Kreftforeningen
Gå til

CROSSFIT MOT KREFT: Cathrine Rolness og Hilde Gjendahl støtter opp om Stafett for livet. Også i år skal de stille med lag - stort lag. 

Sterke krefter for kreftsaken

CrossFit Harstad stiller – bokstavelig talt – sterkt opp når Stafett for livet gjennomføres i Harstad.

- Selve eventet er helt fantastisk. Det skaper mye engasjement blant mange folk, også medlemmene våre, og er et viktig tiltak for bevisstgjøring om de som kjemper mot sykdommen, sier Cathrine Rolness.

Hun er eier og daglig leder av CrossFit Harstad, som over flere år har engasjert seg aktivt i Kreftforeningens Stafett for livet. Forrige gang arrangementet ble avholdt, stilte CrossFit Harstad med tidenes største lag. Over 100 personer fra miljøet stilte opp, og gikk runde på runde rundt friidrettsbanen på Stangnes.

- Vi er ikke et vanlig treningssenter, mer som en idrettsklubb. Vi har veldig engasjerte medlemmer, som har dratt med seg både familie og venner på Stafett for livet, sier Cathrine og fortsetter:

-  Det fysiske i selve stafetten, det sosiale med å være sammen som et lag, men også bli kjent med andre på arenaen - og ikke minst det psykiske er ting vi synes er veldig fra med Stafett for livet. Der vil jeg si at lysseremonien er veldig sentralt og en sterk opplevelse. Man får kjent på mange følelser som savn og sorg, og det er fint å tenke på de som ikke er blant oss lengre og minnes de.


«Alle» kjenner noen

Crossfit er en treningsform som har økt enormt i popularitet de siste åra. Enkelt forklart går crossfit ut på å gjøre ulike øvelser som kan ligne på hvordan vi bruker kroppen daglig, som for eksempel å skyve noe, dra noe, løfte eller bøye seg – med høy intensitet i økta.

STÅ I DET: Å jobbe seg gjennom ei tung treningsøkt kan overføres til å oppleve tunge ting i livet. Å stå i det er en god trening, mener Cathrine Rolness i CrossFit Harstad.  

- I crossfit finnes det utallige ulike økter, og flere av disse går på å hedre og minnes personer som er berørt av ulike sykdommer eller har gått bort. Disse øktene er gjerne ekstra harde, sånn at man underveis kan tenke at «ja, dette er beinhardt, men for meg vil det være over når økta er gjennomført. Så heldig er ikke alle som har det tøft», forklarer Cathrine.

Også Hilde Gjendahl i CrossFit Harstad ser frem til årets arrangement.

- «Alle» kjenner noen som er berørt av kreft, og det er klart man kjenner litt ekstra på det når man er med på et arrangement som «Stafett for livet», sier hun.


«Maria-økta»

Hun har selv satt sammen en egen økt med kreftsykdom som bakteppe. Økta har fått navnet «Maria», etter Cathrines venninne som gikk bort i kreft i 2019.

- Den økta er litt ekstra tøff, fordi det i tillegg til den fysiske påkjenninga skal handle om å mentalt klare å stå i det. Symbolikken i økta er også sterk. Maria elsket å gå i fjellet, og en av øvelsene er derfor utfall med ekstra ytre belastning. Og det skal samtidig symbolisere det å ta et steg av gangen og fortsette å fighte på. Økta symboliserer også de bølgedalene kreft er - med opp og nedturer, håp og fortvilelse.  Derfor har økta også en øvelse som går fra å ligge på magen til oppreist posisjon, forteller hun.

«Maria» varer i 25 minutter og gjennomføres hvert år den 13. juni. Den varer i 25 minutter fordi det var 25. mai Maria døde, og 13. juni fordi det var hennes fødselsdag.

FYSISK, PSYKISK OG SOSIALT: -  Det fysiske i selve stafetten, det sosiale med å være sammen som et lag, men også bli kjent med andre på arenaen - og ikke minst det psykiske er ting vi synes er veldig fra med Stafett for livet, sier Cathrine Rolness. 

Dette er stafett for livet

I motsetning til hva man kanskje tror, er ikke dette en idrettskonkurranse eller en stafett i den forstand.

Konseptet går ut på at personer danner lag, og minst én person fra laget må til enhver tid befinne seg på banen. «Stafetten» varer i 24 timer, og skal symbolisere at kampen mot kreft ikke tar pause for de som er rammet. Lagene kan samler inn penger underveis, for eksempel ved å skaffe sponsorer, ha tombola, loddsalg og så videre.

Under arrangementet, som varer i et helt døgn, er det underveis flere elementer som engasjerer deltakerne. Et av disse er lysseremonien, som foregår etter mørkets frambrudd, hvor man tenner lykter for å minnes berørte av kreft.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Harstad Tidendes redaksjon, men av Harstad Tidendes markedsavdeling.

Harstad Tidende er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på ht.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.