Harstad kommune

KLARE FOR FEIRING: Marie-Louise Nilsen (fra venstre), Magnar Solberg, komitéleder Bjørg Larsen Aalmo, Elsa Floer, nestleder Frode Bygdnes og Anders Søvik 17. maikomiteen i Harstad er klare for en annerledes nasjonaldagsfeiring.  

Slik har de planlagt en annerledes 17. mai-feiring

Vi nærmer oss en av historiens mest spesielle nasjonaldagsmarkeringer. 17. maikomiteen i Harstad lover en fin feiring for alle.

5. mars hadde 17. maikomiteen i Harstad kommune sitt første møte for å starte planlegginga av årets 17. maifeiring. Nøyaktig en uke seinere ble omtrent hele Norge stengt ned, og de mest inngripende restriksjonene i fredstid for nordmenn ble innført. Det har mildt sagt vært en spesiell periode å planlegge folkefest.

- Det har vært utfordrende og veldig spesielt å skulle planlegge en 17. maifeiring. Hele verden har blitt forandret på kort tid, og det har også vi vært nødt til å forholde oss til, sier Bjørg Larsen Aalmo.

Hun er leder av årets 17. maikomité, og sammen med Frode Bygdnes og Anders Søvik har hun utgjort arbeidsutvalget. Komiteen består for øvrig også av Magnar Solberg, Elsa Floer, Marie-Louise Nilsen, Mona Fagerland og Peter S. Wilhelmsson.

MYE GOD HJELP: Komitéleder Bjørg Larsen Aalmo har fått mange kreative innspill til årets 17. maifeiring, noe hun setter stor pris på. 

 

- Ikke møt opp

Store sammenkomster, tog og trengsel er ofte en rød tråd for 17. maifeiringa, men ikke i år. 17. maikomiteen oppfordrer nemlig folk til å holde seg hjemme og ta feiringa med sine nærmeste, og heller følge med på nett for å få med seg det offisielle programmet.

- De tradisjonelle kransenedleggelsene og flaggheisinga skal vi selvsagt ivareta i år også, men vi må be om at folk ikke møter opp for å få disse med seg der det skjer. Restriksjonene om maksimalt 50 personer samlet gjelder også på 17. mai, og det tallet er vi nesten allerede oppe i med de som er planlagt med i gjennomføringa, forteller Frode Bygdnes.

Det kommer til å gå ett tog i Harstad i år, speidertoget tidlig på morgenen. 17. maikomiteen ber folk som vil se dette om å følge med fra vinduet eller verandaen, og ikke trekke ut på fortau og i gata.

- Det er kanskje litt kjedelig å få den beskjeden, men vi er nødt til å være litt strenge. Det er viktig å følge smittevernreglene, noe vi tenker at folk selv må passe på at hver enkelt gjør. Vi i komiteen vil ikke irettesette folk på 17. mai, sier Elsa Floer.

Store deler av det offisielle 17. maiprogrammet filmes og blir en del av den direktesendte TV-sendinga som sendes på ht.no fra klokka 11. Her vil det være mange innslag spesielt rettet mot barn, og her vil også den tradisjonelle barnetalen sendes. Sendinga vil også være tilgjengelig i opptak, for de som ikke har anledning til å følge alt direkte. Sendinga kommer til å være tilgjengelig gratis på nett.

Se det offisielle 17. maiprogrammet for Harstad her.

Mange kreative innspill

Da det etter hvert ble klart at ei ordinær 17. maifeiring ikke lot seg gjennomføre, skortet det ikke på kreative innspill fra harstadværingene.

- Vi ser at mange har vært kreative og kommet til oss med mange gode innspill, noe vi setter veldig pris på. I tillegg til det offisielle programmet, ser vi at det er mye spennende som dras i gang rundt om i de ulike bydelene, noe som jo er kjempeflott, sier komiteleder Bjørg Larsen Aalmo.

Ett av innspillene som realiseres, er kransenedleggelse ved Glorious-plaketten på Trondenes, som ligger mellom Trondenes Historiske Senter og kirka. Plaketten er til minne om de engelske soldatene som omkom da hangarskipet «Glorious» ble senket av tyskerne 9. juni 1940.

- Denne senkinga førte til to ting: At tyskerne lot være å angripe Harstad og at kongefamilien kom seg tidsnok til England. Fordi det i år er 75 år siden frigjøringa av Norge, er det ekstra passende å gjøre en liten markering på dette stedet i år, sier Frode Bygdnes.

SMITTEVERN ER VIKTIGST: Frode Bygdnes, Anders Søvik og Bjørg Larsen Aalmo understreker at smittevern er viktig – også på 17. mai. Derfor oppfordrer de Harstads innbyggere til å ikke samle seg i store grupper, eller valfarte til de oppsatte punktene på det offisielle 17. maiprogrammet. 

 

Utfordrende arbeid

Det er kun få dager til 17. maimarkeringa, og hele komiteen gleder seg til å komme i gang med programmet de har planlagt siden i vinter.

- Det har vært mye usikkerhet siden 12. mars, og vi har ventet lenge på å få noen tydelige restriksjoner fra myndighetene om hva som er tillatt og ikke. Derfor har vi vært nødt til å jobbe parallelt med flere ideer, og har hatt både plan A, B og C klar. Vi er veldig fornøyde med det programmet vi nå har landet på, sier Anders Søvik.

- Informasjon og restriksjoner er ferskvare, og dobbeltkommunikasjon er det verste vi kan drive med. Det er derfor det endelige programmet ble klart først denne uka. Vi ville være sikre på at det vi går ut med kan gjennomføres og er trygt, sier Magnar Solberg.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Harstad Tidendes redaksjon, men av Harstad Tidendes markedsavdeling.

Harstad Tidende er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på ht.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.