Pibo Optik
Gå til

ARTIG: 3D-briller kan også brukes under synsundersøkelser for barn, noe Sondre Haukebø (5 ½) synes er veldig artig. 

Tid for å sjekke synet til barna

Høst og skolestart er en gyllen anledning til å oppdage om barnet ditt trenger å få sjekket synet.

– Det er flere ting man kan se etter for å kanskje avdekke om barnet sitt ser dårlig, forteller optiker Christian Haukebø.

Han driver Pibo Optik i Harstad sentrum og har mye erfaring med synsundersøkelser for barn.

Noen av tegnene man kan se etter er om barna myser, holder for det ene øyet, trekker teksten unormalt nærme, vegrer seg for å lese, klager på at bokstavene rører på seg eller uoppfordret bruker fingeren for å følge teksten når hun eller han leser.

– Noen ganger kan man også se at barna er litt ekstra klumsete, går på ting, ikke klarer å ta imot en ball som blir kastet eller blir veldig sliten etter en skoledag. Dette trenger ikke være et tegn på dårlig syn, men kanskje en indikasjon på at det er greit å få det sjekket, sier optikeren.

Synet står for 80 prosent av sanseinntrykkene våre og er en veldig viktig sans ved læring. Hvis man skal lese en side med mye tekst så er man helt avhengig av at begge øynene peker på det samme stedet og at man klarer å zoome inn det man vil se på. Hvis disse funksjonene ikke er på plass, er det lett å miste plassen i teksten, lese sakte og fort glemme det man har lest.

Du kan enkelt bestille time til synsundersøkelse via Pibo Optiks nettsider.

FOR BARN: Vilde (8) bruker briller hver dag, og har tatt flere synsundersøkelser med optiker Daghild Venås Haukebø. De synes begge det går lett som en lek. 

 

- Ingenting gjør vondt hos optikeren

Etter fireårskontrollen på helsestasjonen, er det ingen obligatoriske synstester man skal igjennom før man blir voksen og eventuelt skal ta sertifikatet. I mellom der er det mye som kan skje med synet. Derfor er det lurt med en sjekk med jevne mellomrom.

– Synsundersøkelser burde vært obligatoriske, fordi synet kan endre seg uten at man legger merke til det selv, sier Haukebø.

Hvert år tar han imot flere barn som kommer til sin første synsundersøkelse. 

– Da passer vi på å sette av ekstra tid, sånn at barna og vi blir trygge på hverandre. For eksempel er det da viktig å få fram at det ikke er noe av det vi skal gjøre her i stolen som gjør vondt eller er ubehagelig for barnet, forteller optikeren.

En synsundersøkelse for barn varer i omtrent 45 minutter.

Mens man som voksen ser på plansjer med bokstaver, er det for barn satt opp plansjer med universelle figurer. På den måten er man ikke avhengig av at barnet skal kunne alfabetet for å komme seg igjennom undersøkelsen.  Dette kan være symboler for hus, bil og ball – blant annet.

BRILLER FOR BARN: Det finnes mange varianter av innfatninger å velge blant for barn, forteller optiker Christian Haukebø. 

Kult med briller

Inne i butikken har Christian Haukebø et rikholdig utvalg av briller for barn. Disse følger i stor grad de samme trendene som voksenbrillene, selvsagt skalert ned i størrelsen for å passe mindre ansikt .

– Vi ser en tendens til at barna synes det er stilig å bruke briller. Det er ingenting i veien for at også barn kan bruke linser, men vi ser oftest at de først velger å bruke briller, før de eventuelt etter noen år går over til linser, forteller optikeren.

– I de tilfeller hvor det er aktuelt låner vi også ut en svak lesebrille i 10-14 dager, sånn at man i fred og ro hjemme kan prøve å se om det gir noen bedring å bruke briller. På den måten kan foreldre føle seg trygge på behovet før de investerer i briller til barnet og man vil raskt merke om barnet har bruk for briller videre , forteller Haukebø.

– Noen barn har også behov for synstrening. Denne treningen går ut på å lære seg å kontrollere øynene og synsinntrykket på en mest hensiktsmessig måte. Deretter er målet at disse prosessene skal automatiseres og at øynene gjør den jobben de er skapt for å gjøre. Vi har flere optikere hos oss som har videreutdannet seg innenfor avansert synstrening 

– Foreldre har gjerne en god intuisjon på når barnet trenger en synssjekk, og ofte kan det være lurt med en sjekk for mye enn å gå for lenge uten, sier optikeren.

Tegn på at barnet er langsynt

 • Blir fort sliten av lesing og nærarbeid
 • Kan virke klumsete
 • Klarer ikke å ta imot en ball
 • Ser dobbelt
 • Myser
 • Ser uklart ved skifte fra avstand til nær
 • Blander ord og bokstaver
 • Dårlig konsentrasjon
 • Hodepine eller «vondt i øynene»

Tegn på at barnet er nærsynt

 • Flytter ting nærmere
 • Støter borti ting
 • Kan virke klumsete
 • Klarer ikke å ta imot en ball
 • Myser
 • Sliter med å lese på tavla
 • Setter seg nært TV
 • Hodepine

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Harstad Tidendes redaksjon, men av Harstad Tidendes markedsavdeling.

Harstad Tidende er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på ht.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.