Koronautbruddet:

Det er skuffende å se den ansvarsfraskrivelse som råder hos de involverte

Harstad og omegn er inne i et alvorlig smitteutbrudd der man enda ikke har full kontroll. I kjølvannet av utbruddet har det vært tilfeller av og netthets som vitner om manglende folkeskikk hos enkelte nett-troll. Det er selvsagt helt forkastelig.

- Det er lov å tenke sjøl, skriver Norheim i dette innlegget. At det ikke er ulovlig å samles, er ikke det samme som at det er det mest fornuftige, argumenterer han.  Foto: Illustrasjonsfoto: Frank R. Roksøy

I medieomtalen etter Kristiansand-utbruddet har både de ansvarlig og deltagere på festen offentlig beklaget det som skjedde. Tonen der har vært at her er det noe å lære, her må vi gå i oss selv og se om dette kunne vært unngått. Det har dessverre ikke vært retorikken i media etter Harstad-utbruddet.

Meninger

På den annen side er det skuffende å se den ansvarsfraskrivelse som råder hos de involverte. Hvordan kan man påstå at alt er gjort 100 prosent riktig, når en fest gir så enorme negative konsekvenser for så mange? Er egen festlig moro, på en måte verdt det hele?

Nasjonale helsemyndigheter og Harstad kommune har valgt en tilnærming til pandemien med i hovedsak velmenende råd/anbefalinger og noen ytterst få forskriftsfestede smitteverntiltak. En slik intensjonsbasert tilnærming er helt avhengig av at alle tenker sjøl.


Seks nye smittet i Harstad - alle tilknyttet utbruddet

Samtidig har kommunen satt ny testrekord.


Allerede før jul var det tegn i tiden på at smitten kom til å øke, utbrudd var ventet, hvor som helst i landet. For å imøtekomme folkets ønsker om jule- og nyttårsfeiring var smitteverntiltakene likevel begrenset i forhold til behovet. Det var lov å samles, både i egne hjem og ute på byen. Det åpnet opp for at mange fulgte følelsene sine, mer enn å bruke hodet.

Tiltakstretthet er imidlertid ikke en god nok grunn for å utfordre smitterisiko. Det må derfor være lov å spørre om hvor nødvendig alle sosiale samlinger egentlig var, både i egne hjem og på utested. Det er i hvert fall dårlig smitteverndugnad å bidra til smitte i det offentlig rom.


To nye positive koronatester i Kvæfjord søndag

Disse er nærkontakter til smitte som spores tilbake til utbruddet på Verftet, og var allerede i karantene. Nye nærkontakter medfører at 5. klasse ved Borkenes skole har fått hjemmeskole.


Det at det ikke er ulovlig å samles, er ikke det samme som at det er det mest fornuftige. Myndighetenes arbeid blir vanskelig dersom all klokskap må fremstå i en lov eller forskrift. I lys av dette er det sikkert flere som kunne hatt godt av en porsjon selvransakelse.

Kristiansand kommune har hatt et tilsvarende smitteutbrudd etter musikkbingo. I medieomtalen etter Kristiansand-utbruddet har både de ansvarlig og deltagere på festen offentlig beklaget det som skjedde. Tonen der har vært at her er det noe å lære, her må vi gå i oss selv og se om dette kunne vært unngått. Det har dessverre ikke vært retorikken i media etter Harstad-utbruddet.

Innlegget har ikke til hensikt å stille noen til ansvar, men er mer en henstilling om å være fornuftig under pandemien. Vaksinen kommer oss til unnsetning i løpet av 2021, men selv med effektiv vaksinering, er vi i lang tid fremover avhengig av at alle og enhver overveier risiko for smitte i alt man foretar seg.


14 nye smittetilfeller i Harstad – 13 knyttes til utbruddet på musikkbingo

Det er registrert 14 nye smittede i Harstad det siste døgnet. 13 av disse er direkte knyttet til utbruddet etter en musikkbingo 29. desember, opplyser kommunen.


Med dette innlegget vil jeg kanskje bli oppfattet som bedrevitende gammel gubbe. Til det vil jeg si; det er ingen nedre aldersgrense på klokskap heller.