— Jeg husket ikke at det var så fint her

Hun hadde jobbet med kunst og kultur i London i 17 år før hun bestemte seg for å komme hjem. Nå skal Helene Hokland starte eget eventbyrå for å lage store opplevelser i Harstad-regionen med utgangspunkt i kultur, natur og mat.

Helene Hokland  Foto: Øivind Arvola

  Foto: Øivind Arvola

6847

— Da jeg dro fra Kveøya til London for 20 år siden, hadde jeg nok ikke samme blikket for omgivelsene og hvor vakkert det er her. Det må jeg innrømme, sier en smilende Helene Hokland (39).

Artikkelen er hentet fra magasinet 68'47N - Sentrum for opptur og karriere. Les hele magasinet her.

Teatervitenskap

I 1994 var hun akkurat ferdig med musikklinja på Heggen og hadde visjoner og utfartstrang.

— Jeg ønsket å ta en skuespillerutdannelse, og ble etter hvert klar over at det var mulig å studere faget både teoretisk og i praksis ved Goldsmiths College i London, sier Hokland. I løpet av bachelorutdanningen ble gløden til å skape helhetlige og altoppslukende opplevelser, der publikum får brukt alle sine sanser, forsterket.

Sterke følelser

 Hun fikk god erfaring etter å ha gjennomført mange kulturprosjekter i verdensmetropolen. Blant annet var hun med å arrangere store hip hop-kvelder på en av de største klubbene i London, arrangere Black Arts festival på Institute of Contemporary Art og 20-årsjubileumet til The Design and Copyright Society. De siste sju årene i London jobbet hun som administrator av linjen for tekst og teater på engelskavdelingen på Kings College i London. Det førte til at hun jobbet spesielt mot teaterscenen i England, der de store følelsene og sterke temaene ble spilt ut.

Eventbyrå

Nå skal bedrifter, privatpersoner og tilreisende i Harstadregionen få dra nytte av hennes erfaring og ønske om å lage opplevelser utenom det vanlige. Med utgangspunkt i det som allerede finnes i regionen, er hun i ferd med å bygge opp et lokalt event-selskap basert på sin internasjonale erfaring og blikk for helhet. Hokland har fått etablerertilskudd fra Innovasjon Norge og er godt i gang med markedsavklarings-fasen. Dette innebærer blant annet at hun har samtaler med andre aktører i markedet og blir kjent med behovet til kundene.

Hjem?

— Jeg følte meg veldig hjemme i London. Kanskje et paradoks når man er født og oppvokst på gård i Kvæfjord, men jeg ble tatt av den internasjonale stemningen der, sier Hokland. Men etter ti år fikk hun akutt hjemlengsel.


De tusen gleders by

Ting går fort i Bård Borch Michalsens liv. Han ble harstadværing på fem sekunder.

-Jeg savnet Norge etter hvert, og følte litt på hvor jeg egentlig hørte til, sier hun. Men det passet aldri å dra hjem. Det var for mye ugjort.

Men da et bytte av husvære kom, bestemte Hokland seg for å gjøre alvor av planene.

— Jeg hadde da bodd i huset til en kvinnelige norsk kunster i flere år. Men hun skulle bruke huset selv, og jeg måtte flytte ut, sier hun.

Da fristet det ikke lenger å bo trangt og dyrt i en by der det er folk med spisse albuer over alt og mye konkurranse om alt.

Nord

Gjennom årene hadde hun sett for seg at det var til Oslo hun måtte flytte – alt annet ble for smått. Men etter å ha kjent mer og mer på sin nordnorske identitet og tilhørighet, bestemte hun seg for å flytte hjemover.

Så i 2010 kom hun nordover, og startet på studiene i økonomi og ledelse på Høgskolen i Harstad.

— Jeg følte jeg trengte mer utdanning, og tenkte det var en fin måte å komme seg inn i et miljø i byen, siden jeg var litt usikker på hva jeg skulle gjøre når jeg kom tilbake, sier hun. Og hjemkomsten har vært vellykket. Nylig gjorde hun seg ferdig med bachelorutdanningen, og har forelsket seg i regionen.

Enestående

— Det har vært godt å komme hjem å se hvilken fabelaktig plass Harstad er.  Engasjementet, åpenheten, lynnet, vennligheten, naturen; det har rett og slett vært en enestående opptur og overraskende positivt, sier hun.

Hun elsker ishavsestetikken her nord, kaiområdet og den røffe naturen.

— Jeg kunne aldri huske at det var så fint her. Og det fantastiske omlandet, fra Krøttøy og Elgsnes til Gratangen, sier hun. Sistnevnte er kanskje ikke så rart at hun nevner. Kjæresten bor der.

Stolt

Helene Hokland er stinn av selvtillit etter å ha arrangert flere film- og mat-kvelder under navnet Kinomatisk i Harstad og Sortland. Hun er også pressekontakt innen Norge, og arbeider med sosiale medier, for det store kulturprosjektet SALT på Sandhornøya utenfor Bodø og som finner sted der til september 2015. Nå er hun klar for å gjøre mer.


Harstad er i ferd med å bli oppgradert

Les vår nye utgave av magasinet 68'47N, og om innbyggere som vil prege byen – og de som vil preges av den.

— Jeg er veldig stolt av det vi har her. Når jeg har venner på besøk fra utlandet er de lamslått over hvor vakkert det er her, sier hun, og kan enkelt leve seg inn i deres opplevelser:

— Jeg har bodd såpass lenge borte at jeg ser området som en turist, og ser kanskje muligheter her som ikke er tatt i bruk i dag. Det ønsker jeg å utnytte i mitt nystartede eventbyrå, sier hun, og sikter mot bedrifter og grupper som ønsker ekte nordnorske opplevelser – det være seg fra det tradisjonsrike til det helt moderne.

— Det skal være skreddersydde opplevelser, basert på de fantastiske mulighetene vi har her: historie, mat, kunnskap, talent, natur og kultur sier hun.

Da er det greit å ha erfaring fra drama og teater i kombinasjon med økonomi og ledelse og impulser fra kulturlivet i utlandet.

Les magasinet elektronisk her.

Skal du lese dette på en iPad eller iPhone; last ned magasinet her (15 mb):


  • 6847N okt 2014 web.pdf

  •