83 millioner kroner. Det er tallet vi kommer fram til når vi summerer verdien av leveransene som 14 harstadbedrifter har bidratt med til olje- og gassindustrien i 2017. Dette er milesvis fra toppåret 2013 da den totale omsetningen lå på 239 millioner kroner, men samtidig en økning fra 2016 da et par år med nedtur resulterte i at harstadbedriftene totalt sett kunne signere avtaler for 78 millioner kroner. Den siste tids konjunkturoppgang har imidlertid materialisert seg i større optimisme, og anslaget for 2018 ligger på 107 millioner kroner, hvilket er en økning på 30 prosent sammenlignet med 2017. Historien som går tilbake til Levert-rapportens fødsel i 2010, sier mye om oljeindustriens betydning for harstadsamfunnet, men tallene sier enda mer om et uforløst potensial. Like fullt gir den fortsatt et skjevt bilde av den reelle verdien Harstad-samfunnet henter ut av å være oljehovedstaden i Nord-Norge.

For det Levert-rapporten ikke sier noe om, er ringvirkningene. Tallene som fremkommer i rapporten som tirsdag ble offentliggjort i forbindelse med ONS i Stavanger, er relatert til konkrete leveranser direkte knyttet opp mot petroleumsindustrien. Ønsker man da å lese rapporten som fanden leser Bibelen, er det fullt mulig å konkludere med at 83 millioner kroner på årlig basis, eller 200 for den saks skyld, er for knapper og glansbilder å regne. Sett i et slikt perspektiv kan det være lett å falle for fristelsen og hevde at Harstads betydelige satsing på olje og oljerelatert virksomhet beveger seg på grensen mot å være feilslått politikk. I alle fall gir det næring til dem som måtte mene at det ikke er grunn god nok til å sette miljøet og havområdene utenfor Vesterålen og Lofoten i spill.

Men i dette regnestykket ser man altså bort fra ringvirkninger som at Equinors hovedkontor i Seljestadfjæra, med nærmere 300 ansatte, genererer betydelige inntekter til kemner, kommunekasse og lokalt næringsliv. Man har heller ikke lagt inn i sluttsummen de inntektene som tilfaller hotell- og restaurantnæringen. Som eksempel har Nordic-gruppen uttalt at gjenåpningen av hotellet F2 kommer som et direkte resultat av oljeoperatørenes tilstedeværelse i Harstad. På samme måte er det hevet over tvil at næringen i en årrekke har vært et solid og helt nødvendig fundament for at vi kan sole oss i glansen av også å være gourmetbyen i nord. Listen kan gjøres enda lengre, men poenget er at verdiskapningen i sum er langt over de 83 millioner kronene det refereres til i Levert-rapporten.

I sakens anledning er det fristende å gjøre følgende tankeeksperiment: Hva om Equinor, Lundin og Aker BP slukket lyset og forlot Harstad? Bare tanken fortoner seg som en Hitchcock-film. I alle fall er det all grunn til å trekke i tvil at en sentral bedrift som Hamek ville vært i posisjon til å kapre mangemillionerkskontrakten de signerte med Servi Ulsteinvik under verdens nest største olje og gassmesse som i disse dager arrangeres i Stavanger (se egen sak). Det er vel også liten tvil om at det kunne blitt mørkt og svart hos flere leverandører til havbruksnæringen, hadde det ikke vært for leveransene til petroleumsnæringen. Godt er det da, at dette kun var et tankeeksperiment.