MENINGER:

Våg å lytte til din indre stemme

Da jeg skulle velge fag på gymnaset var rådet: Velg realfag, for da står alle dører åpne.

I disse dager er det mange ungdommer som skal gjøre sine valg. Og det er mange foreldre og andre som gir sine råd. 

....jeg tenker at for alle de som ikke har lyst å velge realfag, er det like greit å velge andre fag...

Meninger

Jeg var heldig, og hadde en super lærer i matematikk på vg1, og fikk yrkesveiledning om å bli ingeniør. Jeg var god i matte og realfag. Så kom vg2, og jeg skulle ta fatt. Og jeg angret. Angret på full fordypning i realfag. Så jeg mannet meg opp, gikk til rektor og ba om å få bytte til samfunnsfag. Men den gang var det ikke mulig. Selv om jeg ønsket å bytte rett etter skolestart. Så da ble det full realfagsfordypning. Mot min vilje.

Jeg husker tilbake på de årene som lite meningsfylte. Ei tid der jeg var mye på biblioteket i realfagstimene. Ja, jeg var sågar på ski uten at det ble lagt merke til. Sånn var det.


Regjeringen sier skriftlig eksamen er avlyst: – Vi klarer ikke helt å tro på det

Line Bendiksen (15), Johanne Lilleng (15) og Mikail Hind (15) i klasse 10C på Seljestad ungdomsskole tør ikke glede seg for mye over avlyste eksamener.


I disse dager er det mange ungdommer som skal gjøre sine valg. Og det er mange foreldre og andre som gir sine råd. Og ett råd har overlevd generasjoner. Nemlig: Velg realfag, for da åpner alle dører seg. Rådet er greit, det. Et godt råd for dem som liker realfag, og av egen vilje velger det. Men jeg tenker at for alle de som ikke har lyst å velge realfag, er det like greit å velge andre fag. Velg heller de fagene du har lyst å jobbe med. Velg de fagene du liker.

Det er frivillig å velge videregående skole. Det er et valg som hver enkelt ungdom råder over selv. Våg å lytte til din indre stemme når du tar valget. Og vit at mange arbeidsgivere trenger flinke fagfolk med fagbrev. Et fagbrev fra yrkesfag åpner dører til jobber i hele landet. Erfaringen du får fra praksis gjør også at du lettere forstår teori, om du for eksempel vil studere for å bli ingeniør senere. Arbeidsgivere ønsker seg dyktige fagfolk som har erfaring, og viser at de duger i arbeidslivet. Sjansen er stor for at du blir valgt i konkurranse med andre om du har fagbrev i bunnen.


Heggenelever lot seg friste av musiker- og forsvarsjobber

Sofie Munkvold var en av rundt 350 elever som fikk informasjon om yrkesvalg på Heggen tirsdag.


Selvsagt kan du oppnå dine drømmer også ved å velge studiespesialisering. Men det er tre år med teori for å gjøre deg forberedt på videre akademiske studier. I motsetning til yrkesfag, der du kan få en jobb etter tre år eller tidligere.

Derfor: Tenk deg om når du søker, og når du bestemmer deg for valg av videregående skole. Det er ikke mer prestisje å gå på studieretning. De som tror det og kanskje sier det, snakker mot bedre viten.

Våg å lytte til din indre stemme. Lykke til med veivalget.