Universitetssykehuset i Nord-Norge
Gå til

SØKER FLERE DONORER: Forskerne Linn Kallbekken Skjevling, Hege Marie Hanssen og Peter Holger Johnsen ved UNN Harstad trenger flere avføringsdonorer til sitt forskningsprosjekt.  Foto: HT Marked

Trenger avføringsdonorer til forskning

Disse tre forskerne jobber med å utvikle livreddende medisiner. Til det trenger de din avføring.

Helt vanlig bæsj. Det er det forskerne Linn Kallbekken Skjevling, Hege Marie Hanssen og Peter Holger Johnsen nå trenger.

- Helt enkelt forklart forsker vi på sykdommer vi tror kan skyldes en ubalanse i sammensettingen av bakterier i tarmen. Forskningen tar utgangspunkt i at balansen kan gjenopprettes med å overføre tarmbakterier fra friske donorer til tarmen hos de som er syk, forklarer lege og stipendiat Linn Kallbekken Skjevling.

Akkurat nå foregår det studier på sykelig overvekt, kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME) og irritabel tarm (IBS).

- For IBS har vi allerede lovende resultater som skal undersøkes videre. I tillegg er vi med på et prosjekt som tester om behandling med tarmbakterier kan erstatte bruk av antibiotika på en type infeksjon i tarmen, sier Kallbekken Skjevling.

- Ved et spesielt tilfelle bruker vi behandling med tarmbakterier utenom forskning. Det er når en type infeksjon i tarmen ikke går over etter gjentatte behandlinger med antibiotika. I den sammenhengen er det som en siste utvei og i prinsippet en livreddende behandling, sier lege og stipendiat Peter Holger Johnsen.

PÅ LABEN: På dette laboratoriet forsker Peter Holger Johnsen, Hege Marie Hanssen og Linn Kallbekken Skjevling på det som kan lede til morgendagens medisiner.  Foto: HT Marked

 

Rent og enkelt

For å kunne være avføringsdonor, må du være mellom 18 og 30 år, frisk og normalvektig. I tillegg må du bo såpass nært sykehuset at du rekker dit på en halvtime. Det er også en fordel om du har regelmessig avføring.

Selve donasjonen kan gjøres på to måter. Man kan enten gå på do på sykehuset eller gjøre fra seg hjemme og så dra til sykehuset med leveransen kort tid etterpå. I begge tilfellene får man utdelt engangsutstyr slik at man enkelt og hygienisk kan levere avføringa til forskerne. Til dette bruker man spesielle beholdere og kjøleelementer. Dette legges i diskrete transportvesker, til forveksling svært lik en helt vanlig toalettmappe. Man trenger med andre ord ikke være redd for at noen skal se at du kommer gående med avføring i bagasjen.

DISKRET: Donorene leverer avføringa i slike hvite engangsbeholdere. I bakgrunnen ser du transportveska. I plastikkposen ser du forskernes lille «maskot».  Foto: HT Marked

- Det kan kanskje føles litt rart i starten, men alle våre tidligere donorer har raskt blitt komfortable med dette, sier stipendiat Hege Marie Hanssen.

Alle donorer vil få en kompensasjon for tida de bruker på dette.


Livreddende og like naturlig som å gi blod

Å donere avføring er litt som å være blodgiver, bare enda enklere. Vi går alle sammen på do, og det er ingen bivirkninger ved å levere fra seg avføring. Donorene får en påskjønnelse for hver levering.

- Det er viktig at motivasjon ligger i et ønske om å redde liv samt bidra til forskning som gir nytt håp for pasienter med sykdommer det er vanskelig å behandle. Vi har et stort behov for flere donorer, sier forskerteamet.


Vil du melde deg som donor? Kontakt forskerne på e-post friskebakterier@gmail.com eller telefon 77 01 55 66 mellom klokka 8 og 15.

OBS! Husk å kun sende inn din kontaktinformasjon, og ingen sensitive opplysninger. Du vil da bli kontaktet for en samtale og deretter eventuelt en undersøkelse.

FRYSES NED: Umiddelbart etter at donorene har levert avføringa ved UNN, fryses den ned av Linn Kallbekken Skjelving eller en av hennes kolleger. Man kan levere avføring til prosjektet fra tidlig morgen til sein kveld.  Foto: HT Marked

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Harstad Tidendes redaksjon, men av Harstad Tidendes markedsavdeling.

Harstad Tidende er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på ht.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.