Yrkesfaglig opplæringskontor Harstad
Gå til

Emil Selnes, lærling i industrimekanikerfaget hos Teknor. 

- Du er underveis – ikke stress!

Emil Selnes (21) er i gang med sitt andre fagbrev. Han mener ungdom ikke må tenke at utdanning er et endelig valg du tar for livet, men at man kan justere seg underveis.

- Det er litt tilfeldig hvor man havner. Uansett hva man velger å utdanne seg som vil det aldri være noe som er helt feil. Kunnskap får man alltid bruk for, sier Emil Selnes.

Han er i dag lærling i industrimekanikerfaget på Teknor. Dette er hans andre utdannelse, fra før av har han fagbrev som motormann på båt.

- Først hadde jeg lyst til å bli bilmekaniker, men tilfeldigheter gjorde at jeg søkte på maritim skoleplass i stedet. Etter å ha fullført både skolegang og læretid som motormann, hadde jeg lyst til å gjøre noe annet. Så da ble det industrimekaniker. Her trives jeg kjempegodt og lærer hele tiden noe nytt, sier Emil.

I dag går arbeidsdagene til å overhale girkasser, elektromotorer og annet mekanisk arbeid.

- Noe av det jeg liker best med jobben er at den er så variert. Ofte er dagen helt åpen på morgenen, og så dukker det opp oppgaver og oppdrag etter hvert. Og så kan det være litt reising innimellom, blant annet har jeg vært på Svalbard på jobboppdrag et par ganger. Det er midt i blinken for meg, som liker å reise, sier han.

Han oppfordrer andre unge til å velge en utdanningsvei som de virkelig har lyst å ta, og ikke velge noe ut fra andres forventninger.

- Å gå på universitetet bare for å gå på universitetet – det er bortkastet. Velg noe du er virkelig interessert i, for da får du bruk for kunnskapen på et eller annet vis uansett. Og aller viktigst er det å fullføre det året du er begynt på, mener han, og legger til:

- Du er underveis hele tida, så ikke stress. Det ordner seg.

Om ett år er læretida for Emil i Teknor ferdig. Hva som skjer da, har han ikke bestemt.

- Kanskje jobber jeg videre innen et mekanisk yrke, kanskje gjør jeg noe helt annet. Uansett har jeg to sikre yrker i bunn. Det vil alltid være bruk for mekanikere. Det er som vi sier; det som går rundt, det går sundt. Og da må noen være der for å reparere det.Linus Jansson, voksenlærling i tømrerfaget hos Bygg Engineering 

 

- Drømmen er å holde på med dette så lenge som mulig

Navn: Linus Jansson
Alder: 20 år
Hva: Voksenlærling i tømrerfaget hos Bygg Engineering

Hvorfor akkurat tømrer?

- Fordi jeg er glad i å være kreativ, er tømreryrket midt i blinken for meg. Selv om vi alltid har en plan for hvordan arbeidet skal gjøres, dukker det ofte opp noe som gjør at man må gjøre endringer. Da får jeg brukt kunnskapen min til å finne en god løsning.


Hva er det beste med jobben?

- Den er veldig variert, og vi har et godt miljø. Jeg liker å bygge ting, og se at det jeg gjør blir til noe. Nå jobber jeg på et leilighetsbygg med 12 leiligheter og garasjeanlegg som skal stå ferdig til sommeren. Det er også godt å vite at jeg er sikret jobb når jeg er ferdig med læretida, det er alltid behov for tømrere. Og så er det selvfølgelig en stor fordel å få ei skikkelig lønn mens man tar utdanning. Som lærling tjener man ganske greit.

 
Hva er planen videre?

- Nå har jeg vært voksenlærling i litt over halvannet år, og har da to år igjen. Drømmen er rett og slett å holde på i dette yrket så lenge som mulig.  Foto: Muhammad Kassim Farhud, lærling i bilfag for lette kjøretøy, hos Sulland Auto Nord

 

- Her er det rom for å prøve og feile

Navn: Muhammad Kassim Farhud
Alder: 23 år
Hva: Lærling i bilfag, lette kjøretøy, hos Sulland Auto Nord

Hvorfor akkurat bilmekaniker?

- Jeg har hatt det i fingrene siden jeg var liten, omtrent hele slekta mi har vært bilmekanikere. Pappa drev eget verksted, og fra jeg var 9 år hjalp jeg til der. Siden jeg kjente yrket så godt, var det enkelt å ta valget om at det var dette jeg ville drive med.


Hva er det beste med jobben?

- Jeg får holde på med noe jeg er interessert i. Som lærling lærer man hele tiden noe nytt, noe jeg liker godt. Og så er det en ekstra trygghet i at det er rom for å prøve og feile som lærling, og at man alltid har en veileder tilgjengelig for å be om råd. Her på Sulland trives jeg veldig godt, vi har godt miljø og HMSen er på plass.


Hva er planen videre?

- Nå skal jeg være lærling ut året, så skal jeg ta fagbrev. Videre planlegger jeg å være i dette yrket i mange år fremover.Lisa Ingebrigtsen Eide, lærling i konditorfaget, hos Bakerinnen 

 

- Velg det som gjør deg glad

Navn: Lisa Ingebrigtsen Eide
Alder: 21 år
Hva: Lærling i konditorfaget, hos Bakerinnen

Hvorfor akkurat konditor?

- Egentlig er det tilfeldigheter som gjorde at jeg endte her. Som tenåring tenkte jeg at det å ta yrkesfag ble sett ned på, og valgte musikklinja. Samtidig sleit jeg med angst, som etter hvert førte ti lat jeg sluttet på skolen. Dagene gikk til å gjøre ingenting, og jeg lå bare hjemme. Til slutt tok pappa meg med til yrkesmessa, hvor jeg møtte Camilla, som driver Bakerinnen. Hun inviterte meg til å komme å jobbe hos henne, og siden har jeg vært her – først som ekstrahjelp, og nå som lærling på andre året. Og jeg elsker å lage kaker!


Hva er det beste med jobben?

- Jeg får være kreativ, og noe av det artigste er å eksperimentere med smaker og hele tida lære noe nytt. Her er det virkelig rom for å utforske og prøve seg fram. Når jeg lager noe med hendene og ser at det blir bra, får jeg en veldig mestringsfølelse. Vi har et veldig godt miljø her på jobb, og veldig koselige kunder. Camilla og Bakerinnen har virkelig vært en life changer for meg. Mitt beste tips til ungdom er å velge den utdanninga du tror gjør deg glad, og ikke bare velge studiespes bare fordi du tror det er det «alle» må gå.


Hva er planen videre?

- Jeg skal fullføre læretida mi her, og kanskje jobbe videre her etter det. En liten drøm er også å reise ut i Europa – hvis jeg tør – og jobbe og lære mer ute i verden.Søk læreplass nå!

YOKH Yrkesfaglig Opplæringskontor Harstad rekrutterer og følger opp lærlinger i mer enn 50 ulike fag.

I våre 175 medlemsbedrifter har vi ledige læreplasser innen Bygg og anleggsteknikk, Bilfag, Teknikk og industriell produksjon, Restaurant- og matfag, Informasjonsteknologi og medieproduksjon, Salg, service og reiseliv.


Ta kontakt med  Ann-Elisabeth 975 43 588, Vidar 900 49 603 eller på e-post post@yrkesfagok.no

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Harstad Tidendes redaksjon, men av Harstad Tidendes markedsavdeling.

Harstad Tidende er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på ht.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.