Annonse fra Eiendomsmegler1 Harstad
Gå til

Melvik skole lyser igjen

Etter at Sissel Sandberg og John Pedersen overtok Melvik skole i juni 2016, har Art deco-lampene i skolen lyst døgnet rundt. Skolen har fått nytt liv igjen og blitt et sted hvor de gode historier samles.

Lysene er tent

Melvik skole ble bygd i 1917, etter at den forrige skolen brant ned. Den var i drift fram til ca. 1960 da den nye Sørvik skole ble tatt i bruk. I sine siste aktive år har bygget vært benyttet som naturskole. Men i juni 2016 overtok Sissel Sandberg og John Pedersen, som har pustet nytt liv i det gamle skolebygget. Sissel som jobber på Fretex til daglig, kan fortelle mange historier om bygget og alle tingene som finnes der.

Sissel Sandberg og John Pedersen overtok den gamle skolen i juni 2016. De har siden den gang pusset opp huset i original stil og samlet gamle og antikke møbler. Ingenting nytt kommer over dørstokken her. 

- De flotte Art deco-lampene i taket ble satt inn av naturskolen, men det manglet to lamper. Så kom det akkurat to slike lamper inn til butikken som jeg fikk kjøpe, det er jo ganske utrolig, forteller Sissel. Nå lar vi alltid taklampene være tente, slik at folk skal se at det er lys i den gamle skolen igjen.

En annen slik utrolig tilfeldighet er at hovedrommet i 1. etasje ble brukt til misjonsmøter. Så ble protokollen for disse møtene levert inn på Fretex, jeg vet ikke av hvem, så den måtte jeg også kjøpe så klart. Nå er den kommet tilbake hvor den hører hjemme.

Stilarter gjennom tidene

John og Sissel er opptatt av å bevare det opprinnelige uttrykket og maler opp veggene i samme farger som de har vært. Samtidig er det en miks av stilarter i interiøret, alt fra 20-tallet til 70-talls kitch, noe som symboliserer alle stilartene skolen har vært gjennom.

Bak den grønne døren var rektor Vaskinns kontor og skapet integrert i veggen ble brukt til oppbevaring av skolebøker. Den rosa sofaen reddet Sissel på HRS og maleriet er kjøpt på auksjon. 

Svenskesuppe og konfiskerte radioer

I 1. etasje var storskolen hvor rektor Vaskinn underviste og hadde sitt kontor. De måtte fyre hardt om vinteren, og det gamle skjermbrettet som skulle skåne de som satt nærmest for varmen, står der fortsatt.

- Det er mange som har minner om denne skolen, og husker spesielt skjermbrettet foran peisen forteller Sissel. Rektors kontor ble under krigen benyttet av tyskerne til oppbevaring av konfiskerte radioer. Det ble også utdelt ”svenske-suppe” og fiskeolje her under krigen.

Kjøkkenhage på timeplanen

I 2. etasje var småskolen hvor fru Vaskinn underviste. Ved skrivebordet i hjørnet henger kalenderen hvor dagen er revet av på siste skoledag.

Den store tavlen finnes ennå og det stod åtte pulter i dette rommet da de kjøpte skolen. Det var forhåndsbestemt at pultene skulle til museum, men de fikk beholde en pult for å ivareta historien til bygget.

Det finnes en del bøker i huset som forteller noe om hvordan skolen var på den tiden. Blant annet hadde elevene hver sine renner i kjøkkenhagen som de hadde ansvar for. De fikk karakterer etter hvor godt de jobbet og kunne gjerne bli tilkalt i sommerferien dersom de ikke passet kjøkkenhagen godt nok.

- Vi vil sette kjøkkenhagen i stand igjen og har allerede plantet jordbær, sier Sissel.

Historie i hvert trappetrinn

I hallen over rokokko-stolen står en klokke fra ca. 1910 som Sissel har arvet fra sin farmor.

- Vi venter kun på en liten del til urverket så skal den være i stand igjen, sier Sissel.

En trekasse full av undervisningsplansjer. 

I den bratte tretrappen som leder opp til 2. etasje kan en kjenne fordypninger hvor små barneføtter har gått opp og ned. Det håndkolorerte portrettet av Bjørnstjerne Bjørnson henger fint her ved siden av et antikt speil med bølgete overflate.

Følg Melvik skole på Facebook                          

- Mange er engasjerte og synes det er spennende at vi pusser opp skolen som de har så mange minner fra. Vi har en egen Facebook-side hvor man kan følge med på utviklingen etterhvert som vi finner nye ting og historier. Den heter Den gamle skolen.

Tilbakemeldingene til nå har vært utelukkende positive og det kan kanskje komme av at vi er så opptatte av å bevare den originale stilen, og fremme sjarmen ved det epoken dette bygget er fra. Vi har også mottatt gaver fra venner og naboer, som har fine ting stående og vil at de skal komme til heder og verdighet her.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Harstad Tidendes redaksjon, men av Harstad Tidendes markedsavdeling.

Harstad Tidende er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på ht.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.