Meninger:

Koronapandemien: «Gjør det selv» – fungerer best!

For 14 dager siden følte vi nordmenn at Norge hadde høvelig kontroll på koronapandemien nasjonalt. Vi kan imidlertid ikke si det samme i dag.
Meninger

På tampen av juli har det vært økning av smittetilfeller av covid-19 viruset, først i Moss hvor private arrangement ga varsko på hvor raskt viruset kan spre seg blant deltakere. Så fikk vi det fatale smittehavariet på MS Roald Amundsen, hvor både tiltak og rutiner sviktet kraftig og påførte reisende fra mange av landets kommuner smitte som kunne ha vært unngått! Det skal altså SÅ lite til før vi mister kontrollen!

Tidligere i sommer har det vært oppblomstring i sentral Europa og på andre kontinenter, etter at mange land hadde åpnet opp etter perioder med strenge tiltak og stengte grenser. Norge åpnet også opp grensene, både inn og ut av landet (minus søta bror). Til og med sydenreiser ble en realitet, noe som var usannsynlig en måned tidligere. Antall tillatte gjester på arrangement økte også utover sommeren. Vi følte vi klarte å nærme oss LITT vår tidligere normale hverdag.

Økning av koronatilfeller globalt og regionalt lot dermed heller ikke vente på seg. De siste ukene har vi sett en økning, og noen land og kontinenter når stadig nye høyder i statistikken. Våre myndigheter delte kontinenter og land inn i røde og grønne soner, hvor rødt betyr fare og strengere tiltak, mens grønne soner betyr det motsatte. Flere og flere land har de siste dagene og vil de kommende dagene, endres fra grønn til rød sone. Derfor er det veldig viktig hvis man skal ut å reise eller feriere, og sjekke fhi.no for nærmere informasjon og karanteneregler. Her oppdateres smitteverntiltak og endringer kontinuerlig. I Gratangen kommune har det så langt ikke vært noen registrerte smittede av Covid-19.

Nasjonalt frykter man hva som vil skje når nordmenn er tilbake på sine arbeidsplasser etter endt sommerferie, når barnehagene fylles opp igjen, når hundretusenvis av elever og studenter starter opp sin skole- og studiehverdag i august. Vil vi da se en økning? Vil det innføres strenge smitteverntiltak og endringer i mobilitet? Vil vi stenge grenser nasjonalt og regionalt? Vi har mange spørsmål, og svarene vil vi få etter hvert som høsten og vinteren skrider frem.

MEN! – Vi trenger ikke bare sitte å vente på resultatet! Vi kan selv gjennomføre de aller beste tiltakene! Det som fungerer aller best mot koronaviruset inntil vaksiner er klare for allmennheten:

• Vask hendene ofte/bruk av anti-bac:

-spesielt før du går inn og ut av butikker og andre offentlige steder

-spesielt når du går inn og ut av bensinstasjoner (hvor mange internasjonale bakterier møtes)

Det har vært mye fokus på å vaske hender når du går INN på butikker og bensinstasjoner, men vi synes det er viktig å fremheve betydningen av å gjøre det samme når du går UT siden vi fanger opp bakterier på dørhandtak, varer, hyller og bankterminaler.

• Hold avstand! Unngå køer og folketrengsel! Bruk eventuelt munnbind hvis man står tett over tid, som for eksempel ved kollektiv transport. Unngå håndhilsning og klemming - spar dette til dine nærmeste.

• Hygiene: I offentlige lokaler er hygienekravet strengt. Et tips er å vaske interiøret ofte i egen bil, slik som ratt, girspake og radio. Når du kjører rundt omkring, handler, fyller drivstoff, etc, så er man borti mange overflater som mange andre og fremmede berører, og hvor eventuelt koronaviruset ligger og venter.

• Hosting uten spredning: host i en serviett/papirtørkle eller albuekrok.

• Ved mistanke om smitte, ta test og hold deg hjemme til prøvesvar foreligger.

• Begrens reiser i den grad det er mulig, og hold oversikt over egne bevegelser og aktivitet. Det vil gjøre sporing enklere ved eventuelt utbrudd. Hvis du har vært på reise utenlands, sjekk fhi.no i forhold til reisekarantene 10 dager, og om du kan gå direkte tilbake på jobb. Gjennomfør egen karantenetid.

Hvis hver enkelt av oss følger disse smitteverntiltakene, i tillegg til samarbeid med nasjonale, regionale og lokale myndigheter, så vil spredning av koronapandemien begrense seg.

De viktigste tiltakene er de vi gjør selv!