ANNONSØRINNHOLD

Nytt liv med ny behandling for tørre øyne

Da Åse Mathisen fikk øyetrøbbel, så hun mørkt på fremtiden. Heldigvis var det hjelp å få.

Fjellturer, både til fots og på ski, har alltid vært en viktig del av livet til Åse Mathisen. Faktisk var de gode friluftsmulighetene en av hovedgrunnene til at hun og mannen flyttet fra Narvik til Østervik i Evenes for 10 år siden. Her bor de omgitt av turterreng, som Åse og familien så frem til å bruke.

En januardag i 2019 var Åse på skitur med hunden sin. Ut av det blå falt hunden om og i det Åse fikk løftet han opp i armene sine, døde han. Naturlig nok ble det felt en del tårer ute i kulda den dagen, mens vinden blåste friskt imot. Men flere triste hendelser ventet. Noen måneder seinere døde Åses mor.

– Det var mange tøffe hendelser i livet på samme tid, og samtidig begynte jeg å plages mer og mer med øynene, forteller Åse.

De opprivende hendelsene i Åses liv har ikke nødvendigvis forårsaket øyeproblemene hennes, men de kan ha vært en medvirkende årsak til det som viste seg å være tørre øyne.

For lite tårevæske på øyet

Hun var hos legen og fikk medisiner mot både det ene og det andre, uten at noen ting hjalp. Omtrent desperat tok hun kontakt med Pibo Optik i Harstad, for å høre om de hadde noe som helst som kunne være til hjelp.

– Jeg fikk etter hvert kuler rundt øyelokkene, både over og under øyet, og det var smertefullt – særlig når jeg var ute i vinden, forteller Åse.

Hos Pibo Optik kom de raskt fram til at Åse led av tørre øyne.

– For at øyet skal fungere og være friskt, trenger det jevn tilførsel av tårer med god kvalitet. Tårevæsken består blant annet av oljer, og av og til kan kjertlene hvor disse oljene produseres bli tette eller fungere dårlig, og man får symptomer på tørre øyne, forteller optiker Daghild Venås Haukebø på Pibo Optik.

Optiker Daghild Venås Haukebø på Pibo Optik.

Vision care, Smile, Fashion, Textile, Sleeve, Purple, Collar

I utgangspunktet skulle Åse egentlig til Tromsø for å få lysbehandling mot tørre øyne, men fordi det er så mange som sliter med dette øyeproblemet, bestemte Pibo seg for å kjøpe inn dette behandlingsutstyret og etablere dette tilbudet i Harstad. Med det slapp Åse å reise fram og tilbake mellom Harstad og Tromsø annen hver måned, og kunne heller få behandlinga i Harstad – raskt og smertefritt.

Åse fikk behandling mot tørre øyne.

People in nature, Flash photography, Dog breed, Smile, Sky, Happy, Carnivore, Grass, Fawn

Fikk nytt liv

Det er nå flere år siden Åse startet på behandlinga mot tørre øyne, og etter kun noen få lysbehandlinger var øynene nesten like gode som før. Nå går hun til oppfølgende behandling to ganger i året, for å være på den sikre siden.

– Denne behandlingen har virkelig vært til stor hjelp. I en periode var det så ille at jeg kjente på en frykt for hvordan fremtiden skulle bli – at jeg ikke skulle kunne lufte hunden, gå på fjellet eller holde på med det jeg var så glad i, sier Åse.

Hun jobber i barnehage i Narvik, og er mye ute i forbindelse jobben. I den verste perioden, når øynene var for smertefulle, tok kollegene over deler av jobben hennes og ba Åse holde seg innendørs.

– Den følelsen av at kollegene dine tar ekstra hensyn til deg og du ikke kan gjøre jobben din på grunn av noe så smått som øyne som ikke fungerer, det er ikke en god følelse, sier Åse.

Nå har Åse ingen problemer med å være ute verken i jobb eller når hun kommer hjem til Østervik.

– Etter at øynene ble bedre igjen, kjente jeg på en takknemlighet for at det var hjelp å få og igjen kan leve som normalt og gjøre det jeg liker aller best, smiler hun.

Da øynene ble gode igjen, og turgleden kom tilbake, kjente Åse at det var tid for igjen skaffe seg en hund. I dag nyter blandingshunden Tyra daglige turer med matmor Åse.

– Det er dette som er livet – å kunne leve fritt og gjøre som jeg alltid har likt – å være ute og være fri.

Typiske symptomer på tørre øyne:

  • Rennende øyne
  • Svie
  • Brennende følelse
  • Tretthet i øynene
  • Følelse av rusk på øynene
  • Røde og irriterte øyne
  • Følsomhet mot lys
  • Synsskarpheten varierer
  • Tørre øyne

Vanlig problem

Tette eller dårlig fungerende «olje»-kjertler er ett vanlig problem. Hos Pibo Optik tilbyr man blant annet IPL-behandling, som står for intenst pulserende lys. Med det spesielle, pulserende lyset fra IPL-maskinen kan optikeren få liv i «olje»-kjertlene igjen, og med det sørge for at tårefilmskvaliteten blir bedre slik at øyet kjennes mere normalt ut.

– Tørre øyne er et veldig vanlig problem, forteller optiker Daghild.

Spesielt vanlig er tørre øyne ved økende alder. Så mye som hver andre kvinne og hver tredje mann over 50 år har opplevd tørre øyne.

– Folk opplever tørre øyne veldig forskjellig, og vi starter alltid med en utredning. Vi vil finne ut hva som er problemet, og årsaken til problemet, før vi bestemmer hvilken behandling som blir best, sier Daghild.

Trenger du hjelp med tørre øyne så bestill time eller ta kontakt med oss.

Ulike behandlinger

Pibo Optik tilbyr en rekke ulike behandlinger, som kan ha god effekt mot tørre øyne:

– Det er nemlig ikke alle som behøver IPL-behandling. Vi tilbyr også ulike fuktdråper for øynene, samt varme masker. Disse maskene tilfører varme, slik at oljekjertlene skal åpne og tømme seg, forklarer optikeren.

– I tillegg tilbyr vi rengjøringsprodukter for øyelokksrennene, noe som er gunstig for de som sliter med tørre øyne ettersom det kan legge seg plakk der. Sist men ikke minst kan man sette plugger i tårekanalene for at tårene skal bli i øynene, og ikke dreneres ned i nesen. Det hjelper for å holde øyet hydrert, sier Daghild.

Husk lyd!

Tørre øyne

Om innholdsmarkedsføring

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av innholdsprodusenter i mediehusets annonseavdeling.

Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnhold skal merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.

© Copyright Polaris Media