Harstad Skipsindustri
Gå til

Kaarbøkvarteret - en unik og urban helhet

Alle sier det. Hver for seg er de enkelte enhetene i Kaarbøkvarteret kjempefine, men som helhet blir dette sentrumskvarteret helt unikt og en attraksjon.

- Et konsept vi ikke har sett tidligere der man ved omforming av et industriområde i en by også viderefører produksjonsbasert verdiskaping ved å satse langsiktig på verftsdrift i landsdelens største tørrdokk. Det gjøres knapt noen andre steder i verden, sier Alf Felberg i arkitektfirmaet Hille Mellbye, som er med på utviklingen av hele Kaarbøkvarteret sammen med flere andre sterke arkitektmiljøer.

- Det gjør Kaarbøkvarteret til et av landets mest spennende prosjekter å være med å utvikle. Det tilfører Harstad ny attraksjonskraft. En ny urban bydel vokser frem der du kan bo, jobbe og oppleve. sier Felberg.


Byens vugge

Kaarbøkvarteret vokser frem der Harstads vugge stod. Det var her på slipp 1 at Rikard Kaarbø startet verftet i 1895, og tok opp sin første båt «S/S Vaagar» i 1896. Det var rundt verftet at byen vokste frem. Det gir Kaarbøkvarteret en helt spesiell identitet som ikke kan kjøpes. Den er skapt av mennesker og har historisk betydning. Denne industrihistorien ønsker vi å ivareta og føre videre.

Kaarbøkvarteret skaper en helt ny dynamikk i sentrum. Mellom sentrum på Rikard Kaarbøs plass og sentrum syd med Equinor, ny videregående skole, Sjøkanten senter og all industri som er på området.

- De nye ferdselsveger som kommer vil kunne lede en strøm av mennesker mellom disse områdene. Det er knappe tre minutter fra Equinor og den nye skolen med 1000 elever, inn til Kaarbøkvarteret, og bare fem-seks minutter fra Sjøkanten senter med sine 2 millioner besøkende i året. Det skaper en vinn-vinn situasjon mellom disse områdene, sier styreleder i Kaarbø Utvikling AS, Ola Karlsen.


 

Et innholdsrikt univers

Kaarbøkvarteret er en klynge som vil bestå av kultur, kompetanse, opplevelser, reiseliv, handel, servering og industri. Et eventuelt nytt bibliotek og ny kino vil inngå i en urban enhet med tørrdokka, Blått visningssenter, Støperiet kulturscene, Fontenehuset, 100 moderne boenheter, og kafeer og butikker ned langs kaipromenadene fra Slippentorget og ned til havet.

Bibliotek og kino er de mest besøkte kulturtilbudene i landet. Ved å plassere de i det historiske Kaarbøkvarteret vil det skapes en levende møteplass for besøkende og alle som bor her.

Det er også en betydelig mulighet for samspill og utvikling av mange spennende tilbud mellom de ulike aktørene i Kaarbøkvarteret. På Slippentorget beholdes vinsjhuset, det kommer en skulptur, en scene lekeapparater, sykkelparkering, benker, beplantning og effektbelysning. Kaipromenadene får pullertbelysning, mens det brukes effektbelysning mot spesielle enheter og områder.

Vegetasjon skal fremstå som om den vokser opp av sprekker i den gamle slippen med et røft og naturlig preg med arter som er typisk for regionen vår. Stien langs sjøen skal gå gjennom Kaarbøkvarteret i Vallopassasjen som kommer i forkant på Støperiet. Passasjen er oppkalt etter kjempen og verkstedarbeideren Edvard Vallo som kom til Harstad som flyktning i 1917.


Spennende ny sentrumsakse

Fra Stien langs sjøen fra Trondenes gjennom sentrum videre til Harstadbotn, kan du gå opp Gågata ved Bark, til Rikard Kaarbøs plass (torvet), videre opp langs Bysenteret til Generalhagen som oppgraderes, og derfra ned til Kaarbøkvarteret.

Det vil bety mye for sentrumshandelen og  det nye butikkmiljøet som er i Storgata. Dette gir en ny spennende mulighet til å binde sammen viktige områder og attraksjoner i sentrum. Det finnes også alternative ruter som gir variasjonsmuligheter.


 

Blått - en attraksjon i verdensklasse

Det er store ambisjoner for Blått visningssenter som planlegges helt nede ved sjøkanten i Kaarbøkvarteret. Det skal inspirere folk til å reise, jobbe og bo i landsdelen.

Verdens fremste innovatører opererer i arktis. De er motiverte av menneskets indre drive etter å lete, utforske og finne. Det er slik havet har vært og det er en forutsetning for vår til-stedeværelse i nord. Derfor blir Havrommets muligheter og menneskets skaperkraft hovedtema i utstillingene.


Blått samspill

Blått skal vise de tre blå næringer: blå energi (olje, gass, andre energikilder), sjømat og maritim industri. Harstad har blant annet hovedkontoret for Equinors virksomhet i nord, er landets tiende største havbrukskommune og senter for maritim industri i landsdelen.

Dette er det gode utgangspunkt for å bygge Blått i Harstad. Senteret blir da også et samspill mellom Harstad kommune og sentrale aktører i de tre blå næringer. Det er disse som har vært med å utvikle konseptet i et forprosjekt ledet av Six Sides som er landets ledende selskap på utvikling av moderne og attraktive utstillinger.

Utstillingene blir i to etasjer med foaje, kafe med uteservering og ikke minst kai der det vil ligge båter som skal ta besøkende til havbruksanleggene ute i havet.

 

Innovasjon og bærekraft

Målgruppene for besøkende er barn og ungdom, turister og familier og lokalbefolkning i helgene. Utstillingene vil være digitale og interaktive, og kan omstilles i forhold til alder og språk.

Utstillingen vil også inneholde den innovasjon og det fokus som er på bærekraft i de tre næringene. Du vil alene eller sammen med andre kunne gå gjennom utstillingen og besvare spørsmål. Oppe i Havrommet vil du på storskjerm kunne få se det samfunnet du har skapt med dine svar.


 

Leiligheter og hotell spiller sammen

Hotellet som har byggestart i 2. kvartal i år vil inneholde 180 rom, bar, restaurant, event-sal og ha stor konferansekapasitet.

Åpning blir 2. kvartal 2022. Fra hotellet som ligger i vannkanten, og opp mot inngangen til Kaarbøkvarteret ved Fontenehuset, vil det komme tre leilighetsbygg med til sammen 100 leiligheter. I 1. etasje på disse vil det bli kafeer og butikker på kaipromenaden ned mot hotellet. Hotellet vil også levere tjenester som vask, frokost- og hotellavtale for besøkende, til beboerne i leilighetene. De nye leilighetene vil få ulike størrelser som møter ulike behov i markedet.


FAKTA

Innholder:

 • -Landsdelens største tørrdok
 • Støperiet kulturscene
 • Fontenehuset
 • Hotell for Petter Stordalen
 • 100 leiligheter
 • Slippentorget med vinsjhuset
 • Slipp 1 bevares med vannspeil
 • Blått visningssenter (avgjøres i 2. kvartal
 • Ny kino (avgjøres før sommeren)
 • Nytt bibliotek (avgjøres før sommeren)
 • Butikker og kafeer

Sentrum syd:

 • Equinor-bygget
 • Ny videregående skole
 • BA-bygget
 • Skipperhuset

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Harstad Tidendes redaksjon, men av Harstad Tidendes markedsavdeling.

Harstad Tidende er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på ht.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.