Sør-Troms Museum
Gå til

SEILER PÅ GAMLEMÅTEN: Å lære seg å seile med Anna Rogde er god trening. Her gjøres alt på gamlemåten, og seilene heises med muskelkraft.  Foto: Anthony Upthon, Siops

Nå kan du mønstre på Anna Rogde

Lær å seile – helt gratis! Sør-Troms Museum og Anna Rogdes venner vil at flere skal lære seg å seile med byens stolthet. Derfor inviterer de til ukentlige seilekvelder.

For andre år på rad inviteres alle interesserte til onsdagsseilinger med verdens eldste seilende skonnert – hele Harstads Anna Rogde.

- Vi har allerede prøvd ut konseptet, og det har vært en stor suksess. Nå åpner vi for at enda flere skal få prøve seg om bord, forteller Katie Payne.

Hun er avdelingsleder ved Sør-Troms Museum, og har ansvaret for Anna Rogde.

Tilbudet er helt gratis og åpent for alle over 15 år. Du må være i grei fysisk form for å delta, men det kreves ingen spesielle ferdigheter eller forkunnskaper om seiling. Målet er at flere skal få lære seiling og sjømannskap. Men vi ønsker også velkommen til de som foretrekker å være i maskin eller bysse, de er også en viktig del av teamet om bord!

Vil du delta? Send en e-post til annarogde@stmu.no

SKIPPER: Eilif Gabrielsen tar imot deg og er med på alle onsdagsseilingene.  Foto: Willie Nilsen

Passer for alle som har lyst

Omtrent hver onsdag året igjennom, fra klokka 17 til klokka 21, møtes man for å bli bedre kjent med skipet og lære å seile det. Da står skipper Eilif Gabrielsen klar på kaia i Mercurveien 21 og tar imot onsdagsseilerne. Første gang ønskes man velkommen, får en gjennomgang av skipets historie og en omvisning på Anna Rogde og introduksjon, før man kaster loss og setter baugen mot Vågsfjorden.

- Dette passer godt for alle som er interessert i båter og sjøliv, uansett om du har kompetanse eller ikke. For studenter vil det være ypperlig, fordi man blir kjent med nye folk og kommer inn i et veldig trivelig miljø. Og ikke minst – man får mat servert, og det er jo alltid godt, smiler Katie Payne.

Tidspunktet for onsdagsseilinga kan endres noe utover høsten, for å utnytte lys- og sjøforhold best mulig. Det er ikke obligatorisk å møte opp på alle onsdagsseilingene, men det er en stor fordel med en viss kontinuitet og jevnlig oppmøte.

Alle deltakerne vil få en grundig sikkerhetsopplæring.

UNIK OPPLEVELSE: Det er ikke hverdagskost å seile et så sjeldent skip. Du får lære alt du trenger å kunne for å seile Anna Rogde.  Foto: Anthony Upton, Siops

Fører arven videre

Etter hvert som ukene går vil man lære å seile det store skipet, og få se Harstad fra en annen side enn man gjerne gjør til daglig.

- De som blir virkelig gode og har lyst til å drive mer med seiling, kan etter hvert få inngå i mannskapet om bord og være med å seile på kundeturene våre. Men det er også helt OK å være med for turen sin del, og ikke gå videre på seilings-biten. For eksempel trenger vi jo også folk som vil lage mat ombord, forteller Katie Payne.

Målet med onsdagsseilingene er at flere i Harstad skal lære seg å seile og bruke båten.

- Vi vil at folk i Harstad skal få bruke båten så mye som mulig. Vi tar vare på den for kommende generasjoner, og da er det viktig at de lærer seg å bruke henne, sier Katie Payne.

GODT MILJØ: På onsdagsseilingene får du sjansen til å bli kjent med nye folk.   Foto: Foto: Sør-Troms Museum

Fakta

  • Anna Rogde
  • Lengde: 92 fot
  • Bredde: 22 fot
  • Anna Rogde er en skonnert av tre bygget i 1867/1868 ved Bangsund skipsverft i Namsos.
  • Sjøsatt 20. august 1868 under navnet «Anna af Bergen». I 1972 kjøpte Hardanger-skipperen Isak Rogde skuta, og flyttet etter hvert til Kjøtta utenfor Harstad. Her giftet han seg med Anna, og skuta ble fra da på folkemunne kalt «Anna Rogde». Navnet ble offisielt endret i papirene i 1990.
  • Skipet har blitt brukt til frakt og salg av klippfisk, som ble tørket på bergene på Kjøtta og Kjeøya. Flere ganger har skuta hatt turer til Spania og Portugal og andre land langs atlanterhavskysten. De fleste turene gikk imidlertid i nordlige farvann så langt nord som til Arkhangelsk og Murmansk. 
  • Anna Rogde er sannsynligvis verdens eldste seilende skonnert, hun er bl.a. ett år eldre enn den kjente Cutty Sark. Hun er den femte største seilskuta i Norge og fremstår som en pryd for landsdelen og byen!
  • Anna Rogde har status som vernet av Riksantikvaren. Båten eies i dag av Stiftelsen Anna Rogde, og driftes av Sør-Troms Museum.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Harstad Tidendes redaksjon, men av Harstad Tidendes markedsavdeling.

Harstad Tidende er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på ht.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.