.

- Jeg flyttet tilbake til nord etter 15 år i Trondheim, og har fått en fantastisk mottagelse. Etter første dag på jobb var jeg i fyr og flamme, og ville bare ha mer. Etter endt uke var jeg passelig stiv og støl, men fortsatt veldig glad for det valget jeg hadde tatt, forteller Randi.

Randi Hall ønsker seg flere kvinnelige kollegaer i byggebransjen og håper flere tør å satse på denne karriereveien.

Kenneth var ikke i tvil om at de skulle satse på henne

- Det gjør noe med miljøet på en arbeidsplass når det blir en miks av kjønn. Vi fikk et godt inntrykk av Randi som framoverlent og lærevillig, og synes det står respekt av å bytte bransje i voksen alder, sier han.

Lønn under utdanning

Gunvald er nå 62 år og har ikke tenkt å gi seg med det første. Han startet selv sin karriere som voksenlærling.

- Jeg startet selv som voksenlærling i byggebransjen, akkurat som Randi gjør nå. Det er et trinnvist utdanningsløp på 3,5 år, hvor man får følge en person med lang erfaring og dermed lære gjennom praktisk erfaring. I tillegg er det en tverrfaglig eksamen underveis. Ved å lære et yrke på denne måten får man en grei lønn å leve av under utdanning, forteller Gunvald.

Det finnes ikke noe bedre sted å få god mengdetrening, som på et byggeprosjekt som Pynten. Randi har til nå satt inn 135 vinduer, lagt utallige gipsplater, og hvordan legge sponplater til gulv sitter også godt i minnet nå.

Må ikke ha store muskler

Det kan være mange grunner til at det er flere menn enn kvinner som søker seg til bygg- og anleggsbransjen. En årsak kan være et generelt inntrykk av at det er mange tunge løft i arbeidshverdagen. Her er arbeidsmiljøloven helt klar på at man ikke skal løfte mer enn 25 kilo.

- Det er ikke lenger sånn at du må være veldig sterk for å jobbe med bygg. Vi har gode verktøy og hjelpemidler, blant annet en robot med sugekopper som løfter 400 kilos vinduer på plass. Sånn skal det være, ellers sliter vi ut folk, sier Kenneth.

Vil ha flere

Randi håper på flere kvinnelige kollegaer fremover og mener vi må bryte med fordommene om at denne jobben passer best for menn. Til andre som vurderer en karriere innen byggebransjen har hun en klar oppfordring: det er bare å hive seg uti det!

- I denne jobben tilegner du deg kunnskap hele tiden, praktisk kunnskap som også kan være nyttig ellers i livet. Jeg er veldig takknemlig for at de turte å satse på nettopp meg, og jeg stortrives! Hvis jeg kan klare det så kan også du, oppmuntrer hun.

Rekruttering av fagfolk er viktig for bransjen, og Byggteam Harstad er i gang med å bygge rimelige hybler for tilreisende arbeidere. Kenneth og Gunvald lover å ta imot motiverte lærlinger med åpne armer, her er det plass til flere.

Byggteam Harstad er bidragsyter i konkurransen «FIKS uterommet».