- Vi kom hit for tre år siden. Vi hadde ingen planer om å bli så lenge, men vi har  inspirerende arbeidsplasser, og byen er flott å bo og vokse opp i, så dermed ble vi, sier lege Hallvard Fjelltun (34) fra Gravdal og tannlege Line Jensen (32) fra Å i Lofoten.

De har kjøpt hus i Medkila, og ikke langt unna har kollega Hans Prøsch (35) fra Røros og fysioterapeut Tone Prøsch-Bilden (28)fra Storslett også nylig kjøpt hus.

Artikkelen er hentet fra Harstad Tidendes magasin 68°47′N. Du kan lese hele magasinet her.

Fra mobil og nettbrett finnes det en utgave uten Flash her.

Gunstig med bolig

- I motsetning til leieprisene, som er på nivå med Tromsø, er det gunstig å kjøpe hus i Harstad, sier Hallvard. Han og Line brukte litt tid i et stramt boligmarked før de fant den rette boligen.

Hans og Tone kjøpte med en gang.

- Hallvard har vært på boligvisning for oss med Facetime (red anm: videosamtale på telefon), sånn at vi kunne være med å by på hus i Harstad, sier Hans med et smil.

De to familiene er samlet i huset til Hallvard og Line. Tre unger tumler rundt mens de voksne forteller hvorfor de kom til Harstad. Svaret er aktiv rekruttering.

Attraktive leger

Rekrutteringsgruppa til Harstad sykehus har i år aktivt jaktet nye leger for å fylle opp ledige stillinger. Sykehuset behandler langt flere pasienter enn befolkningsgrunnlaget tilsier, og det får stadig nye pasienter tilført fra andre steder i fylket, etter at det ble slått sammen med Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Prøsch med familie er den ferskeste rekrutteringen til sykehuset. Paret har stillinger som øre-nese-hals-lege og fysioterapeut.

Klar for noe nytt

- Hadde det ikke vært for rekrutteringsgruppa til Harstad sykehus, ville vi ikke vært her. Og at Hallvard og Line er her og har gått god for byen og sykehuset, sier lege Hans Prøsch med et smil.

Line og Hallvard kom først. Begge har sin utdanning fra - og jobbet i Tromsø, da tanken på å flytte for en kortere periode kom.

- Jeg hadde akkurat vært på kurs i Harstad, og hørt mye bra om byen og tannklinikkmiljøet, sier Line.  Samtidig var Hallvard klar for å gjøre noe nytt, sier hun.

Yrende liv

- Jeg var gått litt lei å jobbe på sykehuset i Tromsø. Jeg hadde kjente som skrøt av miljøet i Harstad, og hvor fint det var å jobbe ved et mindre sykehus, sier Hallvard, som fikk tilbud om å jobbe på fødeavdelingen.

De tok en tur til Harstad i slutten av juni 2010 for å se om de skulle flytte, og ble solgt med en gang.

- Det var festspill og yrende folkeliv. Byen hadde alt det vi trengte; familievennlig og nærhet til alt. Vi bestemte oss for å prøve et år, sier Jensen, som var ansatt i fylkestannhelsetjenesten i Tromsø. Hun fikk jobb i Harstad, og familien ble raskt  etablert med unger på skole og barnehage.

Stimulerende

Etter hver som tiden gikk, bestemte de seg for å bli her fast. De så med litt uro på en ny flytteprosess, og så trivdes de godt i byen og i jobbene sine.

- Det er veldig stimulerende å jobbe på sykehuset. Det er et godt arbeidsmiljø og en stå-på-vilje som preger hverdagen. Alle backer hverandre opp, og det er en veldig glød der. Jeg får jobbe med mange felt, og får bredere erfaring, sier Hallvard, og legger til – så føler man seg ønsket og velkommen.

Sykehus i medvind

- Det var viktig for oss også, sier Hans Prøsch. Han og familien står blant flyttekasser og innbo, og skal etablere seg i Harstad. Harstad var ikke et alternativ da de begynte å snakke om å flytte nordover fra Molde.

- Molde er en fin by, med mange av de samme tilbudene som i Harstad. Men sykehuset der er i en funksjonsfordelingsprosess med mye uro, og vi ønsket oss nordover, sier Hans.

Det var en kollega som snakket om Harstad sykehus som en fin mulighet – et lite sykehus i medvind som trengte øre-nese-hals-lege.

Entusiastisk

- Vi var ikke helt overbevist før vi kom hit og snakket med rekrutteringsgruppen, sier Tone. Men tvilen ga seg fort.

- Vi fikk en veldig god mottakelse av entusiastiske folk som var begeistret for arbeidsplassen og byen. Vi ble vist rundt på sykehuset, tatt med ut på en av Harstad gode spiseplasser, og ble overbevisst at dette var rett. Det virket som ingenting var noe problem for sykehuset. Vi prøvde å finne vanskeligheter, men alt lot seg løse, sier Hans med et smil. Han ser fram til å starte i jobben, på et sykehus der han kan være med å påvirke hverdagen og bygge opp tjenestene.

Stramt boligmarked

Familiene er veldig fornøyd med å ha valgt Harstad.

- Byen har det vi trenger. Den trenger ikke være større. Vi er veldig glade i naturen. Her får vi både fantastisk natur og cafe-liv, sier Tone, som fikk jobb ved Harstad sykehus som fysioterapeut.

Alle fire mener Harstad er mye bedre enn sitt omdømme.

- Man må komme hit for å skjønne hvor fint det er, sier de i kor.

- Byen virker å ha aktivitetstilbud for enhver smak, da vi kom åpnet det en løype for offroad-sykling. Det er slike ting vi ikke ante noe om. Vi kjente stort sett til Grottebadet og  Festspillene. Men Harstad har jo så mye mer å vise frem, sier Tone.

Familiene lister opp:

  • Fantastisk jobbmiljø

  • Gode oppvekstsvilkår for barn, med skole og barnehage

  • Gode idrettstilbud, spesielt for barn

  • Man kan bo for en fornuftig pris

  • Et eldorado for folk som vil sykle, padle, gå på ski og ellers være i naturen

  • Gode spiseplasser

  • Alt er nært

Men det er jo småting de ser kunne vært annerledes.

- Det er mange ting vi går glipp av som nyinnflyttet til byen. Vi får ikke med oss alt som skjer. Vi skulle ønske tilbudene ble mer synlige, sier Tone.

Og så har legefamiliene fastlege på Bjarkøy, en times reisetid fra byen…

Artikkelen er hentet fra Harstad Tidendes magasin 68°47′N. Du kan lese hele magasinet her.

Fra mobil og nettbrett finnes det en utgave uten Flash her.

Faksimile fra 68,47