Anna Rogde
Gå til

I år feirer «Anna Rogde» 150 år og den store jubileumsfesten skjer 18. august. Da kler mannskapet seg i vadmelsklær anno 1920 og seiler inn til storfeiring i Harstad havn.  

Drømmer du om å mønstre på en seilbåt? Nå har du sjansen!

«Jeg er en kvinne i min beste alder. Jeg søker eventyrlystne kvinner og menn som har lyst å være med å seile rundt Harstad – og på de sju hav. Jeg liker turer til sjøs med mye vind i seilet. Bill. mrk. «Anna R.».

Slik kunne kanskje en kontaktannonse ha sett ut, for nå leter Anna Rogdes Venner etter nye frivillige som vil være med som mannskap på den 150 år gamle seilskuta «Anna Rogde».

– Vi søker etter alle typer mennesker, så lenge de har lyst å ta vare på «Anna Rogde». Fellesnevneren er at de har lyst å være på sjøen, være med å seile og lære seg noe sjømannskap og seiling. De må ha tid og lyst til å bruke en del av sin energi til å være med, sier skipper Eilif Gabrielsen på «Anna Rogde».

Skipper Eilif Gabrielsen har selv vært frivillig i flere år på «Anna Rogde». Foto: Siri Døsen 

Gir opplæring

Seilskuta «Anna Rogde» feirer i år 150-årsjubileum. Den ble bygd på Vestlandet, men kom raskt til Kjøtta utenfor Harstad. Her gikk den i fraktefart fra Murmansk i nord til Portugal i sør.

Les også: Denne 150-åringen er klar for mer vind i seilene

I dag fraktes det ikke lenger varer ombord, men skipet seiler med turister. Det er kun én ansatt, det er skipper Eilif Gabrielsen. Alt annet mannskap er frivillige.

– Vi gir opplæring og lover en sosial og artig plass. Man blir kjent på en helt annen måte når man seiler i lag enn hvis man for eksempel sitter på kafé og prater. Om bord løser vi oppgaver i lag og det er fantastisk flott å få være om bord under en seilas, sier Gabrielsen.

Klikk på videoen for å høre tippoldebarn og frivillig Halvard Eneberg fortelle et barndomsminne.Mange oppgaver om bord

Det er mange oppgaver som må løses for at seilskuta skal kunne seile. Det er frivillige som drifter og vedlikeholder den 150-år gamle skuta.

– Vi har brukt for alle typer mennesker, og så er det vår oppgave å finne ut hvem som egner seg best til hva. Vi gir opplæring i alt fra å holde tau, feste tau eller hvor man skal dra. Alle får lære seg fortøyning, ankring og seiling. Dersom man er spesielt interessert og kvalifiserer seg, sender vi folk på sikkerhetskurs, slik at de blir matroser. Hvis man ikke har lyst til å seile, har vi for eksempel også bruk for folk som har lyst å være i byssa og steke vafler, forteller skipperen.

Du trenger ikke å kunne seile for å bli mannskap på «Anna Rogde», om bord får du all opplæring du trenger. Foto: Siri Døsen 

Sosial aktivitet

For å seile båten, trengs en besetning på 10 personer, og hvis man skal på en lengre tur, trengs enda flere.  

– Du kan være med uansett erfaring, utdanning, alder eller bosted. Alle vi som er med, synes det er trivelig å være med. Det er desidert det billigste alternativet hvis du ønsker å være på havet og seile. Det koster kun et medlemskap i Anna Rogdes venner, som i dag er på 300 kroner, sier skipperen.

Seiler korte og lange turer

«Anna Rogde» går på kveldsturer, dagsturer og helgeturer – og nå vurderes det også om man skal gå på en lengre tur – fra Harstad til Skottland.

– Når vi trener på seiling er det stort sett kortere turer. Da kan vi for eksempel fra på en helgetur, hvor vi ligger over et annet sted og så seiler videre dagen etter.

– Du startet selv som mannskap?

– Jeg bodde i Tromsø og hadde drevet med seiling siden ungdommen. På slutten av 90-tallet hadde jeg noen somre med mye fritid og da begynte jeg som frivillig. Vi gikk mange turer rundt Harstad, og så i 2000 seilte vi på en skikkelig langtur – fra Harstad, sørover hele norskekysten, via Shetland, Irland og Brest i Frankrike og tilbake igjen. Det ble fem år som frivillig mannskap, sier Gabrielsen.

Når den 150 år gamle skuta heiser seil, er det lite som minner om en gammel dame. Skuta er i god stand og skal seile i mange år til.  

 

Gir et kick

De siste fem årene jobbet han i Kystverket og da han bikket pensjonsalder kom han tilbake til «Anna Rogde» - denne gang som skipper.

– Ringen er sluttet, og det er en fantastisk følelse å seile «Anna Rogde». Hun er 35-36 meter lang, veier 100 tonn og er 150 år, men når vi heiser seilene, skyter båten fart. Det er som et lite kick!

Nå håper Eilif Gabrielsen at flere ønsker å dele denne opplevelsen og melder seg som frivillig mannskap på Harstads stolthet.

Vi tar vare på en gammel 150-åring, men hun gir mye tilbake i form av opplevelser, både å være på sjøen og det sosiale. Vi har et godt miljø ombord og vi trives i lag, sier skipperen.

Lørdag 18. august er det stor 150-årsfeiring for «Anna Rogde». Da kler mannskapet seg i 1920-tallsstil og kommer inn til Harstad til full musikk.

Klikk her for å se hele programmet!    

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Harstad Tidendes redaksjon, men av Harstad Tidendes markedsavdeling.

Harstad Tidende er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på ht.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.