EGET ROM FOR DE UNGE: Lill Cathrine Ekra (leder), Kristina Lofnes (psykolog), Ine Elise Hartz Ulvær (konsulent), Tore Mikkelsen (rådgiver/mekler), Julie Bya (familieterapeut og mekler) og Marit Lilly Alfrida Susamel (familieterapeut og mekler) tar gjerne imot enda flere barn, unge og familier som trenger en prat. Rommet de står i er spesielt laget for å skape en trygg atmosfære for de yngste som kommer til familievernkontoret. 

- Det må ikke være helt krise før du kommer til oss

Ine Elise Hartz Ulvær og hennes kolleger står klare til å hjelpe alle typer familier i Harstad som trenger litt støtte for å løse opp i små og store floker.

- Når foreldre skiller seg finner de alltids veien hit, men vi er mer enn et «skillsmissekontor». Vi skal representere stabilitet, håp og trygghet når folk har det vanskelig, sier Lill Cathrine Ekra.

Hun er leder for Harstad og Narvik Familievern, og er opptatt av at enda flere i Harstad skal bli klar over hva familievernkontoret kan bidra med for folk flest.


Enkelt å ta kontakt

Her jobber også blant annet Ine Elise Hartz Ulvær. Det er hun som er den første personen du får snakke med når du tar kontakt med familievernkontoret.

- Vi er et lavterskeltilbud og har taushetsplikt. Det er ulike årsaker til hvorfor mennesker tar kontakt med oss, forteller hun.

Familievernkontoret tar imot henvendelser på telefon og e-post. Når noen tar kontakt, starter Ine alltid med å registrere noen enkle opplysninger om personen. Deretter settes det opp en time på kontoret hvor man får snakke med en mekler, familieterapeut eller psykolog. Mange ganger holder det med den ene timen for å få løst opp i det man står i, andre ganger trenger man mer tid.

- Vi jobber med mennesker og tar utgangspunkt i deres fortelling og deres opplevelse av utfordring. Her jobber vi gjerne terapeutisk.

Unge kan ta kontakt

Cathrine understreker at familievernkontoret ikke setter diagnose eller gir behandling, men gjennom samtaler og mekling gir hjelp og støtte til barn, ungdom og voksne som trenger det når man har utfordringer i samlivet, i familien, på skolen eller andre i nettverket sitt.

- Vi ser at stadig flere ungdommer tar kontakt med oss selv. Ofte har de vært her tidligere sammen med foreldre på mekling, og sett at dette er et godt sted å få hjelp, forteller Cathrine.

FØLELSER: Det er ikke alltid det er så enkelt å sette ord på følelsene. Disse bøkene hjelper de yngste å uttrykke seg om det de bærer på inni seg. 

 

På familievernkontoret i Harstad, som ligger skjermet til i Sjøgata, er det nylig laget et eget rom for barn og unge. Dette er malt i duse, moderne farger og innredet med møbler som passer små kropper. Her kan man finne bøker, tegnesaker og perler – alt for å gjøre det litt mer behagelig å komme til et sted man kanskje har hatt litt ekstra sommerfugler i magen for på forhånd.

- Barn under 16 år må ha samtykke fra foreldre for å komme hit til samtaler, men de trenger ikke være med. Ungdommer kan komme alene, om de vil. Vi kan også ha samtaler via Teams hvis man ikke kan eller vil møte opp her, forteller familieterapeut og mekler Julie Bya.

Utfordrende ungdomstid

Hun roser ungdom i Harstad for å være flinke til å ta vare på hverandre.

- Vi ser at ungdom gjerne tar kontakt med oss på vegne av venner. De er utrolig flinke til å ta vare på hverandre, sier Julie.

I løpet av ungdomsårene kan det oppstå mange episoder som oppleves som utfordrende. Noen sliter med skolen, noen har vansker hjemme. Kanskje tar gaming for mye plass, kanskje sliter man med søvnen eller kanskje er det helt andre ting som gjør at livet knirker litt.

ROSER UNGDOMMEN: Familieterapeut og mekler Julie Bya er imponert over ungdom som er flinke til å ta vare på hverandre. 

 

- Ungdom er engasjerte i hverandres liv og vil at vennene skal ha det bra. Og det er viktig at deres stemme blir hørt, og da er det bra at de kommer hit, sier Cathrine, og legger til:

- Vi er opptatt av at barns stemme skal bli hørt, noe som er i tråd med FNs barnekonvesjons artikkel 12. Barn har rett til å bli hørt i dag og vi er et kontor som jobber for det.
Slik kommer du i kontakt med Harstad og Narvik Familievern:

Tidvis er det stor pågang på telefonen. Om du ikke får svar er det bare å sende en e-post, så tar vi kontakt med deg.


Dette er noen av tilbudene ved Harstad og Narvik Familievern:

  • Mekling
  • Individuelle en-til-en-samtaler
  • Parterapi
  • Familiesamtaler for alle typer familier
  • Aggresjonsregulering («sinnemestringskurs»)
  • Kurs for førstegangsforeldre
  • Kurs for foreldre med konfliktfylt familiesamarbeid

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Harstad Tidendes redaksjon, men av Harstad Tidendes markedsavdeling.

Harstad Tidende er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på ht.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.