Hagedesigner Mette gir deg sine 5 heteste tips for uterommet

Gjennom 40 år i bransjen har A. Markussen har vært med på å utvikle utearealene i Nord-Norge, fra Bodø til Longyearbyen. Her gir hagedesigner Mette deg sine fem beste tips for en trendy hage.

Annonsørinnhold produsert av iNord
foto
foto

Landskapsentreprenøren A. Markussen holder til i Narvik, Tromsø og Harstad.

Vi har snakket med Florian Aschwanden og Mette Rolstad for å høre mer om landskapsplanlegging og hagetrender nå.

Alle i sving i høysesong

A. Markussen består av rundt 30 fast ansatte fordelt på de tre avdelingene, og i høysesongen som vi går inn i nå er de mellom 50-60 fagfolk i sving for å få alle prosjektene i mål.

- Straks det blir fint vær er sesongen i gang! Vi har fleksible medarbeidere og en moderne maskinpark, som gir oss kapasitet til å utføre totalentrepriser i alle typer terreng, sier daglig leder Florian Aschwanden, som er anleggsgartner og landskapsarkitekt.

foto
- Vi har fleksible medarbeidere og en moderne maskinpark, som gir oss kapasitet til å utføre totalentrepriser i alle typer terreng, sier Florian Aschwanden, daglig leder i A. Markussen. Foto: David Jensen

Spennende prosjekter i Harstad

De utfører alt fra små hager til store byggeprosjekter i hele landsdelen. Akkurat nå er en strandpromenade med beplantning og oppholdsarealer for Harstad Hamn på trappene. Det er også mye som skal være klart i mai, med beskjæring og stell av bed og trær.

- Vi synes det er viktig med gode oppholdsrom utendørs, og er glade for at trenden de siste to år peker i retning av at anlegg utomhus er innlemmet i planene ved nybygg. Prosjektet er ikke komplett før den grønne prikken over i’en er satt, sier Florian.

foto
Harstad Hamn. Foto: Illustrasjon: Asplan Viak

Det grå og det grønne

I Harstad ligger forholdene godt til rette for å utvikle gode hager, med to hagesentre og flere byggforhandlere. Man snakker gjerne om det «grå og det grønne», altså stein og beplantning. A. Markussen har et sammensatt team av ulik kompetanse slik at de er godt rustet til å ta hele jobben, fra planlegging til ferdig prosjekt.

Mette Rolstad er anleggsleder for hagedesign, og spiller ofte på det profesjonelle teamet når prosjekter skal gjennomføres:

- Jeg har verdens beste yrke! Her får jeg jobbe med levende ting, og innen plantelære er det alltid ny kunnskap å ta inn. Med et stort spekter av fagfolk å spille på er det egentlig ingen grenser for hva vi kan gjøre, alt fra stell og vedlikehold til store landskapsprosjekter, forteller Mette.

Mettes 5 tips for en fin hage

  • Bruk god, næringsrik jord!

  • Luk ugresset før det frør seg og sprer seg enda mer.

  • Bli kjent med uteområdet ditt; hvor er det mest vind?, skygge?, sol? Tilpass etter omgivelsene, for står du værutsatt til krever det også mer av planter og holde seg i live.

  • Ikke riv opp hele hagen før du har en god plan!

  • Bruk romslige krukker og ampler slik at røttene har litt å gå på, og husk å vanne!

foto
Mette Rolstad, anleggsleder for hagedesign hos A. Markussen. Foto: David Jensen

5 hagetrender for 2022

Når det våres i bakkan er det mange som vil fikse opp utendørs. Her forteller hagedesigner Mette Rolstad om noen av hagetrendene vi ser nå.

Pergola

Man snakker om vegger, gulv og tak i hager også, selv om det er en mye luftigere installasjon enn innendørs. Ved å dele opp uteplassen i soner får man utnyttet området bedre, og mange velger også å bygge en pergola. Denne kan ha åpent eller lukket tak, gjerne med klatreplanter som skaper en lun atmosfære og skjermer for innsyn.

Belysning i hagen

Denne trenden er mest gjeldende lenger sør i landet hvor det er mørkt om natten, men også her i nord er det en økende trend å lyssette bed og trær. Belysning integrert i terrasse eller pergola skaper en fin helhet.

Kjøkkenhage

De siste to årene har interessen for å dyrke selv eksplodert, og det synes jeg er helt fantastisk. Pallekarmer har blitt allemannseie og noen tar kjøkkenhagen et steg videre, med små og store drivhus som forlenger sesongen.

Prydgress

Dette er kanskje ikke noe som bestemoren din drev med, men en ganske ny og moderne trend inne beplantning. Prydgress finnes i ulike farger og uttrykk som passer godt til moderne arkitektur.

Latmannshage

Mange ønsker en fin og praktisk hage uten så mye vedlikehold. Jeg pleier å si at du kan ikke ha noe levende uten å stelle det, men det er mange løsninger som krever mindre vedlikehold. Steinheller i stedet for gressplen, kaktusplanter, og fine mose-områder. Forhør deg gjerne med fagfolk for å etablere en lettstelt hage.

A. Markussen er bidragsyter i konkurransen «FIKS Uterommet».

foto