Under kyndig veiledning av crossfit-trener Cathrine Rolness tester jeg ut øvelsen wallball. Foto: Øivind Arvola

- Bøy deg ned så dypt du kan. Bruk hofta. Reis opp og kast! Under kyndig veiledning av crossfit-instruktør og gründer Cathrine Rolness kaster jeg ballen, på fagspråket kalt wallball, så høyt jeg kan opp på veggen.

- Og enda litt høyere, lyder trenerens direktiv etter tredje kast i en serie som, ifølge dagens program, skulle vært 20. Jeg kommer aldri lenger enn til ti. Ni kilo ball for en ikke akkurat overtrent overkropp, får være bra på første økt. For det er heldigvis jeg selv som bestemmer både tempo og belastning. Vil jeg ta det litt rolig, så gjør jeg det. Og vil jeg ta den helt ut - og om så spy, så er det gode muligheter for det også. Crossfit byr på trening for alle, innenfor et vidt spekter av øvelser.

Kroppen som apparat

Et sort metallstativ, utstyrt med et par sett ringer, er det første møtet med treningssenteret i Samasjøen i Harstad.

Litt lenger inn i lokalet er en gruppe kvinner i avslutningsfasen av dagens timelange økt. Sekvensen med hoppetau forteller med all tydelighet at det ikke nødvendigvis er dyre og avanserte treningsapparater som skal til for å få et godt treningsutbytte.

- CrossFit Harstad er ikke et vanlig treningssenter. Vi operer innenfor et nisjeområde der konseptet er å gå litt bort fra apparatene. Her handler det i større grad om å bruke egen kropp som treningsapparat, forteller Cathrine Rolness.

En relativt spartansk utstyrt treningssal utstråler akkurat det: En hylle med ”medisinballer” i ulike vektkategorier, en stabel med trekasser og et område med fargerike kettle bells. Bare en rekke med moderne romaskiner gir assosiasjoner til det vi vanligvis forbinder med et treningsstudio. Lastebildekket i hjørnet gjør det ikke. Kall det gjerne et treningsapparat for spesielt interesserte.

I sterk vekst

Crossfit som treningsform er relativt sett bare så vidt vokst ut av sparkebuksene. Det var nemlig så sent som på begynnelsen av -90-tallet at Greg og Lauren Glassmann etablerte det første senteret i sitt slag. Dette etter at de hadde blitt kastet ut av samtlige treningssentre på hjemstedet. Nå kan det i utgangspunktet høres dramatisk ut, men forklaringen er plausibel nok. Treningsformen lot seg vanskelig kombinere med det som i alle fall på den tiden var vanlig på tradisjonelle treningsstudio.

Etter den tid har crossfit vokst seg stadig større, og i dag er det mer enn 13.000 godkjente senter i verden. Tre av dem er i Nord-Norge. Ett befinner seg i Samasjøveien i Harstad.

Treffer bredt

- Ta i! Haka over stanga!

Vi har beveget oss over til det sorte klatrestativet. Pullups står på programmet. En av de aller beste øvelsene for å styrke overkroppen. Ifølge whiteboardet hvor dagens program står, skal jeg løfte mitt legeme opp 10 ganger. Det blir med én. Knapt nok. Inntil redningen kommer i form av en personlig trener som ser mitt behovet for litt drahjelp. En solid strikk merket medium knytes fast i riggen, og jeg kan trø inn i løkka, ta nytt tak og løfte haka over stanga. Ikke bare én gang, men ti. Akkurat slik dagens program befaler.

- Det er nettopp det som er det geniale med konseptet. Selv om vi kjører gruppetimer, kan alle øvelser tilpasses den enkeltes forutsetninger, forteller Rolness, som merker en stadig økning i medlemsmassen. Per i dag kan hun og hennes fire medeiere skilte med noe i overkant av 50 medlemmer.

- De er i alle aldre, og det er hyggelig å konstatere at dette er en treningsform som treffer kvinner, sier 29-åringen.

Kongepokalvinner

- Da skal vi være Harstads top of mind treningssenter.

Slik besvarer Rolness spørsmålet om hva CrossFit Harstad skal være om fem år.

- Mottakelsen har vært svært god, og så langt har det gått over all forventning. Vi har helt bevisst lagt opp til en forsiktig start, men potensialet er der, sier den pensjonerte fotballspilleren, som for mange nok er mest kjent som konepokalvinner for moderklubben Medkila og Oslo-klubben Røa. En klubb hun også vant seriegull med og spilte for i Champions League.

Ville hjem

Tanken om å starte noe nytt i hjembyen har hun syslet med lenge. Helt siden hun i 2013 ble introdusert for treningsformen, og mer eller mindre sjarmert i senk av variasjonen og den sosiale dimensjonen. Forutsetningene var allerede på plass: Tidligere fotballspiller på toppnivå, bachelor i idrettsvitenskap fra Norges idrettshøgskole, sertifisering som personlig trener, kostholdsveileder og trenerkurs for crossfit og strongman. You name it.

- Jeg ville tilbake til Harstad, og jeg ville starte et treningssenter som var noe annet enn det som eksisterte. Spørsmålet var om Harstad var klar for denne type trening, og om jeg selv skulle tørre å satse. Svaret ble ja, og i slutten av november var vi i gang, forteller gründeren, som har lagt alt av sparepenger og et ukjent antall tusen arbeidstimer inn i prosjektet.

- Og jeg ville ikke gjort dette om jeg ikke var sikker på å lykkes, understreker hun. Like sterk i troen som i kroppen. Minst.

Spenstig

Et par trekasser er kommet ut på golvet. Tallene på sidene angir høyde, eller vanskelighetsgrad om du vil.

- Denne høyden er en slags standardhøyde for kvinner, forteller instruktør Rolness, før hun snur på kassen og viser fram den ”krevende” varianten for menn.

- Dette er en øvelse som setter eksplosivitet og spents på prøve. For mange er det en terskel, forteller PT-en, men understreker at den enkeltes sikkerhet og trygghet er vel ivaretatt.

- Det er noe vi har sterk fokus på. Derfor må også alle medlemmer gjennom et innføringskurs før de får gå i gang. I tillegg er det alltid en instruktør til stede og veileder, forteller den daglige lederen.

- Vi tar sats og hopper på tre, lyder beskjeden.

- En, to....Før vi vet ordet av det, står vi på toppen av den høyeste kassen med et nedslag som er en gammel skihopper verdig. Med en god porsjon selvtillit. Akkurat som det skal være etter en crossfit-time. Utfordret på egen komfortsone, mens en vill strøm av endorfiner bygger opp under mestringsfølelsen.

- Sprekt, er trenerens oppbyggende tilbakemelding.

- Takk i like måte. Sprek satsing.

Les den siste utgaven av 68,47N her.

Denne øvelsen stiller krav til spenst og eksplosivitet.