Stamina
Gå til

Derfor gjør fysisk aktivitet deg bedre på jobben

Mer overskudd, økt konsentrasjon, bedre humør og lavere sykefravær. Trening er en av de sikreste oppskriftene for å lykkes på jobben.

Trond Evald Hansen (46) ser daglig hvordan mer fysisk aktivitet gir friskere og mer effektive ansatte.

Den tidligere landslagsutøveren i triathlon leder salgs- og produktutviklingen i helsekonsernet Stamina, som både er Norges ledende leverandør av bedriftshelsetjenester og har 53 treningssentre. Stamina eier også Nimi, som er ledende innen behandling av muskel- og skjelettlidelser og behandling av sykelig overvekt.

Trond Evald Hansen anbefaler stillesittende kontoransatte til å legge inn aktivitet i arbeidshverdagen.  

Han tror bedre kunnskap om verdien av trening vil inspirere flere arbeidstagere - og bedriftene de jobber i - til å legge mer til rette for aktivitet, både i- og utenfor arbeidstiden; for egen helse og for karrieren.

Du får mange fordeler av trening i jobben din

Listen over fordeler ved å legge om til en aktiv livsstil er lang: Du kan forvente større arbeidsevne gjennom mer overskudd, styrket konsentrasjon, bedre søvn og økt fysisk og mentalt velvære.

Det gjør dessuten at du takler stress bedre.

Fysisk aktivitet både forebygger og bidrar i behandlingen av en lang rekke livsstilssykdommer, som muskel-, skjelett og psykiske lidelser. Slike lidelser ligger bak over halvparten av det legemeldte sykefraværet i Norge.

- Siden fysisk aktivitet har en forebyggende effekt på livsstilssykdommer, er det en logisk tankegang at det også vil føre til lavere sykefravær, sier Hansen.

Bedre konsentrasjon og arbeidskapasitet

Økt aktivitet gir økt fysisk og mentalt overskudd. Det gir igjen økt arbeidsevne.

Økt aktivitet gir økt fysisk og mentalt overskudd. Maren Njøs Kurdøl er sportslig leder ved Stamina-senteret i Mjøndalen.  

- Det foreligger dokumentasjon på at de som er fysisk aktivitet har en bedre konsentrasjonsevne. Det er også bidragsytende til at myndighetene ser på dette med fysisk aktivitet i skolen, sier Hansen.

Med sunne treningsrutiner kan de fleste forvente å takle flere og større utfordringer, både fysisk og mentalt. En tilleggsgevinst er at mer aktivitet også bedrer søvnkvaliteten. Slik våkner du mer uthvilt til nye arbeidsdager.

- Så hvor mye trening må til?

- Vi vet at 150 minutter moderat aktivitet i uken er tilstrekkelig til å gi en helsegevinst. Men så sier man at mer aktivitet vil gi enda høyere helsegevinster. Både hvis du trener mer enn 150 minutter, altså øker mengden, men også om du øker intensiteten, vil det gi mer helseeffekt.

- Og hva bør man trene?

- Utholdenhetstrening er viktig. Men det er vel så viktig med styrketrening for å få god nok muskelmasse og hindre forfallet som alltid kommer med alderen. Det forebygger fall og brudd. Det er viktig å beholde styrken rundt leddene på best mulig måte.

Les om Staminas treningstilbud her.

En sunnere treningskultur gir gevinster

Leser du denne saken fra et kontor, er det dessverre stor sannsynlighet for at du sitter for mye stille i løpet av dagen.

Trond Evald Hansen anbefaler stillesittende kontoransatte til å legge inn aktivitet i arbeidshverdagen.

- Helsemyndighetene anbefaler at ansatte beveger seg i løpet av arbeidsdagen når de har en stillesittende jobb. Man kan for eksempel ha "pausegym" 1-5 dager i uken, sier Hansen.

Hansen og Staminas klare anbefaling er å legge til rette for en treningskultur på arbeidsplassen. Det kan være enkle tiltak som å legge til rette for bruk av sykkel til og fra jobb, med oppsett av låsbare stativer og garderober. Eller det kan være en tradisjon for å bruke trappene fremfor heisen.

Stamina har 53 treningssentre i Norge. Sentrene jobber tett med Staminas bedriftshelsetjeneste og tilbyr treningsopplegg for bedrifter og ansatte.  

Mange selskaper har også glede av egne bedriftsidrettslag, treningsrom og samarbeid med nærliggende treningssentre om timer eller subsidierte medlemskap.

Lyst til å undersøke hva Stamina kan gjøre for deg og din arbeidsplass?

- Og så anbefaler vi å bruke insentiver for å motivere til økt fysisk aktivitet. Det kan være informasjon på intranettet om hvem som har hatt best fremgang i løpet av gitte perioder, treningstøy til den med best fremgang, mulighetene er mange. Det er uansett viktig at ledelsen går foran med et godt eksempel og legger forholdene til rette.

Hansen tror slike tiltak vil slå godt an på de fleste arbeidsplasser. Norsk Jobbhelserapport 2015 avdekket at 56% av 2.500 spurte norske arbeidstagere er motivert til å legge om til en sunnere livsstil.Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Harstad Tidendes redaksjon, men av Harstad Tidendes markedsavdeling.

Harstad Tidende er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på ht.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.